Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Čakanka obyčajná (Cichorium intybus)

Diskusná téma K fotke: Čakanka obyčajná (Cichorium intybus)

Trváca, 30-150 cm vysoká, mlieko roniaca rastlina s hrubým podzemkom. Byľ je vzpriamená, okrúhla až hranatá, v hornej polovičke rozkonárená. Prízemné listy utvárajú ružicu, sú grácovité, na spodnej strane štetinato chlpaté, listy na byli sú podlhovasté až kopijovité, šípovitou bázou sediace. Úbory vyrastajú z pazúch listov alebo konárikov, všetky kvety sú jazykovité, bledomodré, zriedkavo biele alebo ružové, okrajové väčšie ako vnútorné. Čakanka kvitne v júni (júli) až v septembri (októbri). Dáva dobrú nektárovú i peľovú znášku. Zákrov je dvojradý, zložený zo štetinato chlpatých žliazkatých listeňov. Plod je asi 3mm dlhá nažka, na vrchole s kratučkým vencom štetiniek. Kvitne od júla do októbra, rastie na sviežich až suchších stanovišťiach, na pasienkoch, medziach, pozdĺž ciest na násypoch a ruderálnych miestach od nížin do podhorského stupňa. Miestami sa pestuje pre koreň, ktorý je surovinou na výrobu cigórie.

Axel

Nojo, samozrejme ze aj Caro. Ved je to obycajna melta, akurat, ze na nu chodi reklama v telke. A stoji 3x tolko... :-))

FeriBa

Ale, že sa vyrába z čakanky som sa dozvedel až teraz. :(

FeriBa

Chlapi, pokiaľ viem tak cigória sa voľakedy vyrábala a predávala samostatne v tuším 1/4 kg krabiciach a pridávala sa do káv ako "Perola"(nemletá káva)a pod. pre svoju špecifickú chuť. Melta a jej podobné kávy cigóriu už dnes obsahujú ako svoju zložku. Ja som ju lúbil chrúmať aj samotnú. :))

Bruma

To pozadie je poľná cesta, trochu som ho zosvetlil, pôvoden to bolo trochu tmavšie. Čakanku som môhol zobrať trochu viacej vlavo a nižšie, bola by v celom políčku. Mám aj ine, no skusil som dať túto. :-)

Vladimir

pekný výklad rastlina tiež ujde ale to pozadie mi tam nepasuje,to maš nejaké super makro ?

Bruma

Pali, veď ju musíš obchádzať vždy ked ideš na túre. Tá sa nedá prehliadnuť. Ale aj "caro" sa robí z Čakanky.

Axel

Hehe, konecne viem ako vyzera ta burina, z ktorej sa vyraba "melta"...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Predbežne mám vymyslenú trasu, ktorá zahŕňa túto červenú, potom modrú z Topole a ešte motanie sa okolo Uliče. Len musí prísť vhodný čas :-)

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma