Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Orla Perc XI.

Jusk11

to menhorn: ak mozem vyjadrit svoj nazor, tak po vcerajsom absolvovani celej trasy Orlej Prte (sedlo Zawrat - sedlo Kryzne) by som ako najhorsi hodnotil usek od Skrajneho Granatu po Buczynovu Przelecz. Jednak je to tym, ze uz mas vacsinu trasy za sebou a vela sil na rozdavanie ti uz neostalo, preto si kazdym svojim krokom musis byt 100% isty, a potom na tomto useku je trasa vedena po severnej strane hrebena, kde uz v poobednych hodinach nesvieti slnko. Tym padom su retaze a skaly vlhke a dost sa smyka, preto by som bez rukavic ani nesiel. Tato trasa je obojsmerna a moze sa ti stat, ze sa budes musiet prave v tomto useku vyhybat inym turistom, ktori chvilu nepockaju, ale musia ist vpred za kazdu cenu, ako sa to stalo mne. A bol som svedkom aj padu kamenou pri vystupe na Buczynovu Przelec, kde si jeden suhaj chcel skratit trasu a spustil celkom velke kusy kamena na ludi pod nami, nastastie sa tomu vyhli a nikomu sa nic nestalo, po tomto by som si nabuduce asi pribalil aj prilbu.
Takze pre mna bol najhorsi posledny usek.

Merhorn

fajnota. ondro, ako to takto s odstupom casu hodnotis, je orlia realne nebezpecna aj pri relativne opatrnom postupe? chcem povdat, su tam meista kde sa lehko mozes smyknut aj ked si opatrny napr a letiet dole? napriklad velmi strmy svah so sutinou ci sotolinou a pod. Ktore useky by si ty hodnotil ako absolutne najexponovanejsie ci najnebezpecnejsie?

Ondro_RK

...ahaaa, ja som to až teraz pochopil ;-)
Veď aj preto som sem dal radšej túto fotku! :-)

Jonathan.sk

:), tak trošku áno,tie previsy sa mi zdali krajšie, ako tie lokre... :)

Dzakomoo

jonathan, to s tymi prevismi si myslel tak dvojzmyselne, ako som to pochopil?? :)

Jonathan.sk

... a toten zooom Ti tí japončíci nedodali?
Inak, pekná tá celá séria z Orlej...

Ondro_RK

--> jonathan,
celkovo mám 3 zábery (z 2 som sa dlhšie rozhodoval, ktorý pridám:-) tejto pukliny - všetky sú fotené na normálnom ohnisku môjho fotáčiku, teda bez zoomu.

Ondro_RK

...mojim cieľom to ale zatiaľ nebolo prejsť naraz - ja som si to zámerne takto po úsekoch naplánoval, pretože som chcel ísť aj po chodníkoch, po ktorých som dovtedy nešiel.
Ale inak áno, bezpochyby je to na jeden deň dosť, ako aj iní inde píšu - treba mať dobrú kondičku na túto trasu.

V tento deň napr. bola extrémna horúčava nielen v nížinách, ale horská záchranná služba vydala pre tento deň výstrahu vysokých teplôt aj pre horskú oblasť v nadmorských výškach, v ktorých sa nachádza aj cesta Orla Perć, takže v tento deň tu bola tiež poriadna horúčava, ktorá prechod ešte viac sťažovala.
Viacero oproti idúcich turistov sa ma pýtalo, koľko to ešte trvá do sedla Krzyzne, čo už toho mali dosť...

Ja som mal napr. so sebou necelé štyri litre vody a bolo mi to málo, a to sa mi ešte moc nechcelo ísť od vodopádu Siklawa doplniť vodu na chatu Pieciu Stawow, ale reku nech mám radšej viac, ako menej...
Keby som si nešiel doplniť 0,75 litrovú fľašu, tak zo Skrajneho Granatu by som musel zostúpiť po žltej značke do Gasienicowej doliny a ktovie, ako by to dopadlo...

A ďakujem za poklonu aďo ;-)

Jonathan.sk

... a túto nemáš vo foťku aj trošku prizooomovanô, tie previsy v strede sú celkom pekné. To by bol prvovýstup... ! :)

Aďo.4

Pri tej náročnosti je to asi namáhavé na jeden deň..A ešte pri tom tak pekne zdokumentovať...

Ondro_RK

Nie aďo,
neprešiel som ju zatiaľ celú za jeden deň.
Moje prvé oboznámenie sa s cestou Orla Perć bolo v úseku:
Zawrat --> Kozia Przelecz
a druhé v úseku:
Krzyzne --> Kozi Wierch,
takže som ju ešte ani neprešiel celú a chcem sa tam onedlho vrátiť a prejsť si aj to, čo som ešte neprešiel.

Aďo.4

prešiel si celú za jeden deň ? Pekne si ju zdokumentoval..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky