Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ludrovská kopa

Diskusná téma K fotke: Ludrovská kopa

Neaktívna travertínová kopa nad liptovskou obcou Ludrová. Na vrchole kopca možno rozoznať viaceré terénne úpravy. Ak má niekto informácie o využívaní tejto polohy, nech napíše do diskusie.

Tono

Tomas, to je fakt asi miestna znackarska specialitka. Ked sa dobre pamatam, tak ja som to isiel opacne (zo Salatina) a pred vstupom na luku sme sa spustili tou cestou, lebo sme, "nanestastie" prehliadli odbocku cez luku.

Funttomas

Tono:
ďakujem za obsiahlu odpoveď.
Ondro:
turistická značka, čo ide okolo prameňa je teda poriadnym orientačným rébusom pre ľudí, čo tadiaľ idú prvý raz smer Malý Salatín. Tiež sme sa s partiou potrápili. Nerozumiem tomu, prečo je značka vedená cez podmáčané okolie prameňa, keď okolo ide široká cesta. Len kedy človek tušil, že cesta ho dovedie bez problémov späť na značku k hore a nemusí blúdiť po lúke spolu s hľadaním značky.

Tono

Ahoj Ondro, plati, ked pojdem, dam vediet. Pokial by si mal v plane Salatin Ti, daj mi vediet, rad sa pridam, pokial budem mat volno.

Ondro_RK

Funttomas,
ďakujem Ti aj za mlieka za spoločné uznanie pre nás :-) Mlieko tu zabodoval ;-)

...ináč pekne si to pofotil z toho kopčeka :-) Ja som na ňom ešte nestál, ale často chodievam do Ludrovej na medokíš (prameň - prírodná minerálna voda), tak si to najbližšie tiež vyšlapem...

Tono,
množstvo informácií k danej téme, ako vždy ;-)
Keďže ja som na Salatíne ešte nebol a tento rok by som na jeho vrchol rád vystúpil, tak ak pôjdeš na Salatín a neprekážala by Ti moja spoločnosť - daj vedieť, ak budem môcť ja sa rád pripojím ;-)

Tono

Zial osobne som lokality este nenavstivil, lebo ked som robil trek z Lipt. Luznej cez Salatin a M. Salatin do Ludrovej, tak mi jednoducho neostal cas. Pojdem tam vtedy, ked pojdem dole zo Salatina cez Huciaky a Ludrovsku dol.
K datovaniu lokalit vseobecne. Datovanie lokality bez arch. vyskumu je niekedy dost problematicke. Staci sa pozriet na datovanie hradu v Medziankach (pri Hanusovciach nad Toplou). V 60-tich rokoch bolo o lokalite pisane, ze ide o maly hradok, po prebehnuti arch. vyskumu bol odhaleny jeden z najstarsich kamennych hradov na uzemi Uhorska. Podobne to bolo z lokalitou Tichy Potok - Zamcisko (oblast Levocskych vrchov), kde arch. vyskum zase vyvratil existenciu predpokladaneho stred. hradu.

Tono

Ahojte. Pokusim sa uspokojivo odpovedat a zhodnotit lokality v katastre obce Ludrova.

  1. LUDROVA - hradisko STRANA (vid foto hiking.sk/…/dedinka_v_udoli_n…. Nalezy keramiky datuju hradisko na prelom starsej a mladsej doby zeleznej, ktora je v tejto casti severneho Slovenska charakterizovana kontinualnym vyvojom medzi koncom tzv. oravskej skupiny luzickej kultury a zaciatkom puchovskej kultury v dobe latenskej. Ramcovo mozno datovat existenciu sydliska medzi stupne HC-HD (podla Reineckeho) az LTA-LTB. Pre uvedene obdobie je charakteristicky vznik vysoko polozenych horskych refugialnych lokalit v horach Nizkych Tatier, Zapadnych Tatier a Chocskych vrchov, ktore boli niekedy koncom doby halstatskej znicene katastrofickymi udalostami. Sidlisko v Ludrovej ( v obci)je o nieco mladsie a zalozene bolo pravdepodobne az po zaniku spominanych refugii.
    Opevnenie pozostavalo z valov a priekop, osidlenie sa sustredilo na troch terasach.
    Zdroj: Archeol. zbornik SNM 2000 v mojom vlastnictve.
  2. LUDROVA - kostol VSETKYCH SVATYCH
    Poloha - kostol sa nachadza cca 2 km na sever od dnesnej obce, pri ceste Ruzomberok - Ludrova.
    Gotický kostol Všetkých svätých v Ludrovej, kultúrna pamiatka, je vysunutou expozíciou Liptovského múzea v Ružomberku. Bol postavený v pôvodnom historickom chotári mesta Ružomberok v poslednej tretine 13. stor. Pôvodný objekt je jednoloďový, koncom 15. stor. bol rozšírený prístavbou južnej lode. V interiéri kostola sa zachovali pôvodné rebrové klenby s kruhovým svorníkom a kamenné pastofórium s kovanou mriežkou. V lodi a v presbytériu sú cenné gotické nástenné maľby, ktoré boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.
    Zdroj: Supis pamiatok na Slovensku.
    Z 15. stor. su pisomne spravy, ktore hovoria o obsadeni a opevneni (pravdepodobne drevena palisada a veza) kostola vojskami J. Jiskru (Bratrici). Opevnenie nemalo dlhotrvajuci charakter. Archeol. vyskum okolia kostola nebol zamerany na tuto fortifikacnu cast.
    Zdroj: sukr. archiv A. Zahradnika
  3. LUDROVA hrádok PANČOVÁ foto: hiking.sk/…/ludrovska_kopa_ni…
    Ide o maly opevneny utvar, ktory splna vsetky atributy maleho opevneneho sidla slachty na slovensku, cize ide pravdepodobne o stred. hradok. Tato lokalita je datovana len na zaklade vizualneho prieskumu. Archeolog. nebola doposial badana, preto jej datovanie moze byt aj z ineho obdobia. K Pancovej zatial len tolko, behom tyzdna prebadam v najnovsich vyskumoch a pokusim sa zistit ci neprebehlo presnejsie datovanie lok. Lebo vizualne dat. je este z 60-tich rokov 20. stor.
Funttomas

Ondro a Mlieko:
predpokladal som, že ako miestni znalci niečo napíšete. Dík za doplňujúce info.
Čisto laickým pohľadom som nad hradiskom uvažoval podľa terénnych úprav. Ešte som zvedavý ako to vizuálne zhodnotí hradológ Tono.

Ondro_RK

hej, no tam na niektorom som ich videl, som nevedel, že aj takéto kopčeky majú svoje názvy :)

Mlieko

Tomas:"Ludrovska kopa" sa vola Pancová. "Terenne upravy" su pozostatky pravekeho hradiska.

Ondro: paraglaidisti nacvicuju z kopceka Martincova z ktoreho je zaber urobeny. Nachadza sa tam este kopec Jakubcova (najmensi), ktory je uz zial(!!!) spolovice rozkrojeny tazbou vapenca.

Ondro_RK

no ja mám jednu info o využívaní aj tohto kopčeka - pár krát som tam videl nacvičovať niekoľko paraglidistov :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Jarná Rumplovská Maťo úplne ti rozumiem, kedže to tu dobre poznáš a sú to tvoje dajme tomu domáce končiny. Chápem to na príklade Útulne na Kráme, neoficiálne na Močaroch, pod Do …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok