Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Tu som ešte nevedel...

Diskusná téma K fotke: Tu som ešte nevedel...

... že na fotke sa čnie Čertov kopec, ale keď sme sa dostali vyššie k vrcholu Vysokej, došlo mi, že to nemôže byť nič iné, keďže na juh už nebolo vidieť nič vyššie než tento, teda Čertov kopec. Lebo hoci som videl tu v galérii mnoho fotiek Vysokej, videl som iba málo fotiek z Vysokej na juh, alebo možno som si ich iba nepamätal. Ešte predtým som cestou nahor zažil ešte jeden zaujímavý "objav". Kúsok nad Vývratom som si všimol, že nie je predsa možné, aby pre turistov robili taký široký chodník po vrstevnici v strmom svahu. Nevidel som žiadne stopy po automobiloch, a keďže som syn rušňovodiča, mám "nos" na železnice a všetko, čo s nimi súvisí. Napadlo mi, že tam musela kedysi viesť úzkorozchodná železnica a keď som uvidel zárez v skale priamo na "chodníku", bol som si istý. Bol som si taký istý svojím objavom, že som sa príliš nepozeral naokolo. Neskôr som sa dozvedel, že keby som sa v záreze poobzeral, našiel by som pádne dôkazy svojho "objavu" - údajne sa tam stále ešte nachádza niekoľko železničných podvalov. Za zárezom bol dnes už nevyužívaný kameňolom, iste niekdajší cieľ či medzistanica železnice a asi po 15 minútach som už fotil túto fotku. A až v týchto miestach bol prvý sneh na trase. Tak aj takéto bolo moje "objavovanie" Malých Karpát.

Krivan2494

fajn :) Občas sa stretnem s mojím dosť zriedkavým priezviskom, resp. s jeho modifikáciami. No a ako vidím, občas sa stretnem aj s podobnými dušami tu na hikingu :)

Pozrel som si trochu Inovec, hmm, a mozno si dam povedat :) Ked tak nad tym uvazujem, mam cast rodiny v Novom Meste n. V. ...

Tidoj

Štýlom vyjadrovania sa možno tak trochu podobáme (ak si to môžem trúfnuť konštatovať), lebo (a tiež to je vtipné) keď som si čítal komentár k fotke Cintorín v Hainburgu, tak som pár sekúnd rozmýšľal, kedy som tam tú fotografiu dal, čo to tam splietam o Prahe a prečo som sa nepodpísal vlastným nickom. :-)

Inak, mal som spolužiačku, ktorá sa volala Christophory(ová).

A keby si ešte niekedy chcel chcel skúsiť aj malé a nenáročné pohorie, odporúčam moje tohtoletné zaľúbenie - Považský Inovec.

Krivan2494

tidoj, vtipné je, že mňa tiež často považujú za patetického, takže sme sa tu asi našli :) Viem si predstaviť život v Bratislave.

Vladimir50, asi nie som príliš vnímavý, bola to skôr taká výnimka :) To aj preto, že len máločo sa venujem turistike.

Vladvlad - ďakujem za príjemné čítanie aj odkaz na zaujímavý zdroj o železnici. Je zaujímavé, že železnica fungovala až do roku 1960. Čo viem, tak veľmi veľa železničiek skrachovalo počas Veľkej krízy v 30. rokoch a už sa neobnovili. Táto vydržala 68 rokov, a to už je dosť veľa. Málo som sa tam však dočítal o okolnostiach zániku trate.

Je milé čítať uznania od rešpektovaných hikingáčov. Povzbudí to. Občas už totiž nad svojou turistickou kariérou skoro lámem palicu. Asi by som tu mal publikovať častejšie, lebo bez hôr to nie som celkom ja. Horskú krv proste nezapriem - a je jedno či ide o Braunsberg, horu Říp či Kriváň alebo dokonca oveľa vyššie hory.

Vladimir50

Súhlasím s kolegami predo mnou,
je to fajn keď sem príde niekto nový a navyše takto vnímavý a nachádza nové pohľady a pridá k tomu aj pokec.

Edy29

áno, fajn že tatranec vie oceniť čaro listnatých lesov v MK a ich fotogenickosť ako aj prekvapenia týchto kopečkov.

Tidoj

Možno som smiešne patetický, ale pre mňa - Bratislavčana - je veľmi príjemné čítať, ako vie Tatranec opísať a hodnotiť MK s toľkým nadšením, uznaním a úctou.

Vladvlad

Je pekné sledovať tvoje prvé kroky a ich opis na tieto miesta. Na prvýkrát sa nikdy nezabúda :)

K tej úzkokoľajke: v tejto časti M. Karpát sú jej stopy prekvapivo zachované. Tým myslím tie podvaly, inde zmizli spolu s koľajnicami skoro okamžite po zrušení trate a tu sa tie podvaly dajú nájsť aj po polstoročí.
Ak ťa zaujímajú podrobnosti o trati, tak na tejto uloženej stránke uloz.to/…/uzkokolajka-zip sú detaily aj mapy kade viedla. Originálny odkaz už nefunguje, stránka bola zrušená, ešteže som si ju kedysi uložil.
Trať išla z Rohožníka s odbočkami pod Šimkovú a na Hubalovú.

Ďalšie bývalé trate lesných železničiek na okolí sú: nad Pernekom a Lozorno-Volhovisko a na opačnej strane Karpát: pod Klokočom-Majdán-Smolenice a okolie Dobrej Vody.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma