Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Diskusná téma stanovanie, taborenie

Zdravim, mam nejake nejasnosti ohladom (ne)povolenych miest na taborenie a bol by som rad, keby mi to niekto vysvetlil:

Viem, ze v NP sa smie taborit iba na vyhradenych miestach urcenych v navstevnom poriadku.

  1. ako je to s taborenim v CHKO? Existuje pre CHKO tiez nieco ako navstevny poriadok? Ak nie, podla coho sa riadit - podla zakona o lesoch?

  2. v zakone o lesoch je pisane, ze v lese je (okrem ineho) zakazane zakladat ohne a taborit mimo vyznacenych miest. Ako sa tieto miesta vyznacuju?

Zatial to je vsetko, dakujem vopred za odpovede.

Milan

kvoli ochrane prirody sa nesmie stanovat od 3. stupna ochrany takze narodne parky a rezervacie. v CHKO je to jedno. takze od ochranarov pokutu nedostanes a vyhradene miesta na stanovanie v CHKO tym padom nemaju zmysel. ale nemalo by sa stanovat v lese. za to ti mozu dat pokutu lesni strazcovia, ktori to ale snad ani nerobia. mimo lesa (luky a pod.) mozes stanovat. vyhradene miesta su niekedy aj oznacene priamo v terene, presny zoznam by mal mat spravca lesa (napr. mestske lesy alebo urbariat). ak je les v CHKO tak obvykle vyhradene miesta ti vedia povedat aj na sprave CHKO. ale tymto sa v podstate netreba zatazovat lebo jednorazove prenocovanie v lese si prakticky nikto nevsima. horsi problem je ohen, tu plati tusim 50m od lesa nezakladat ohen ak nie je oficialne ohnisko. na povolenych miestach ohnisko byva. tyka sa to otvoreneho ohna, teda vraj aj turistickych varicov (to ale nie je problem vypnut ked vidis ze sa blizi podozrivy clovek a potom ti uz nic nedokaze)

Viking100

ako je to zo stanovaním na Čachtickom hradnom vrchu, ktorý spadá do CHKO Malé Karpaty? mohli by sme tam stanovať poprípade založit si ohnisko?

Lubo

Myslim, ze podla uvedenych prispevkov je velmi pravdepodobne, ze na Cachtickom hradnom vrchu nemozes stanovat a klast ohen ak tam priamo nie je vyznaceny priestor pre tento ucel.

Raymond

V CHKO sa nesmie stanovat, ani zakladat ohen mimo na to vyhradenych miest.

Lubo

Raymond, CHKO s tym nic nema. Je to podla lesneho zakona. Takze ani v Pohronskom Inovci, ktory nie je ani CHKO nemozes stanovat ani klast ohen. Cele sa mi to vsak zda dost hlupe az dementne. Idealne by bolo, keby to fungovalo ako v Skandinavii - t.j. ak nie si v dohlade nejakeho obydlia, mozes prenocovat a pobrat sa dalej. Samozrejme v pripade, ak nie je pre danu lokalitu platny iny zakon (napr. ak ide o NP).

Raymond

Lubo,ale predsa v lesnom zakone su odstupnovane pasma ochrany prirody. Takze jasne, ze CHKO musi byt upravena v nejakom zakone, ktorym je lesny a su tam okrem CHKO upravene aj ine veci, ale dotycny sa tu pytal konkretne na CHKO, tak mu odpovedam.

Lubo

Lesny zakon nehovori o ochrane prirody, preto nie je logicke, aby tam boli riesene nejake stupne. CHKO na zaklade zakona o ochrane prirody a krajiny nevylucuje taborenie a kladenie ohna. Robi to vsak lesny zakon, ktory taxativne stanovuje, ake cinnosti su na lesnych pozemkoch zakazane. A tam sa na nase nestastie nachadza aj spominane taborenie a kladenie ohna. Mame to potvrdene aj od pravnika, pretoze na tejto teme pracujeme uz dlhsie kvoli prerabke niektorych casti hikingu, ktore pripravujeme.

Triops

Akosi sa to tu zaplieta. Pred rokom ked som siel na trojdnovku cez Strazovske vrchy, tak som si presiel fora tu na hikingu a z nich mi jasne vyplynulo, ze v CHKO sa mimo lesa taborit moze, cize hocikde na lukach, nie len na vyznacenych miestach (samozrejme nie na malych cistinkach co mozu byt lesne pozemky). Nie je to take jednoduche?:-)

Lubo

Pokial nie si na lesnom pozemku, tak mas pravdu. Nemam to vsak este tak dobre nastudovane, aby som vedel presne povedat, co je a co nie je lesny pozemok. Cistinka 10x10 metrov vsak urcite bude este les :-)

MisoB

Triops, myslim si, ze az tak sa to nezaplieta (ved v podstate to chapes spravne)... nechce sa mi to stale opakovat, a tak si precitaj moj tunajsi prispevok zo vcera 21:25 aj s odkazom do ineho vlakna... a tam je link na oba inkriminovane zakony... v §3 Lesneho zakona je definicia "lesneho pozemku" (treba si precitat, je to viac odstavcov) - ale v podstate okrem "logickeho" vyclenenia (tam kde rastie les je lesny pozemok) je dolezite najma to, ako je dany pozemok zapisany v katastri... :)

Viking100

ako je to so stanovaním a zakladaním ohňa na Čachtickom hradnom vrchu, čo sa zaraďuje ako chránené územie? Nemá niekto skúsenosti? diky

MisoB

Čachtický hradný vrch je NPR (stupeň ochrany 4. alebo 5.), takže je tam zákázané "táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb..." - čo platí už od 3. stupňa

Boruvka

Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať ako je to zo stanovaním v okolí Liptovskej Mary tzv. na divoko, t.j. mimo kempu.
S partiou chceme isť aspoň na dve noci cca 10-ti.
Kemp sa nám zdá byť moc drahý.
Vopred ďakujem za odpoveď. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum