Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ránko na Čiernom dieli

Nsvetozarov

Ja som svoju chybu priznal, ale nemyslím si, že by som sa mal autorovi za niečo ospravedlňovať, pretože on tam mal ešte horšiu chybu a nebol som sám, ktorý bol toho názoru, že v lokáli je to "na dieli". Ale ty asi nepoznáš odpovede na tie dve otázky a predpokladám, že ty každého poučuješ na základe slovníka a takisto robíš chyby rovnako ako aj ja. Len povedz, akú známku si mala ty na vysvedčení.

Jantaara

nsvetozarov, ty si tu začal s vysvedčením a poučovaním. Diel je podľa vzoru dub a je jedno, či sa na iných slovách jazykovedci zhodnú alebo nie. Takže nekľučkuj, radšej priznaj svoju chybu a vôbec nezhrešíš, ak sa autorovi fotky ospravedlníš za svoj prvý príspevok.

Dubom a dielom zdar!

Nsvetozarov

Ani jazykovedci si nie sú jednotní: jazykovaporadna.sme.sk/q/480/ Niektorí takéto slová zaraďujú len pod vzor dub, iní aj pod vzor stroj. A v pluráli sa množstvo slov skloňuje podľa iného vzoru (napr. zvieracie podstatné mená), takže vzory niektorých slov nemožno určovať tak, že ich zmeníš do plurálu. Áno, mal som tam chybu, ale nevidím dôvod na to, aby som si mal dať prepisovať vysvedčenie. Na Slovensku ti ani jazykovedci nenapíšu všetko správne, pretože už aj oni v tom majú chaos. A keby sme si tak dali nejaký ťažký test (napr. TESTOVANIE 9), uvidím, že kto z nás by koľko bodov dostal. Dúfam, že mi dáte za pravdu, keď poviem, že slovenčina je blbý jazyk a všetky tie výnimky k ničomu inému neslúžia, len k totálnemu chaosu.

PS. Ako by ste rozdelili slovo "kuriér" na slabiky?
A aký je slovenský ekvivalent k slovám: krb, vodítko alebo kukátko?

Jantaara

Na....a ja tam mám tiež chybu - v lokáli! :-D

No ale keď sa myslí lokál ako krčma, tak tam pasuje "bol som chlastať v lokále" .....krčmový lokál asi nie je cudzie slovo. Nuž, zapeklitá je tá slovenčina :-)))

Jantaara

Uff, tak že dáš v lokále dieli, to ešte ok. Ale že povieš, že diel sa skloňuje podľa vzoru stroj, tak to si daj prepísať vysvedčenie. :-))
Diel sa končí na tvrdé L, množné číslo povieš diely, takže jasný vzor dub. Je pravda, že je tam v lokáli singuláru dosť výnimiek, ale akurát diel k nim nepatrí. (Napríklad práve lokál má výnimku, alebo aj hotel... ) Ale napríklad taký sopeľ sa končí na Ľ a keď ti visia z oboch dierok, tak máš sople, nie soply, a teda sa skloňuje podľa vzoru stroj. Toľko jazykové okienko :-)

slovnik.azet.sk/…/?q=diel

referaty.aktuality.sk/…/refer…

Nsvetozarov

No len tak mimochodom som mal 1, ale mňa by zaujímalo, že odkiaľ ste dospeli k tomu, že na "diele". Podľa mňa si mýliš dve podobné slová: dielo a diel. Toto je Čierny diel, teda v lokáli je to "na Čiernom dieli". Ak by to však bolo Čierne dielo, v lokáli by to bolo "na Čiernom diele". Diel= vzor stroj, dielo= vzor mesto. Ak sa mýlim, tak ma, prosím, opravte, ale myslím si, že by to malo byť tak, ako som povedal.

Jantaara

Jožo, keď pozrieš do slovníka, zistíš, že tam má byť "diele". Spýtaj sa nsvetozarova, čo mal zo slovenčiny on :-)

Jožo Š.

No toto prísahám, že som tam dal mäkké "i" a nejak sa rozštiepilo :-) Ale nie, nevyhovorím sa. Zišlo by sa mi fakt pozrieť do toho PSP.

Janabilesova

Zaber paradny... pekne vystihnuty okamzik. Priklanam sa k "dieli".

Monghi

krasny zaber... vdaka za predstavenie pre mna zatial neznamych koncin. Tesim sa, ked si to pozriem na vlastne oci :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Lino k fotke: Hájska skala Išiel som s opačnej strany, tam to nie je také strmé, ale je to dlhšie. Kus tam ideš pekným chodníkom po hrebeni. K ihrisku som zbehol dole. Nestretol som ani n …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok