Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sihla – Hronček – Tri vody – Ľubietová

Daulagiri

Krásne končiny, hlavne ten hrebeň Zákľuk. Mám ho už dlhšie vyhliadnutý. Snáď čoskoro...
Čo sa týka zarastania lúk je to škoda, lebo prichádzame o výhľady a o takú malebnosť krajiny. A má to aj ďalšie mínusy, ktoré ste už spomenuli.

No v každom prípade fajná túlačka, inšpiratívna.

Svatopluk Štěpánek

pre Boro, Miro_BB: páni to je neľútostná globalizácia, v Austrálii, N. Zélande apod. su čriedy ovečiek okolo 10.000 ks, možno aj viac, celý rok sa pasú vonku, je jasné, že slovenské sú pridrahé, tak ich vlna ako aj mäso. ALE je mi to lúto, ľúto, lúto, ako spieva Pavol Hammel.
Staré laznícke cesty zarastajú, pasienky tiež. Chcelo by to politikov či štátnych úradníkov, ktorí niečo vymyslia - napr. v Rakúsku to vedia či sa aspoň usilujú

Boro

Miro BB, ja to už pozorujem dlho a je jasné, že to štát zasa posral. Radšej sa dovážajú dotované výrobky a nezamestnaným sa platia socialne príspevky, než aby sa podporila domáca výroba mäsa ,syrov a pod., a znížila sa nezamestnanosť. Ľudia si odvykajú od práce, hory zarastajú, nič sa nekosí. Je to naozaj bieda.

Miro_BB

Áno - dobrý článok. Ale človeka nepoteší. Naozaj nám krajina ZARASTÁ. Môžem to potvrdiť aj z iných turistických chodníkov. Aj z okolia Banskej Bystrice napríklad. Mnohé lokality, kde sa desaťročia pásli ovce, sú dnes prázdne. Žiaľ !
Za socíka bolo na Slovensku vyše 600.000 oviec. Pokiaľ viem, dnes ich nie je ani polovica - viď
teraz.sk/…/18776-clanok.html
Malinčie, bodliaky a náletové dreviny robia svoje. V BLÍZKEJ budúcnosti to bude zrejme tak, že peší turista (pomaly ohrozený druh) si doma v mape vyhliadne krásnu trasu... nadšený vyrazí... a príde na miesto, kde už nebude značka, alebo značka ešte bude, ale terén kvôli vegetácii bude nepriechodný. Asi si treba kúpiť nejaké mačety.
V 80-tych rokoch sa kosili aj svahy Krížnej. S problémami - kvôli nedostupnosti. Poľnohospodári potrebovali "objemové krmivá", koľko sa o tom pohovorilo a popísalo... Dnes "niet pre koho" kosiť. Tráva (seno) je pre ľudí len záťažou - nevedia ako ich "zlikvidovať". Ani legendárne donovalské lúky nevyzerajú tak, ako sa na ne pamätáme.
Naozaj niečo nie je v poriadku...

PaliT

Fajný článok, niektoré pozorovania mám tie isté. Chodníky stále opustenejšie, zarastené, nepriechodné, značkovanie problémové. Možno za nejaký čas už namiesto značiek budeme používať GPS track a neskôr už budeme chodiť do hôr len na Google. Skončíme ako ľudia vo filme Wall-E?

Muska

Nie nebolo vidno, sú tam veľké nánosy bahna. No neviem či nevidno zvyšky trate na druhom brehu priehrady.

Axel

Ked sa nemylim, pod vodou by mala byt cast povodnej lesnej zeleznice. Nevidno tam teraz nieco?

Muska

Vodná nádrž Hronček vypustená, lebo je momentálne v rekonštrukcii. Opravujú priehradný múr a rozobratý bol aj vypúšťací systém.

Muska

Žiaľ na dotácie stačí, keď sa lúka z času načas zmulčuje... Tiež je škoda, že súčasné salaše väčšinou charakterizujú maringotky obhádzané bordelom. Už to nieje o tom starom poctivom bačovskom remesle a kolibkách vyúdených dymom. Česť výnimkám!

Boro

Adina, a to je takmer všade. Pretože som na túlačkách už vyše 50 rokov, pamätám si, ako sa kedysi všade páslo. A teraz nič. A v obchode nieto dobrej bryndze, hovädzie mäso stojí majetok, jahňacie ani nehovorím. A lúky sa ani nekosia, radšej sa kúpi zo zahraničia granulované krmivo. Všetko naopak.

Adina

Veselo si napísal o túlačke v horúčave. To ani ja rada nemám. Dosť zamrzí, ako píšeš ... A to, čo nám chýba, sú salaše a ovečky. Zarastené košiare, opustené koliby a zničené válovy kedysi napájajúce čriedy dobytka sa nám vôbec nepáčia. Krajina začína zarastať náletovými drevinami a jej charakter sa mení k horšiemu... Je to škoda. Máme krásne pasienky. Len doba tomu nepraje.

Boro

Zivan : Keď sme sa vrátili, ihned som kontaktoval Tomáša a popísal mu situáciu. On predal môj odkaz značkárom a tí na to pozitívne reagovali. Tak hádam sa to nejako zmení.

Zivan

Boro, tá červená zo Zákľuk na Hronček ja asi naozaj zakliata. Alebo je to dôkaz, že keď ideš známu trasu opoačným smerom môže to byť celkom iné?
Pred pár rokmi sme tam pri zdolávaní Rudnej, partia šiestich v rojnici kufrovali hádam polhodinu a aj tak sme vchod z lúk do lesa nenašli. Potom sme to strihli rovno za nosom po spádnici dole na asfaltku a ňou sme sa dovliekli na Hronček.
Zrejme by tam bolo potrebné umiestniť na kraj lesa poriadnu volavku resp. na lúku asoň jeden orientačný smerový kolík.
Aj ja súhlasím s tvrdením, že tento kút Rudohoria je jeden z najmalebnejších.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum