Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Domašínsky meander

Diskusná téma K fotke: Domašínsky meander

Váh prichytený pri čine z miestečka povyše Starého hradu, ako sa kľukatí Strečnianskym prielomom. Z geomorfologického hľadiska ide o krásny príklad zaklesnutého meandra. Váh tiekol týmto územím ešte pred zdvihom Malej Fatry, do ktorej sa postupne zarezával. Riečnej doline staršej ako pohorie, ktorým prechádza, sa hovorí antecendentná dolina. Domašínsky meander je zároveň maloplošným chráneným územím patriacim do ochranného pásma NP Malá Fatra (CHKO od r. 1978). Pre jeho výnimočnú krásu ho zahrniem aj do svojej bakalárky :).

Blska

:D skoro rovnaké fotky.. ale nečudujem sa, veď kto by si ho necvakol, keď je možnosť :)

Blska

:) Ďakujem, dobre padlo takéto povzbudenie!!

Wbk

Blška, tak tak, veľmi správne predpokladáš :) A hoci ja som nebol špecializovaný na geomorfo, tak rozhodne kvitujem dobrý a perspektívny výber témy, v danej problematike si si lepšie školiace pracovisko veru vybrať nemohola ;)

Blska

Odvolávam otázku na "Wbk" :P Už som sa dozvedela z tvojho profilu. Mal si rovnakých pedagógov predpokladám: Mrs. Bizu a spol.

Blska

Ďakujem za ohlasy :). Tá lúka v strede vyzerá ozaj dobre. Téma bakalárky je Tvorba atlasu foriem vybraných typov georeliéfu Slovenska (a budú k tomu aj 3D modely). Proste spojenie turistiky, fotenia, geomorfológie a práce s PC :). Ak sa môžem opýtať "Wbk" - kde si študoval? :)

FunTTomas

Tá lúka uprostred meandra je bohovská. Navyše na nej strojí chata. Motoristi idúci po ceste ani netušia aká oáza pokoja sa nachádza "uprostred" rušného ťahu. Tušia to len turisti pri pohľade zo Starhradu.

Wbk

Je to krásne miesto. Keď som študoval, tak na geomorfológii bol "Domašín" v podstate frazeologizmom pre antecedenciu :-)
A dobrá otázka kolegu predo mnou, pripájam sa :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma