Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Zátoka HDR

Diskusná téma K fotke: Zátoka HDR

Trochu som sa pohral včera a dnes s programom na úpravu fotiek do HDR. Tak som skúsil niektoré fotky upraviť do tohoto zaujímavého formátu. Tu je jedna z nich - zátoka pri Liptovskom Trnovci po búrke.

Suco

Ale nieee :D to len janči do mňa natankoval miesto benzínu naftu :D

MatusM

Žalúdočný autopilot zostal zapnutý :-)))

Rbr69

Kubo, vraj na Fatre si nie uplne mal vsetko pod kontrolou :)))

Suco

jasnačka ;) ak to nájdeš tak zistíš že výsledok Jpeg-fotky môžeš ovplyvniť priamo vo foťáku;)

Sona

Pohladam navod a kuknem :) a mozno tiez skusim ten RAW :)

Suco

Sonička... poviem to takto.. áno možno si nepridávala saturáciu, ale je dôležité si uvedomiť, že fotíš na jpeg a jpeg formát je len výsledok konverzie surového formátu, ktorý v tvojom prípade robí samotný fotoaparát a nie ty... Preto ani netreba aby si ty s tým niečo robila keď to vysoftí foťák za teba. možno by bolo dobré preštudovať manuál a pozrieť sa na funkcie korigovania výsledného jpeg-u... máš dobrú mašinku a som si istý že sa to tam dá niekde ponastavovať ;) Ja preto fotím do Raw-u.. proste to chcem mať všetko pod kontrolou:)

Klf

Rasto, diky moc za radu. Toto si vazim, urcite sa k tomu nejak dostanem este viac a citlivejsie. Jak som vravel - prislo mi zaujimve trochu sa pohrat so snimkami v HDR a urobit z nich akysi "fotoobraz". Cauko. M :)

Rbr69

Marian, inak ja sledujem vyvoj u Niksoftware v ramci ich pluginov pre Photoshop a tento HDR Efex Pro je poslednym z vykrikov do poradia HDR softu, urcite jeden z najlepsich ak nie najlepsi lebo kombinuje v sebe standardne techniky pouzivane v HDR softoch so specialnou technologiou U-poins pouzivanou u Niksoftware ... taze dobra volba softu, len spracovanie citlivejsie ... ale uvidis postupnym experimentovanim, ze aj zjemnis aplikovanie Pseudo HDR v romci fotky mozno vdaka technologii U-point na len niektore oblasti fotografie a tak jemne, aby tomu divak uveril ...
... vaecsina obdivovatelov takychto fotiek su ludia, ktori to nevedia HDR ani Pseudo HDR urobit, a tak sa niektorym z nich automaticky polo-malba/polo-grafika paci, pretoze ano: vyvolava to v nich nove ine pocity ...

Lubo

Prst dolu, toto nie je moja salka kavy. Okrem experimentatorskej provokacie v tejto foto nevidim ziadnu pointu. Ani krajinarsku (kompo mi nevyhovuje), ani reportaznu, a nech sa na to pozriem z akehokolvek uhlu, tak ani (pseudo)umelecku.

Klf

caute. viete, ze ja som stary provokater, ale stejne mi neda na to nereagovat - pacia sa mi HDR fotky, nikdy som ich nerobil, lebo som na to nejak nereagoval. Okrem krajiny sa snazim experimentovat aj so svetlami, proste sa stale s fotakom a s fotkami hrajem. a sorry, Mato - konstruktivna kritika vyzera uplne, ale uplne inak. pekny den. KLF :))

Sona

Suhlasim s tym, ze fotky si prisposobujeme tak, aby vystihli atmosferu, ktora tam v danej chvili bola a ako sme ju citili. K tym pestrym farbam - hlavne ze mi Kubo potom radis stiahnut saturaciu, ktoru som ani nepridavala :))) vid hradne mury.

Marianova foto je celkom zaujimavy experiment, robiaci dojem az malovaneho obrazu, v galerke som si ju hned vsimla a prezrela...a usudila som, ze sa mi nepaci - vyvolava vo mne nejaku agresivitu a nepokoj.

Rbr69

Bol by som farizej, keby som napr. tvrdil, ze som nepouzil pred casom aj taketo techniky ... je dobre si ale uvedomit co je HDR, co pseudo HDR a ostatne techniky postprocessu ... ak je vytvorenie takejto foto otazkou 5min. so spolahnutim sa na hromadu posuvnikov v sw zamerania HDR je to fakt hranie ... nebudem sa tu rozpisovat, super vystizny clanok k tymto technikam, o cite vyuzitia a spracovania je tu
ephoto.sk/…/hdr-ano-alebo-nie$ret
aj s prikladmi/ukazkami ...

Suco

Súhlasím s Rasťom, že čo sa týka HDR nie je to šťastné riešenie, ale zas na druhej strane povedzme si otvorene čo sa týka hodnovernosti našich krajinkárskych fotiek... janči stále so mnou žartuje že keď fotíme z jedného miesta a že keď uvidí moju foto tak hneď ma nabonzuje že tá obloha určite nemala takúto farbu :D a o to predsa ide každý chceme, aby naše fotky boli pekné plné pestrých farieb a aby sa páčili aj druhým;) ja osobne nie som zástanca toho snažiť sa na fotke zachytiť tzv. realitu... mne ide skôr o pocit a o vyjadrenie určitej nálady ktorú v tej krajine vidím a ktorú v danej chvíli pociťujem;) P.S: na HDR sa chystám aj ja :D:D a tiež len experimentálne :D

MatusM

Nehovorím, že sa ten experiment vydaril, to je druhá vec. Zo svojho pohľadu by som obrázok hodnotil ako podarený, ak by Marián dosiahol rovnaké tóny, jasy a kontrasty na oblohe, ako sú vo vode.
Ale to je len môj pohľad, v žiadnom prípade by som ho nepresadzoval ako ten správny, aj keby to hovorili všetky fotopoučky sveta.
Fotografia je pre mňa umenie a tam žiadne poučky neplatia. Skôr dokáže potešiť a zaujať to, čo sa pravidlám vymyká. Pokiaľ berieme fotografiu ako remeslo hodnoverne stvárniť krajinu - to áno, vaša kritika je správna.

MatusM

Chlapi, prirodzenosť tu ale zjavne nebola cieľom! Veď to aj sám autor píše v popise, že ide o experiment. Akoby ste vytýkali Dalímu, že kreslí dlhé končatiny :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma