Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Byksárdsky výhľad

Diskusná téma K fotke: Byksárdsky výhľad

Pár metrov za dedinkou Buková (v smere do Trstína) som šiel popod strmé skaly pri ceste. Na nich borovice, v ktorých sa zachytili posledné zvyšky slnka. A volali ma že „Poď hore! Bež, kým svieti slnko!“. Síce som nebežal, ale hneď som vykamzíkoval na toto miesto. Jaká krásna prestávka! Opaľoval som sa v zapadajúcom slnku, jedol roztopený syr a kŕmil mravce paprikou, a sem-tam som zamával autám prechádzajúcim popod mňa. Odtiaľto som išiel autobusom (teda, najprv som zliezol), lebo ďalší úsek TZT vedie úplne nepochopiteľne po úzkej a frekventovanej ceste bez krajnice alebo inej možnosti uskočiť pred kamiónmi.

Pantheonsk

dufam ze sa niekto rozhybe az ked sa zase nieco stane...tak sa unas setria financie na slovensku. teda nie ze by som chcel aby sa take nieco stalo, zatial chodim tadial lenna biku, ale aj to je niekedy o hubu...

Tidoj

o.k. ďakujem, pozriem tú stránku.

Vladvlad

Netuším ako je myslené to definitívne.

Ja som sa dva roky dozadu obrátil na pána V. Chrapčiaka, ten mal vtedy na starosti značenie v oblasti Buková-Brezová:
OKST TJ Atom Jaslovské Bohunice - VLADIMÍR CHRAPČIAK, e-mail: chrapciak@vuje.sk

Či je aj v súčasnosti za to zodpovedný, netuším.

Poprípade sa informovať u niekoho z týchto ľudí: kst.sk/…/znacenie-organizacia… Mali by vedieť, kto má akú oblasť na starosti.

Tidoj

A ako veľmi je to NIE definitívne? Napríklad keby som sa teraz pre zmenu ozval pánovi (alebo komisii) ja s tou istou žiadosťou (a aj ako vodič), môže to ovplyvniť ich priority? Ak áno, daj adresu (ja vôbec neviem kde koho hľadať).
Ale najschodnejšie riešenie sa mi zdá vyšliapať obchádzky a neoficiálne ich prezentovať aspoň tu. Podľa mňa by to bola pomoc a veľká služba pre turistov, ale ak to je navádzanie na porušovanie niečoho, tak tento príspevok, milá redakcia, vymaž.

Vladvlad

tidoj: pod to čo si napísal sa kľudne podpíšem, súhlasím.

Ja som ten svoj príspevok napísal, aby sa aj druhí ľudia dozvedeli, že prečo je to takto - s tou značkou.

Danému pánovi som písal ešte návrh na zmenu trasy žltej značky Suchánka-Cerová-Prekážka. Aby sa namiesto nezaujímavého asfaltového úseku Cerová-Prekážka preložila značka z Cerovej do Trstína.
Orientačne je to aj teraz takmer bez problémov, je to úsek v lese a po lesných cestách. Ide cez peknú oblasť Rasochova, okolo rybníka a vchádza do Trstína (je tu kaštieľ, kaplnka, železničná stanica, autobusy do Bratislavy, dobrá pekáreň, starý židovský cintorín,...), čiže aj pre obec by to bolo určite prospešné. Nevýhodou je les kadiaľ by to išlo, keďže je to v jednej časti "súkromný poľovný revír" so zákazovými tabuľami forum.mtbiker.sk/…/79809 Odpoveďou na návrh bolo: platí to isté, čo pre červenú značku pri kameňolome - nedá sa...

Meky

Po spomínanej ceste som išiel teraz v sobotu.Je to ozaj "chlopocina",že tadiaľ stále vedie turist.chodník.Ale čo už keď má niekto stále dlhé vedenie :(

Tidoj

Až mi teplo ostalo! To je o čom? Tak tých PRE by som našiel viac. A tie PROTI sú smiešne:
1) 2000 Sk na žiadosť – to chápem, kde by KST zobral také NEHORÁZNE prachy na banality, veď nejde o nič, okrem toho, že by mal byť KST zodpovedný za prípadné nešťastie, lebo turistov (a mnohí sú takí, čo nevedia vopred, ako bude vyzerať) doslova navedie do nebezpečenstva.

2) Aký súhlas vlastníkov? Súhlas na meter širokú lesnú cestu? Veď to nie je diaľnica ani hypermarket.

3) Hore kopcom, dole kopcom – a čo je na tom? To ten človek nikdy nešiel na túre hore kopcom? Odkiaľ je, z Maďarska? Turisti by boli len radi. Čokoľvek za bezpečnejšiu, tichšiu a krajšiu cestu.

4) „Nutnosť premiestniť aj smerovník pri kameňolome”. Fúha, to bude väčší problém!!! Keby nikoho nezohnali, ja to urobím. A zadarmo.

5) Máp mám plno (je to moja zábavka), takže viem, že neaktuálne sú (na niektorých úsekoch) skoro všetky. A nikoho to netrápilo a netrápi. Nebudeme nikde stavať domy a obchody, kým nepripravíme nové mapy? Dezorientovaný (a nie len to) budem, keď do mňa vrazí auto a odhodí ma 20-30 metrov.

A región Trnava ľutujem, keď predsedu čohokoľvek tam môžu robiť ľudia, ktorým stačí nariekať a vyhovárať sa, miesto aktivity a kreatívneho prístupu. Nehovoriac o tom, že tí, ktorí tam “sedeli” keď súčasnú TZT značili, boli debili a hradiť by mali všetko zo svojho.

A ešte by ma zaujímalo, čo na to vodiči. Keby som ja išiel tade (keby len sedemdesiatkou) a za zákrutou zrazu auto v protismere a k tomu aj cyklista alebo chodec, tak buď do jedného nabúram, alebo to strhnem niekomu do chalupy. Nejakú správu ciest to neštve, že im KST zrovna po ceste “vodí” turistov, pritom naokolo je k dispozícii celé pohorie?

(som musel toľko napísať, lebo ma to normálne zavzdušnilo...)

Vladvlad

Tu som o tej červenej TZT písal: hiking.sk/…/kamenolom_pri_buk…

Na jar 2009 som sa kontaktoval s príslušným značkárom a navrhol mu zmenu trasy - náčrt: img94.imageshack.us/…/erventz… odpoveď bola (citujem s emailu):

"...obnovoval som cervenu okolo kamenolomu Bukova. Suhlasim s Vami, ze po tej asfaltke s velkou frekvenciou kamionov to nie je najvhodnejsie. Uz som dostal avizo, ze so zmenou vlastnictva bude treba prelozit cast okolo chat. Potom to spravim vsetko naraz. Obist kamenolom nie je jednoduche. Prelozim to asi viac smerom k dedine.Ale asi az na buduci rok."

Po roku (jar 2010) sa mi tento pán opäť ozval a doplnil informácie:
"Dobrý deň!
Ozývam sa Vám opäť až po roku, lebo skôr som sa k tomu nedostal. Minulú nedeľu som si prešiel Vami navrhovaný obchvat kameňolomu. Išiel som od Vítkovho mlyna po peknej ceste, keď som vystúpil na vrchol, cesta zabočila doľava a potom ešte viac doľava, tak som ju opustil a pokračoval som lesom dolu kopcom smerom k červenej TZT. Skúsim ešte raz sa tam strafiť z opačnej strany od Nespalovcov, kde som pri spiatočnej ceste videl zvážnicu, ale už som nemal čas spraviť druhý pokus.

Pre preloženie TZT okolo kameňolomu:
1) vyhnutie sa frekventovanej ceste (hlavne v pracovných dňoch je premávka kamiónov veľká, cez víkend je to výrazne lepšie) a pohyb v lese

Proti preloženiu TZT okolo kameňolomu:
1) Je to v CHKO Malé Karpaty, preto treba súhlas vlastníkov pozemkov a CHKO Malé Karpaty. Na žiadosť treba poplatok, pred pár rokmi to bolo 2000 Sk. Tie KST nemá.

2) Súčasná trasa vedie po rovine, obchvat ide najprv hore kopcom a potom dole kopcom. Vzdialenosť je približne rovnaká (možno nová je o kúsok kratšia). Po rovine to turisti prejdú raz-dva.

3) Nutnosť premiestniť aj smerovník pri kameňolome.

4) Skoordinovať preloženie s vydaním novej mapy. Každý si však nekupuje hneď najnovšie vydanie, tak mnohí turisti by boli dezorientovaní.

Po zvážení všetkých okolností ako predseda komisie značenia pre región Trnava som rozhodol, že v najbližšej budúcnosti tento obchvat nebudeme realizovať. Ďakujem Vám však za dobrý nápad."

Názor si spravte každý sám...

Pantheonsk

paradicka, obcas chodim okolo ked prejdem zo smolenic cez hory na bukovu, kde mam aj rodinu, potesi. niekedy clovek cubrni co sa da odfotit ked trosku popolezie...

Tidoj

Ďakujem, rád som potešil :-)
Tú červenú cestu som naozaj nepochopil. Ja by som ju viedol v smere od Zárub medzi Bielou horou a Skalným oknom (ešte som tadiaľ nešiel, ale určite sa dá), potom cez cestu a ďalej už nech ide kadiaľ chce. Tá cesta cez kameňolom je úplne absurdná. A pri Sokolských chatách (TIM Trnávka) je síce krásne, ale načo tá obchádzka tadiaľto..?

Adina

Stale hovorim, ze Male Karpaty maju krasne zakutia, potvrdil si to jednym z dalsich, velmi pekne.

Triestina

pekná fotka, úžasný popis...mám rada takéto miesta

Vladvlad

Musím povedať, že týmto pohľadom si ma potešil, keďže mám rád neokukané zábery (podobne aj mekyho "Kriváň" ) z lokality Malých Karpát.
To, že červená TZT ide ako ide, je škoda hovoriť. Pred rokom som sa dozvedel, že sa bude prekladať a stále nič.
Keď nikoho kompetentného netrápi, že turisti chodia po hlavnej úzkej ceste s kamiónmi, tak je to je to asi v poriadku...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok