Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Riadená pastva zvierat na Devínskej Kobyle

Diskusná téma K fotke: Riadená pastva zvierat na Devínskej Kobyle

V lokalite Weitov lom, na trase modrej značky, len pred týždňom pribudlo niečo netradičné, niečo čo tu ale už kedysi bolo. Začali sa tu chovať kozy. Jedná sa o projekt “Ochrana a obnova území NATURA 2000 BA v cezhraničnom regióne Bratislavy“. Realizátorom je ochranárska organizácia BROZ v spolupráci so Štátnou ochranou prírody. Projekt vlastne nadviazal na kedysi rozšírené využívanie južných častí D.Kobyly na chov kôz, oviec a hovädzieho dobytka. Dôvodom obnovy tejto aktivity je snaha o zamedzenie zarastania týchto lokalít kríkmi a postupného vzniku lesa. Zlepšia sa tak podmienky ohrozeným druhom rastlín a motýľov. Pre kozy je vyhradená cca polovica tohto bývalého kameňolomu, oplotenie je elektrické. Ako som sa dozvedel kozy sú z Prašníka, takže sú akoby domáce, malokarpatské :) Sú milé, zvyknuté na ľudí, počet cca 20 kusov a je tam aj jeden čerstvo narodený prírastok. Viac info: http://goo.gl/GBYVv8 Zajtra by tu mala byť nejaká slávnosť, príde vrchnosť a televízia.

Dzakomoo

nakoniec tam nebola ziadna vrchnost, ale vrcholni predstavitelia sop sr male karpaty a mzp sr, ktori touto problematikou denno-denne ziju a su to skutocni odbornici. takze nastastie ziadne predvadzanie sa nebolo.

Zdenči

čo naši predkovia veľmi dobre vedeli, my teraz objavujeme ako Ameriku...smiešne a smutné zároveň

Adina

Bože, kde sme sa to dostali ... toto malo predsa fungovať stále.

Bazin

po minulom vikende mam pocit ze minimalne pol slovenska zarastie naletmi....

FunTTomas

Smutné na tom celom je, že čo bolo ešte pred pár rokmi úplne bežné, všedné a samozrejmé, tak dnes funguje už len cez dotácie a fondy EÚ.

Adina

Toto sa mi pači, konečne aspom niekde...

Sanco

hm, také Ohnište v NT je už zarastené skoro celé a to, čo tam pôvodne chceli chrániť pomaly ale o to istejšie ustupuje pred lesom

Tidoj

Vrchnosť treba zobrať na vrchol, nech sa porozhliadnu a spýtať sa, či im nebude vadiť, keď Kobyla nezarastie lesom, ale výstavbou pre "náročných" nad Devínom, nad Devínskou, nad Dúbravkou (tam sa to už tlačí dlhšie) a aj nad Dlhými dielmi (tá epizóda s lúkou nad Dd je podľa mňa ešte stále nezažehnaná hrozba). A či im nie je ľúto toho významného, ľahko dostupného a nechutne zanedbaného vrcholu, keď už tak frajeria, čo všetko by ako župani urobili. Aj ten tučniak s tými monoklami, aj tá vyprázdnená hus s predkusom.

Zdenči

zaujímavá a chvályhodná aktivita...ale načo do toho pletú vrchnosť? ktorý blbeček sa tam príde zase predvádzať?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma