Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chcete zabiť medveďa?

Pinus

"Problém medveď" treba vidieť v širších súvislostiach. Žiaden krajný extrém nie je dobrý a asi platí staré pravidlo - zlatá stredná cesta. To čo povedal p. Mizerák zo ŠOP(vystrieľať 1/2 medvedej populácie) je scestné, ale na druhej strane aj to čo tvrdia ortodoxní ochranári je tiež choré (maximálna ochrana).Je podivné, že z celkového počtu okolo 75 výnimiek na odlov medveďa ročne(vydáva ich MŽP SR), sa vyčerpá (splní) cca. 15-20. Dôvodov je hneď niekoľko. Vnadiť medveďa pred odlovom sa môže dnes len v jesenných mesiacoch, aj to len na rastlinnú potravu - kukurica,melasa,obiľné plevy,zemiaky...Keď má v lese dostatok šťavnatej potravy, (maliny,brusnice,čučoriedky,černice)a je pred zimou "vyžratý", tak sa vykašle na lahôdky predkladané človekom a na vnadisko ani nepríde. V minulosti sa mohli medvede vnadiť aj v jarných mesiacoch a aj na mäsitú potravu(okrem mäsa hospodárskych zvierat). Na vnadisko teda prichádzali často a nebol problém s ich selektívnym odlovom ( po zime boli "vyhladované"- dali sa teda skôr navnadiť).Tak isto aj odlov len jedincov do 100 kg nie je dobrý - narúša sa tým veková štruktúra populácie, sú to viac menej len mladé jedince. Tak to by som písal ešte dlho, to nie je účel môjho príspevku. Možno by bolo dobré v budúcnosti Sona urobiť aj rozhovor s prof. Sládekom, Hellom z TU vo Zvolene, ktorí sa problematikou medveďa a ostatných veľkých šeliem na Slovensku zoberajú skoro celý život a nie len cca. 10 rokov, ako Robin Rigg zo SWS.
PS: Možno si spomínate minulý rok, keď sa po dlhých desiatkach rokov objavil jeden "macko" na pohraničí Bavorska a Rakúska, v miestach kde sa pohyboval usporiadali na neho veľký "hon" - dokonca zavolali aj "jágrov " zo Švajčiarska... A únia nás ide poúčať čo a ako ďalej s populáciou medveďa v SR. Prepáčte, nejak som sa vykecal...

Lubo

Tak to bola tvoja sestra presne tam, kde ja. Narodny Park Denali v centralnej Aljaske. Bez turistickych chodnikov to bol vazne silny zazitok ... citili sme sa ako prospektori :-) samozrejme medvedov ako hub po dazdi. Vsak aj rangeri vravievali: "nie je otazka ci medveda stretnete, ale kedy".

Turis

Ozaj neviete niekto poradiť že aká je pravdepodobnosť že stretnem neakého milého zlatého hladného medvedíka:) napríklad pri túre cez bielovodskú alebo javorovú dolinu? Samozrejme cez den, cez noc by som sa tam neodvážil:) Sú to trošku odlahlé doliny a nechodí tam až tolko ludí ako na druhej strane Tatier. Chcel by som sa na túto túru vybrať, ale po posledných udalostiach ma to trošku aj odrádza. Mimochodom tento víkend sme šli Jamníckou dolinou na Ostrý Roháč a rovno na chodníku bola medvedia stopa..a to dosť velká...

Wallendorfer

ale,ale lubo, moja zmienka o panelakovych typkoch z petrzky nebola vobec myslena v style antiBA.
na rovnaku uroven davam aj typkov(pseudoochranarov)z kosickeho sidliska nad jazerom alebo z presovskeho sekcova ..:-)
proste ako poukaz na to, ked je niekto odtrhnuty od reality..(cim vobec nehovorim,ze panelakovy clovek nemoze byt super turista -znalec prirody a pod.)--to bola bezna metafora, ktoru pouzivaju aj samotni blavaci
-este som ti dal do zatvorky,ze to nemas brat osobne.a just,ty si to zobral...

Majo

Na Aljaske zrejme o tom nepisali a nediskutovali. Jednoducho isli a odstrelili ho. Normalna vec, ked zviera napadne cloveka.

Wallendorfer

ad turis: v bielovodke aj javorke je ta sanca velmi velka, chodi tam pomerne malo ludi,doliny su velke,povedal by som take typicke medvedie lokalitky vramci VT

Turis

ano ano bola v Denali..ked som videl tie fotky mal som vážne obrovskú chuť tam hned aj isť:) je to tam dosť divoké a medvede sú tam dosť velká ale aj nebezpečná atrakcia. Jeden jej známy sa raz vybral na túru do neakej odlahlej oblasti a považovali ho za samovraha..:) ale tak nakoniec všetko dobre dopadlo. Ináč kedy si tam bol? ona tam bola asi tak pred tromi štyrmi rokmi dozadu...

Wallendorfer

ale zas ta nechcem turis odradit, ked budes robit prevenciu + mat stastie, nemusis sa bat :-)

Turis

viem viem, mám ich už dosť dobre preštudované aj vdaka článkom a fotkám na tejto stránke:) len mám vážne obavy že tam neakého stretnem.

Turis

To aby som zobral všetky klúče čo mám doma na túru:) alebo neaké radio? ale to už by asi nebol vhodné:)

Bacaardi

namiesto radia si piskaj. nevyrusujes zver a aj tak ta je pocut...:-)

Turis

Dakujem výborné rady:) len aby ma potom pri výstupe do Prielomu alebo na Východnú Výsoku neboleli miesto nôh dlane.))

Bacaardi

wallendofer hehehe, a ked tlieskas celu turu, nebolia ta ruky?:-)piskat si je aj menej namahave a ked si piskas melodiu tak aj zabavne:-) a mozno aj medved si s tebou zatancuje nejaky dupak hehehehe. ale nie, piskat mi doporucil chatar v janskej doline, dvaja horari a este kopa inych ludi... malo by to byt efektivne. :-)

Lubo

Bol som tam v lete 2003 a vtedy rangeri uvadzali statistiky, ze od vznik NP nezaznamenali jedniny utok s nasledkom smrti na uzemi parku. Daleko nebezpecnejsie su tam losy, ktore kazdorocne porania mnoho ludi a maju na konte aj nie prave malo umrti.
P.S. osobne som v USA stretol medveda vela krat, ale vzdy fungovalo to, co nam odporucili rangeri ... je to v podstate to iste co odporucaju na medvede.sk$ret Predpokladam, ze SWS vychadza prave zo severoamerickych skusenosti, kde je neporovnatelne silnejsi vyskum ako v Europe.
No a rovnako ako pinus, som skor zastancom strednej cesty. Postoj, ze podme ich zabit je prizemny rovnako, ako ich 100% nedotknutelnost.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum