Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Horoskola,horolezectvo.Ako zacat?

Diskusná téma Horoskola,horolezectvo.Ako zacat?

Zdravim vsetkych! Potrebujem poradit. Nieco som uz pochodil po tych nasich horach,je to super,ale stale ma to taha skusit nieco viac. Rad by som sa venoval horolezectvu. Nemam vsak nikoho znameho co by mi vedel poradit ako zacat,co to obnasa, co treba na to,aby som mohol ist liezt na hory(povolenia,skusky,kurzy... ). Mam nejake male skusenosti s lezenim po skalkach. Urcite info uz mam, len rad by som si urobil o tom jasnejsi obraz. Viem,ze to co pisem, tu znie velmi laicky, ale to presne aj som,laik!Za vsetky rady vopred dakujem.

Peter61

Ešte je otázka, kde bývaš/robíš. Kurzy robia aj miestne kluby.

Alexander

Ano, myslim, ze najlepsie je sa nakontaktovat na nejaky najblizsi klub a liezt s niekym skusenejsim, lebo dobry spolulezec ta nauci stokrat viac ako nejaky kurz (ale naopak zase zly spolulezec...)

Paradko

Ja som z Spiskej Novej Vsi,ale zijem a pracujev v RK.Ja som rozmyslal ci mam ist do horoskoly,ale ci sa to oplati,to neviem.Mozno este rok pockat a liezt zatial len skalky. Nechcem robit ukvapene zavery a ist zbrklo do vsetkeho. Za tie kurzy pytaju slusne prachy.Asi by bolo dobre sa obratit na nejaky klub ako hovori Alexander.Preto chcem poznat aj vase nazory.

Peter61

mas "po ceste" tolko kurzov :-)
Odporucam kurz u akreditovanej horoskoly, resp. ak cez dakoho ineho (CK) tak si overit, kto to robi. Je to zaruka, ze je tam kvalifikovany instruktor.
Ak len lezies s niekym "skusenejsim": je vela ludi, ktori maju rozne nespravne navyky (co sa tyka bezpecnosti) a lezu bez problemov desiatky rokov. Aj pri TR skalkach a na preglejke sa stavaju blackout-y a pod...
Instruktori su pravidelne preskolovani.

Lubo

Podla mna jednoznacne sa treba poobezerat po vhodnom klube v meste, kde travis najviac casu.
Kurz v ramci klubu byva financne menej narocny, no musis ich aj tak absolvovat, aby si mal potrebnu teoreticku pripravu. Prax s dobrym spolulezcom je vsak klucova ako hovori alexander. Dobreho spolulezca najdes skor v klube ako v horoskole.
Ak si zaciatocnik, tak je pravdepodobne, ze aj v klube budes najprv skor tapkat po skalkach a az budes mat trochu v krvi zakladne "pohyby", tak pojdes na tatransku zulu...
Prajem vela zdaru na lane :-)

Vrana

2 Paradko: Ak chces ozaj liezt, tak si v nespravnej diskusii. Svoje otazky smeruj radsej na james.sk/forum_list.asp?pagei…

Horoskola na uvod nie je zla. V horoskole ti ukazu metodiku ale potom potrebujes uplatnit poznatky v praxi, teda musis liezt. Takze najlepsie je poobzerat sa v mieste svojho bydliska po nejakom james klube:

james.sk/articles.asp?pageid=…

A hlavne najst si staleho partnera, ktori to ma v hlave v poriadku a ma podobne vykonnostne ciele a mety ako ty. To bude najtazsie. Ono liezt s niekym komu neveris a on neveri tebe je zle.

Bacaardi

liezt s niekym komu neveris? to sa da? este som neskusal hehehehe.

Vrana

Preto je IMHO blbost dojst pod skalu a povedat "Chlapi idem liezt, kto z vas ma bude istit?". Tomu cloveku vkladas do ruk vlastny zivot, rovnako on tebe.

Na druhu stranu, niketorim ludim veris viac a niektorim menej. Nie ze by niekto urobil umyslne zle, ale poznas to niekto je 100%-tne sustredeny a vie co robi, a niekto kuka po inych lezcoch, po babach, spara sa v nose (pripadne na vajcach ;-)) ....

Bacaardi

nie ze tak niektori funguju:-)))):

ja pri isteni zasadne obedujem a nalievam si cajik z termosky... pripadne robim ornitologicke pozorovania

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum