Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Pohyb mimo značených chodníkov

Diskusná téma Pohyb mimo značených chodníkov

Chcela by som sa opýtať, ako je to vlastne s chodením mimo značených chodníkov?

T.D.D.

Turisti by sa mohli pohybovať aj mimo vyznačeného turistického chodníka na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložil poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Cieľom navrhovaného zákona je vytvoriť priaznivejšie podmienky pre vlastníkov pozemkov a stavieb v chránených územiach pri ich užívaní a obhospodarovaní. / podrobnejšie v článku na "Pravde"...

Honza286

PaIT: Ta britská pravidla vypadají sice hodně benevolnetně, jenže v Británii je oproti Slovensku x násobně větší podíl oplocených ploch patřících soukromníkům (především kamennými zídkami) a na taková území se už asi onen volný přístup nevztahuje.A není třeba chodit ani do Skandinávie, německé národní parky - taky můžeš chodit prakticky kdekoli, jen to bývá omezeno sezónně. Asi to bude i dost o přístupu - např. v Rakousku, když vede značka přes nějaké ohrazený pozemek (kvůli pastvě), tak majitel pozemku většinou turistům nijak nebrání v průchodu, udělá schůdky apod. Na Slovensku, když si nějaký ujo koupí kus lesa a vede přes něj značka, tak značky občas cíleně likviduje a občas i nahání turisty s flintou...

PaliT

"You can access certain land across Britain without having to use paths. This land is known as ‘open access land’ or ‘access land’. Your right to access this land is called the right, or freedom, to roam.

Access land includes mountain, moor, heath, down and registered common land."

Môžeš vstupovať na určité územie po celej Británii bez toho, aby si sa držal chodníkov. Táto zem je známa ako "zem s voľným prístupom". Tvoje právo vstupu sa volá právo, sloboda sa túlať.

Zem s voľným prístupom zahŕňa hory, vresoviská, lúčiny, duny a obecnú zem.

Súhlasím, že súkromné pozemky sú vo všeobecne striktne vyňaté z prístupu, ale páči sa mi na britskom systéme, že príroda, hory, rezervácie sú spravidla úplne prístupné a na rozdiel od našej krajiny sa ochrana prírody sústreďuje na zákaz a obmedzenia ekonomickej činnosti.

Vrana

Ono celkovo sa porovnavat s takymi velkymi a bohatymi krajinami asi moc zmysel nema. V porovnani (nielen) so Svedskom sme bohuzial mala, spinava, rozkradnuta a vydrancovana krajina.

Shatterhand

PaliT: Závidíš Britom či Švédom? Švédsku a ostatným štátom severnej i východnej Európy trochu závidí každý, kto sa rád túla prírodou. Ale tá Británia má prísnejšie podmienky prístupu do krajiny, než my.

Peter61

Jjano - vcera mali byt na SRo kontakty k tejto teme. Nepocuval si nahodou ? Abo dakto iny ?
Inak Tvoje posledne vety ma sice nepotesili, ale su realne, na rozdiel napr.od diskusie, co bola aj tu v 7/2010, ked vyletel (dalsi)balonik s novym NP TANAPu.
A pripominam vsetkym " 4/08/11 21:03 Mišo K."

Jjano

Inak, naspäť k téme: vo štvrtok som videl prezentáciu človeka za ministerstvo ŽP o novom zákone o ochrane prírody a krajiny. Bohužiaľ sa zdá, že pôvodná téza, predstavená ministrom nebude dodržaná a pohyb mimo značených chodníkov nebude až tak ľahko možný, resp. nebude úplne rešpektované pravidlo "pohyb je povolený všade, okrem miest, kde je miestne alebo časovo regulované" :-( Najnovšie formulácie už indikujú, že to bude prísnejšie, aj keď stále dúfam, že nie tak prísne, ako teraz.
Nedá sa síce očakávať, že zákon bude schválený do volieb, ba dokonca ani že návrh zákona bude dokončený do volieb, ale podľa ľudí z ministerstva sa na tom zákone bude priebežne pracovať, aby bol pripravený do parlamentu, keby bolo treba.

Jjano

Vrchar, Chopok je stratená varta... oddola až hore je to jedno veľké stavenisko, škoda reči. Situácia sa opticky zlepší, keď bude nová lanovka a ostatné stavby hotové a územie sa premení na úhľadné lyžiarske stredisko bez stavebných strojov, ale fakticky je to skrátka stratené územie... a týka sa to aj úseku Chopok - Ďumbier v lete. Viete si predstaviť, aké hordy sandálkarov tade budú dennodenne chodiť?

Vrchar8848

Pribeh zo stvrtka 20.10.2011.Stupal som na Chopok z Jasnej, a od Lukovej po modrej stale chodnik krizovala svaznica, pekne 4metrov siroka. Kedze chdnik som neopustil az do chvile ked ma z neho vyhnalo rameno bagra,asi 100m pod vrcholom Chopku. Mam mat vycitky svedomia ze som porusil navstevny poriadok Narodneho parku? Som stary ostrelany horsky vlk, preliezol skoro vsetke horstva sveta, ale toto ma sokovalo.

Zdenči

no tak to je sila...zase sa raz ukázalo, že poľovnícky lístok dokáže každý blbec, ktorý má známosti. Dobrá diskusia je pod tým článkom...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma