Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Zdanie klame

Diskusná téma K fotke: Zdanie klame

Na prvý pohľad areál horárne Martalúska pôsobí zachovalo, ale fotografia klame. Obe hlavné budovy sú opustené, poškodené a úplne schátrané. V ľavej budove je zrútený strop izby a na pravej budove je preborená strecha v ľavej časti od konára mohutného orecha medzi budovami. Uprostred stojí ešte dreváreň a za horárňami dve pivnice a stajňa. V horárni nás prekvapil nápis na stene v azbuke v preklade „Preverené - bez mín - 1945“. Je veľká škoda, že takéto krásne stavby sú odsúdené na zánik. Pre prípad núdzového nocľahu je vhodná jedine pravá izba objektu vpravo, kde sú dve staré postele bez matracov, polica a vytlčené okná a chýbajúce dvere.

Muska

Dá sa sem dostať celkom v pohode na terénnom alebo staršom osobnom aute :) (aby ti ho nebolo ľúto)

Adushka

Jaaaj, keby to bolo opravene, tak by to bolo asi fakt pekne. Aka je tam dostupnost? asi nic moc, ze? ja si totiz postupne vytipovavam samoty, kde by sa mi v buducom zivote pacilo zit :)

Muska

J to naozaj veľká škoda takéto objekty mohli ešte dokumentovať slávne časy slovenského lesníctva.

Cez povstanie tu operovala ruská partizánska skupina (meno veliteľa som si nezapamätal), ktorá menila stanovištia od Martalúzky, cez Machniarku až po Kýčeru. Z tohto obdobia zostali bunkre pri Starej doline neďaleko tiež schátranej Jilemnického horárne(na starších mapách tam bola odbočka z modrej TZT), bunkre sú už zhnité a dajú sa nájsť dosť ťažko:( Presnejšie info o činnosti tejto skupiny viem zistiť kým ešte žije starý otec :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky