Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: No počkaj-te!

Diskusná téma K fotke: No počkaj-te!

Je zaujímavé sledovať ako si aj menšie živočíchy dokážu vyhrabať v snehu niečo na jedenie. Tieto dva zajace sa najprv naháňali a potom zostali dlho na jednom mieste. Snaha dostať sa k nim čo najbližšie bola limitovaná ich veľkou obozretnosťou. Fúkal silný vietor a bolo nepríjemné protisvetlo. Fotka na ukážku.

Vladvlad

Ďakujem, som rád že sa páčia :)
Pár metrov naľavo mimo záberu je posed...
Na túto fotku som síce použil celý rozsah zoomu (504mm), ale bez problémov by stačil 300-400mm (v prepočte na kinofilm), čo je bežný rozsah jednoduchého a lacného zrkadlovkového zoom-objektívu, napr 70-300 alebo 55-300mm, kvalita by samozrejme stúpla.
K priblíženiu: fúkal silný vietor z mojej strany :( medzi nami boli malé kríky a vzdialenosť cca 4-5 metrov, dovtedy som konkrétne tieto dva nevidel, iba tušil, že tu budú :) Hneď ma počuli a ušli, ale nie ďaleko, tak som si ich chvíľu počkal (preto to vypnuté hodnotenie), ale na menej ako 50 metrov som sa nedostal :) keby som tam vydržal dlhšie, tak by určite prišli bližšie, ale nebol som oblečený na dlhé státie na jednom mieste.
Takže taká je moja vyčerpávajúca odpoveď :)

Ešte ku kvalite, škoda, že som ich nemal pekne nasvietených, ale boli skoro priamo medzi slnkom a mnou (preto aj tá 1/1000s) :( možno nabudúce.
Napríklad s touto fotkou sa to ani nedá porovnať :
hiking.sk/…/male_karpaty-zaja…

Na záver len toľko, nie je to nič zložité odfotiť zver aj bez super-brutál vybavenia, moje fotky, bez skromnosti, o tom vypovedajú. Taká srnčia zver je najrozšírenejšia a teda aj najdostupnejšia na fotenie, fotiek srniek a srncov mám veľmi veľa (nie všetky tu zverejňujem), skoro všade kde som bol, sa nejaké nájdu :) čiže stačí mať buď šťastie (čo, opäť bez skromnosti :), pri toľkých fotkách už nemám) alebo ich proste vidieť a odfotit.
Pre toho, kto ich chce fotiť a nemá na ne zatiaľ štastie, tak treba ísť niekam na kraj lesa/poľa či už ráno alebo podvečer (tu aj cez deň) a pravdepodobnosť, že nejaké srny tam budú je takmer 100%. Samozrejme je to len moja dobre mienená rada, nejaký pytliak, alebo po novom "poľovník" by so mnou nemusel súhlasiť :)
Ak sa zvládne toto, potom sú dvere otvorené aj pre "zložitejšie" prípady, ako sú jelene/daniele/muflóny/diviaky a pre expertov aj medvede/vlky/rysy.
Teraz už naozaj končím (a nečítam to po sebe) , ak niekto napíše nejaký názor, budem len rád, že som to nepísal zbytočne :)

Vorec

No to ja nechápem ako sa k tomu priplížiš že ich takto chytíš. Aj to je nádhernou ukážkou že nemusíš ani disponovať nejakým brutál mega dvojkilovým foťákom s ohromnou telerúrou :-)

Priesil

Nuž, ohľadne na skutočnosť, že početne najväčšou ozbrojennou zložkou SR sú poľovníci, ich palebná sila týchto dvoch ušiakov naštastie minula. Navrhujem ušiakov vyzbrojiť raketami zem - zem na vyrovnanie rovnováhy v prírode.

Vladvlad

Je ich tu veľa, v snehu a cez slnečný deň sú najlepšie viditeľní rovnako ako napríklad bažanty a iné tvory :)

Sojka

tak toto sa mi uz dlho nepodarilo vidiet, uz som mala pocit ze tie usiaky vyhynuli :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Lino k fotke: Hájska skala Išiel som s opačnej strany, tam to nie je také strmé, ale je to dlhšie. Kus tam ideš pekným chodníkom po hrebeni. K ihrisku som zbehol dole. Nestretol som ani n …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok