Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Tudorovský letohrádok

Diskusná téma K fotke: Tudorovský letohrádok

V Tatranskej Lomnici nájdeme architektonicky ojedinelú stavbu letohrádku grófov Bartolomeja Széchenyiho a jeho manželky Natálie. V rokoch 1913 - 1915 ju podľa projektu Vojtecha Takácha, architekt a maliar z Mukačeva (pôsobil v Budapešti a New Yorku), postavil tehlovú vilu, inšpirovaný anglickou tudorovskou gotikou. Letohrádok bol moderne zariadený s ústredným kúrením, elektrinou, vodovodom, viacerými kúpeľňami, krbmi a samostatnou časťou pre služobníctvo. Na prízemí sa nachádza vstupná hala, salón, jedáleň, pánska izba a 2 hosťovské izby s kúpeľňou. Na poschodí je spoločenská hala, dámska a pánska spálňa s kúpeľňami a toaletou, dve detské izby a terasa. Súčasťou vily sú tiež izby personálu, byt správcu, kuchyňa a jedáleň pre služobníctvo. V roku 1946 bola rezidencia znárodnená a v rokoch 1949 - 1959 tu sídlila 1. správa TANAP-u a do roku 1969 múzeum TANAP-u. Do konca milénia bol objekt využitý na zamestnanecké bývanie. Od roku 2010 je majetkom popradskej spoločnosti, predávajúcej autá.

FunTTomas

Čo je zaujímavé, tak Tatranský okrášlovací spolok tento objekt zaradil medzi "Tatranské haraburdy" tatranske-haraburdy.sk/vila-s…, myslím, že neprávom. Síce objekt je využitý len čiastočne, ale určite nešpatí svojím vzhľadom okolie, ba práve naopak na rozdiel od iných stavieb zaradených medzi haraburdy či ruiny. Letohrádok práve ozvláštňuje návštevu Tatranskej Lomnice.

LUBOKUBINSKY

Pekna stavba bol som pozriet ,ale by bolo dobre ze taketo treba vyditelnit

Phalike

Sympaticka stavba, ked nezabudnem tak pojdem niekedy obzriet. Popis taky priemerny ale inak fajn :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma