Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Ahojte všetci milovníci prírody. Veľmi rád chodím do prírody, väčšinou mi to ale vychádza že chodím sám, a keď som na túre, na hubách a iných plodoch cez týždeň tak nestretám moc ľudí, niekedy žiadnych. A práve tu sa zvyšuje pravdepodobnosť že stretnem nejakého macka. Čítal som na Internete že je dobré, nerobiť prudké pohyby, robiť sa mŕtvym ... . ono sa to ľahko píše, ale zaberie to? A navyše i keď ho nestretnem tak určitú časť, „kým sa mi podarí psychicky preorientovať“ strávim miesto vnímania krás prírody - uvažovaním nad medveďamy. Kolega mi radil že on nosí plynovú pištoľ, tento nápad sa mi zdá vcelku dobrý, zbraň dodá trochu pocitu bezpečia, otázka znie či je aj účinná. Ak stojím oproti medveďovi a vietor fúka od neho ku mne neparalyzujem skôr seba ako jeho? A druhá vec, pri opise účinnosti sa všade písalo o dobrej účinnosti na útočiaceho psa ale čo medveď? Čo si o tom myslíte, a ké rady bi ste mi dali?

Axel

Medvede sa uz na tomto webe pomerne obsiahlo niekolkokrat preberali. Staci pouzit vyhladavanie. ;-)

Jozok

Okrem hikingu si ešte pozri stránku:
medvede.sk$ret
A či zaberie na medveďa plynová pištoľ? Neviem, to by možno vedel poradiť nejaký poľovník, resp. niekto kto to už na maca skúšal a prežil :-))))

Eric

No ja mam aj 9mm "ostru" pistol a na maca by som ju aj tak nebral, lebo viem, ze je to zbytocne. Nie je sanca. S plynovou uz vobec. Pistol moze pomoct len tym, ze urobbi rachot, coho sa maco zlakne, to je asi tak vsetko. Ale to dokaze aj pistalka.

Lukas

Ja som si náhodou vydražil na stránke Rokošportu plašičku na medvede.Je to dosť hlasný zvonček ktorý si pripneš na batoh.Je to ale dobré nosiť keď si sám,lebo to môže ostatných dosť vytáčať

Vlado

Ešte lepšie by bolo so sebou nosiť Old Shatterhandovu medveďobijku...
Ale teraz už vážnejšie. Ak zbadáme medveďa na väčšiu vzdialenosť, hádam je vhodné okamžite ustúpiť. Ak medveďa prekvapíme, zrejme nie je čas povedať ani šic. Časy keď základným pravidlom bolo byť v lese ticho sa zrejme s počtom jestvujúcich medveďov nenávratne pominuli. Preto je vhodné dať z času na čas o sebe v lese vedieť, najmä ak človek ide sám. Takto je riziko napr. stretu s medvedicou s malými minimálne. Na druhej strane je ale minimálna šanca vyplašiť sovu, stretnúť líšku, alebo srnu, čo patrí k neopakovateľných chvíľkam v prírode. Veľa ľudí za adrenalín platí veľké peniaze, a my ho máme takpovediac zadarmo ...

Jano

Odporúčam zohnať si cez medved.sk$ret kazetu alebo DVD "Ako byť v bezpečí na území s výskytom medveďov". Sú tam veľmi zrozumiteľne vysvetlené základné zásady.

Honza Vlasák

Brý večer, kamarádi, včera jsem tu vznesl dotaz jak je to letos s nebezpečnými medvědy. To téma není ve vriacich fórach a já nevím jak se dostat na starší témata. Prosím o návod.
díky Howgh

Boro

Milý Honzo,podľa mojej skromnej úvahy a skúseností si myslím ,že nieto obrany voči medveďovi pri útoku. Všetka ochrana sa zakladá na tom, že nezaútočí, pretože ho ty nevyprovokuješ a ak už sa to stane, tak musíš predstierať to, že si už dávno mŕtvy a tak nemôžeš ohroziť jeho teritórium. Či ťa rozcupuje na špáratka, alebo len ťa pohodí takmer vykrvácaného po okolí, je len a iba jeho záležitosť. Takže, najlepšia prevencia je- nestretnúť sa. Samozrejme, že to znamená chodiť po horách s hlukom, nevidieť ani veveričku, srnku, jeleňa, líšku ,jazvetca ,kunu, a skrátka a dobre žiadne zvieratá.Hlavne že nie si zožratý.

WWW

Myslím,že najlepšie to vystihol boro.Najistejšie je medveďa nestretnúť a potom to už záleží len na tom,čo mu (samozrejme medveďovi)rupne v hlave.Hrať sa na mŕtveho?Čítal som otrasný príbeh kanadskej novinárky,ktorá to aplikovala a napriek tomu ju medveď dokaličil a oskalpoval (asi nečítal rady pre turistov).Myslím si,že celkom dobrá prevencia bz mohla bzť tá píšťalka alebo zvonček prípadne pištoľ kvôli hluku.

Jjano

Honzo, je to presne ako píše Boro a WWW.
A keď už nič iné, tak sa spoľahni na štatistiku: po slovenských horách chodia každý rok milióny ľudí a medveď skutočne zaútočí každý rok iba na doslova pár ľudí a aj to z 99% na ľudí, ktorí sa pohybujú mimo značených turistických trás (hubári, lesníci a lesní robotníci a pod.). To je už oveľa nebezpečnejšie použiť na dopravu do slovenských hôr automobil, toho by som sa bál viac ako medveďa :-)

Samozrejme, Borom uvádzané základné pravidlá treba v niektorých lokalitách (mladina, úzky chodník, potok a pod.) potokdodržiavať. Dobre je to vysvetlené tu: medvede.sk/?action=prevencia

Honza

díky, copak ve dne - si taky myslím, že to chce tropit hluk, ale já v lese spávam... Snažím se označkovat teritorium výměšky a tak...
prosím ještě o návod jak zobrazit další aktuálné témata, ktorá byla ještě včera vo vriacom fóre...
Howgh

Przevalsky

Viem, ze je to mozno trosku drsna metoda, ale napriklad ak stanujeme sice na mieste kde to je povolene - vid. miesto nedaleko Jarabiny v Turc. hrebeni VF ale je to zaroven miesto s vysokym vyskytom medvedov par krat za noc hodit petardu v oblasti stanoviska? Je mi jasne, ze sa tym plasi zver, ale radsej vyplasim zver akoby zver mala vyplasit mna :) Fakt sa mi nechce pokrykovat uz ked je neskoro maco bez preco , pripadne sa mu ukazovat ako tvor nizsieho evolucneho stupna :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum