Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Cestou na Cerovú

Diskusná téma K fotke: Cestou na Cerovú

Pohľad z asfaltky a zároveň žltej značky Prekážka-Cerová. Cesta ako vždy bola odhrnutá, slnečné lúče, modrá obloha a gaštany pozdĺž cesty vytvárali príjemnú zimnú atmosféru. Naľavo je vidieť násyp lesnej železnice Smolenice-Dobrá Voda, na ktorý som sa onedlho napojil a po ňom prešiel až na Chotárnu cestu (modrú značku). Tieto úseky sú vďačné na cyklistiku, dá sa čo to vidieť, a zároveň bolo všetko vhodne prejazdené, čiže jazda nepredstavovala žiadny problém.

Vladvlad

Nie v celej dĺžke. Niektoré úseky sú stále využívané ako lesné cesty, zvyšok je plný dreva, zarastený. Nedá sa to zovšeobecniť.
Na pešiu prechádzku je to fajn, bez problémov.

Vladvlad

Ak je viac snehu tak bicykel stojí v snehu aj bez stojanu :)
Lubo: nie, nepoužívam iné plášte. Tie isté čo celý rok. Nie som fanúšik prezúvania plášťov, v blate nejazdím, čiže stačia mi tie čo mám, som s nimi spokojný. Na tomto bicykli na fotke mám Schwalbe Jimmy 2.1, na druhom bicykli WTB Wolverine 1.95, to je plášť do sucha :)

Jazda po snehu je ľahká keď ho nie je veľa a je vhodne zmrznutý. S narastajúcim počtom centimetrov sa ide ťažšie a strmšie úseky sa nedajú dať bez tlačenia. To už ale nie je cyklistika, ale turistika s bicyklom. Dole kopcom sa dá ísť aj vo väčšom snehu, ale aj tam je limitom jeho výška.
Ideálne pre zimné jazdenie je vybrať si vhodnú trasu, tj odhrnuté alebo vyjazdené lesné a asfaltové cesty. V prípade vyjazdených ciest (po koľajách) je dobré, keď je podklad pevný, čiže kolesá sa nezabárajú. Celkovo treba mať aspoň akú takú kondičku, keďže jazda v zime a snehu je náročnejšia. Ide sa pomalšie aj pre "odpor", či trenie, či ako to napísať, snehu.
Po zľadovatených cestách (teda nie čistý ľad, ale v kombinácii so snehom) treba ísť pomaly, nerobiť prudké pohyby. Ideálne je mať SPD pedále nastavené na najľahšie vypínanie :)

Čiže aby som to zjednodušil, pokiaľ nemáš na bicykli hladké plášte na cestu, tak nie je problém. Ako som sa presvedčil, autá jazdia po tunajších malokarpatských lesoch kadetade, takže nájsť na hlavných turistických trasách vhodnú pevnú stopu sa dá.
Napr. tu hiking.sk/…/male_karpaty-na_c… úsek od hlavnej cesty na Červenú horu a ďalej na Monrepos-Amon-Popod Klokoč-Uhliská a popod Vápennú nad P.Podhradie sa aj v snehu dal bez tlačenia absolvovať. Ale každým dňom sa to mení, teraz sa oteplí, sneh bude vodový, takže to bude úplne o inom.

Ale jednoznačne doporučujem každému cyklistovi jazdu po snehu, aspoň si to treba vyskúšať.

Lubo

@Vladvlad
Pouzivas nejake specialne plaste na zimu? Ci mas nejake ine finty na jadu po snehu na biku?

Rado Gadoczi

Mal by si si uz na ten bike zadovazit nejaky stojan aby stale nelezal v zabere :-)))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Jarná Rumplovská Áno vystihol si to Maťo. Viem že vývoj nezastavím a že všetky chátrajúce samoty nebudú v takom stave navždy, ale niekedy dané miesto potom už stratí pre mňa svo …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok