Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Večerná inverzia na Kobyle

Diskusná téma K fotke: Večerná inverzia na Kobyle

Pre väčšinu ľudí škaredý výhľad a oničom fotka, mne včera večer zaplesalo srdce :) Nestáva sa totiž, že na Devínskej Kobyle je jasno a dole hmla, nieto ešte po tme. Dúbravská strana Kobyly celá v hmle, Devínska strana o niečo menej. Vidieť prenikajúce svetlo Hainburgu a Devína a zúbkovanú trasu lietadla. Neskôr sa hmla rozplynula. Oproti minulosti vidieť postupné zarastanie tohoto výhľadu.

Vladvlad

Nie na Sandberg, dole so skál - nad vykryvačom je výhľad, po skoro celom JZ svahu je výhľad. Alpy sú často vidno, nielen v zime.
Osobne si tú rozhľadňu neviem predstaviť, za chvíľu by ju niekto zničil-sme stále v Bratislave-bohužiaľ.

Vladvlad

Ale je to potrebné.
Škoda, že tu nemám pílu, počas rúška noci by tých pár stromov zmizlo... :)))

MatusM

Presne, rozhľadňa je omnoho šetrnejšia. V Čechách každoročne pribudnú aj desiatky. Nevravím, že by mala byť na každom krpáli, ale tu by bol z nej výhľad úchvatný. Najmä na pomedzie SK-AT, v zime aj na Alpy (OK, viem, že ma odkážete na Sandberg).

Sona

Hej, vrchol pomaly, ale isto zarasta. Ale vyrezavat stromy kvoli vyhladu sa mi zda trochu barbarske...

Vladvlad

Tu si pozri ak chceš článok o inej rozhľadni :
bratislavskenoviny.sk/…/pod-k…
Keďže D.Kobyla patrí štátnym lesom, tak by to bolo zrejme o inom. Vrchol je chránený iba v rámci CHKO nie PR alebo NPR-tie na vrchol nezasahujú.
Osobne si myslím, že stačí vyrezať stromy a nie stavať rozhľadňu. Výhladov je po celej ploche Kobyly ako kopca a okolia dosť.

MatusM

Už 5 rokov chodím viac menej pravidelne na Kobylu, je to určite môj najnavštevovanejší kopec, v istom zmysle srdcovka. A je mi smutno z toho, ako ten výhľad zarastá. Pamätám si na tomto mieste ešte vratkú vyhliadkovú plošinu, ktorá je už dávno v čudu.

Neuvažovalo sa o výstavbe rozhľadne? V MK je len málo miest, kam by sa vyhliadková veža hodila viac. Viem, že ide o chránené územie, ale keď môže byť celý vrchol obstavaný ruinami vojenskej základne, jedna rozhľadňa ničomu neuškodí a poteší tisíce ľudí.

Tajný tip pre milovníkov výhľadov z Kobyly:
Na samotnom vrchole v areáli základne stále akási pozorovacia vežička stojí, dá sa na ňu aj vyliezť.

Vladvlad

Ďakujem, som rád, že sa to niekomu páči.
Samozrejme som to dopredu netušil.
Večerné výstupy vyžadujú pekné počasie, nie ako dnes večer: v kopcoch hmla a silný vietor.

Meky

Paráda.Pravdepodobne pri výstupe si ani netušil ako bude hore.Oceňujem Tvoje večerné výstupy a asi sa nechám inšpirovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Jarná Rumplovská Áno vystihol si to Maťo. Viem že vývoj nezastavím a že všetky chátrajúce samoty nebudú v takom stave navždy, ale niekedy dané miesto potom už stratí pre mňa svo …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok