Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Tajch '48

Diskusná téma K fotke: Tajch '48

Bývalá poľovnícka chata Tajch stojí v závere Sopotnickej doliny na južnom svahu nízkotatranskej Veľkej Chochule. Bola postavená niekedy v prvej polovici 20. storočia a už dlhé roky je opustená a momentálne chátra. Objekt je voľne prístupný a tak slúži ako núdzové prístrešie a nocľah pre turistov. Chata sa nachádza priamo na zelenej turistickej značke vedúcej Sopotníckou dolinou hore na hrebeň a Veľkú Chochuľu, v nadmorskej výške 1,300m.n.m. Na prízemí sú dve rozľahlé izby s pecou, k skromnému vybaveniu patrí pár priční a starých matracov, stôl, návštevná kniha. Na drevených trámoch budovu sú zvonku nabité staré československé mince a vyryté nápisy spred mnohých desaťročí. Študentovi, autorovi nápisu na fotke, dnes tiahne na deväťdesiatku. Zaujímavé miesto, ďaleko od civilizácie so zvláštnou atmosférou.

Jantaara

Vyviezť sa dá, len či ma nebude niekto popoťahovať :-) ....Inak na Chate pod Javorinkou som bola kedysi dávno ešte s rodičmi na víkend - asi 15 rokov som mala, a sama som sa tam odtúlala medzi ručiace jelene, nuž veru aj mi lepilo, keď sa zošerilo :-)

Dík za info.

Muska

Jantaara Sopotnická dolina sa dá skrátiť autom minimálne po horáreň Sopotnica mapy.hiking.sk/?x=19.36019… rampa je až za ňou, zvyčajne sa dá vyviezť až po chatu pod Javorinkou. Inak je tam aj "Kyslá" je to minerálny pramienok v bočnej dolinke Sopotnička približne tu: mapy.hiking.sk/?x=19.35426… je to málo výdatný prameň chutnej vody podobnej tej z Bukovca :)

Jantaara

daulaghiri, jj, tým smerom som rozmýšľala :-)

Daulagiri

Fúú, je to už dávno čo som šiel okolo, ale teší ma že ešte stojí, lebo kedysi som zachytil aj info že ju chcú lesáci či poľovníci vypáliť.
Som zvedavý na článok Ďuri.
Jantaara tak si treba spraviť zachádzku z Chochule.

Jantaara

Pôjdem omrknúť, už sa tam chystám dlhšie. Škoda, že za Brusnom nie je žiadna Kyslá, nebola by dolina zavretá pre autá. Kto sa má dzigať po toľkom asfalte?

Muska

Nie je to len nesprávny údaj na mapovom podklade, ono aj celá lokalita v závere Sopotnickej doliny sa volá Tajch o chate už dokončujem článok, bude tam viac info aj Matúšových fotiek ;)

Jantaara

Kukám mapu a na nej je chata Tajch zakreslená inde. Sú teda dve chaty Tajch - bývalá a súčasná, či ako to je?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky