Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žalostínskou vrchovinou

Diskusná téma K článku: Žalostínskou vrchovinou

Keď som nedávno sedel nad mapami a hľadal nejakú zaujímavú túru, padol mi pohľad na názov Žalostínska vrchovina. Priznám sa, dovtedy som ani netušil, že toto pohorie sa nachádza na území Slovenska. Preto som v najbližšom možnom čase vyrazil na objavnú túru po tomto kraji. Ako to dopadlo a či som bol spokojný, to sa dočítate nižšie.

TDD

Pjeknučké.
Ešte aj "...skáče" dokreslovali na oblohu. Nákres je z .... ?

Tono

Nakres je z ... ? Moj sukromny archiv podorysov hradov.

Boro

Tóno, mohol si sa ohlásiť, že tam ideš.Ja som zo Skalice. Ale podľa foriek vidím,že to bola niekedy na jar. Momochodom, tá obora je v nájme majiteľa fi.Hamé.Vstup je počas mája a dvoch jesenných mesiacov zakázaný. Inak trasu mám prejdenú možno aj 25 -krát.

Tono

Ahoj Boro, no ked nabuduce pojdem do Skalice, urcite dam vediet. Ale asi by sme sa aj tak vtedy nestretli, lebo bolo cez vikend krasne pocasie a tak si pravdepodobne bol na horach tiez.
Ano, bolo to prejdene na jar 2007. Mna najviac zaujala Zalostina a luky pod vrchom Cupy.

Misob

Este Boro, ako domaci nevies, ako je to s tym znacenim pri Vrbovciach? By som pripadne opravil priebehy na nasej mape...

Boro

Najprv k priebehu tej modrej: Naozaj treba odbočiť ešte v dedine do uličky vpravo a značka vedie okolo toho vykrívača. To značenie je tam dosť slabé a tak sa mi vždy držíme potom už toho,že smerujeme priamo na vrchol Žalostinej a odtiaľ chrbátikom do osady u Chalupov a až tu sa zasa napojíme na červenú.
Tóno, tie lúky pod Čupami sa volajú Koválovské lúky. Oproti je Havran a dolina pod nimi sa volá Raková. Tou dolinou prídeš do obce Lopašov. Obvykle to robíme opačným smerom. Autobusom do Lopašova a Rakovou a cez Čupy do Skalice.

MatusM

Tono, neviem sa vynadivat najma na tvoje fotky. Su ako namalovane tym najjemnejsim stetcom a pre oko lahodnymi farbami. Krasne modeluju krajinu a pri obrazovke aspon navodzuju priam "3D" zazitok.

Rasto

Mozem sa spytat - akym programom upravujes fotky? Myslim farebne prevedenie a doostrenie a na co fotis. Diky

Tono

Rasto, kedze fotim do formatu RAW, tento tzv. ,,digitalny negativ,, otvaram v Adobe Photoshop CS2, kde mam nainstalovany plugin Camera RAW od Adobe. Ale dolezita je tak ci tak zdrojova fotografia, bez prepalov, praca s casom, clonou, pouzivanie prechodovych filtrov, polarizacneho filtra.
Po otvoreni fotky z Camera RAW (do TIF formatu) upravujem len urovne, popripade aplikujem fotograficke filtre z standartnej palety Photoshopu CS2, gradaciu takmer neupravujem, niekedy cez selektivne farby doladim ciernu.
Ako ostrit fotky na web, navod najdes tu
vivo.sk/?action=article.show&…
To je asi tak v zasade vsetko.

Tono

Este detail, v Camera RAW plugine mas viacere zasadne moznosti upravy (WB, + - AV/EV, jas, kontrast, farebny priestor, upravu tmavych miest, svetlich miest, gradaciu, ostrenie, sum, vinetaciu, farebne podanie RGB tonov, saturaciu a desaturaciu), nieco asi ako volakedy v klasickej fotokomore a v litografickej dielni, kde si podobne veci zdlhavo dosahoval cez mokry proces.
Pokial som napisal nieco nejasne, daj vediet, popripade poriesime cez email.

PeterS

Tóno, asi by si mal uviesť na pravú mieru, že to sú tvoje profesionálne nástroje, aby niektorí nadšenci nešli do obchodu so SW nakupovať tie programy. Nestoja to čo Zoner a nároky na obsluhu sú tiež niekde inde... Zneje to potom trochu zavádzajúco, ako keby mal možnosť takej úpravy fotiek ako ty každý.

Lubo

Myslim, ze drvivu vecsinu toho, co spomina Tono zvladne aj Photoshop Elements, ktoreho cena je celkom prijatelna. Dokonca ho tusim balia k niektorym fotakom.

Tono

Peter, plugin CAMERA RAW pre Photoshop je volne stiahnutelny zo stranky adobe.com$ret je casovo neobmedzeny a hlavne uplne zadarmo. Funkcie ktore spominam z Photoshopu obsahuje aj Zoner (urovne, gradacne krivky a tusim aj selektivne farby, taktiez saturaciu, desaturaciu).
K konvertovaniu formatu RAW. Pokial kupis aparat ktory foti do RAW-u, dostanes k tomu (v cene aparatu) aj SW na konvertovanie a upravu tohoto formatu. Funkcie su na cca 85 perc. identicke ako od Adobe.
PS. Vcera som bol v Brne na sluz. ceste v jednom velkom garf. studiu. A cuduj sa, na PP fotiek pouzivaju prave ZONER!
Photoshop pouzivaju na graficku tvorbu, spravu farieb pre tlac, narocne montaze. Ale fotografi na zakladnu upravu u seba pouzivaju Zoner. A mam taky dojem, ze aj Zoner uz pouziva nejaky ,,svoj plugin pre RAW,,.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum