Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kopa v zime

Diskusná téma K fotke: Kopa v zime

Táto hora, vysoká 1187 metrov a veľmi strmá, je prirodzenou dominantou kraja. Stojí v mieste, kde sa Váh prediera úzkym prielivom pomedzi Veľkú a Malú Fatru. Je budovaná z dolomitov a dolomitických vápencov, a tie patria prevažne chošskému príkrovu. Asi najvzácnejšou časťou Kopy sú jej strmé severné svahy, ktoré vytvárajú túto peknú scenériu. Na Kope sa nachádzajú zachovalé pralesy so starými borovicami, bukmi, javormi, ale aj s kosodrevinou a tismi. V početných jaskyniach nachádzajú úkryt medvede a rysy. Zaujímavosťou Kopy je, že vďaka nej majú Kraľovany niečo ako polárnu noc - obdobie, počas ktorého sa im na oblohe neukáže slnko. Pre väčšiu časť dediny sú to necelé dva mesiace pred a po zimnom slnovrate, stred dediny nepozná slnko dokonca až štvrť roka.

Tidoj

;-) ako ti len mohlo toto napadnúť...

Samuraj

Takého upíra by som nechcel zažiť :/ Tidoj, a nie si ty náhodou učiteľ?

Tidoj

Kraľovany sú rajom všetkých slovenských upírov. Tam môžu fungovať aj cez deň. Teda tie staršie typy. Novšie typy upírov fungujú vždy a všade, neboja sa slnka, kríža ani cesnaku, pijú vám nie len krv, ale všeobecne odsávajú energiu a postupne vás umrtvujú a navyše si nenosia prezúvky, ani pomôcky a ani žiacku knižku.

Samuraj

...a oni mi nato, že všetko nájdem na webe. Tak som to teda vygooglil :)

Samuraj

pracne som chodil od domu k domu a pýtal sa domácich ;-D

Dzakomoo

to kde si takéto zaujímavosti o tom bezslnečnom období vykutral?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Janabilesova k fotke: Lúčnaté Javorníky Toto je pekná časť hrebeňa Javorníkov, škoda toho vyrúbaného Chotárneho kopca... Budem zvedavá, či sa na ňom aj niečo vysadí a či niekedy opäť zazelená. Samotná …

nová téma

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma