Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Asi brána do asi mesta.

Diskusná téma K fotke: Asi brána do asi mesta.

Na fotografii je asi južný vstup do dávneho hradiska, teda asi pravekého/asi starovekého mesta, alebo areálu „hradu“. Vtedy bývali dedinky v údoliach pri poliach a mestečká (hradiská) skôr nad nimi, na vyvýšených miestach. Kvôli ochrane – bývali tam tí najbohatší, kvôli strážnej funkcii a možno aj ako znak prestíže. Toto hradisko sa volá asi Hradisko, alebo Hradiská, Hradištia, alebo Hradišťá. Je asi z obdobia doby bronzovej u nás – obdobia tzv. lužickej kultúry. Teda chvíľu pred príchodom Keltov. Ale našli sa tu aj pozostatky z doby slovanskej (nitriansko-veľkomoravskej). Teda bývali tu asi aj naši priami predkovia. Na tomto mieste asi stávala aj brána, lebo toto je najpohodlnejší vstup do mesta. Všetko je to len asi. Dlho by som písal prečo, tak vysvetlenie v komentároch. K fotografii už len toľko, že napravo sa asi, a naľavo určite, dvíha obranný val hradiska. A tie dva akoby kríže s tabuľou sú vlastne zvyšky úplne zbytočného zničeného informačného panela o lokalite.

Tidoj

Môj názor na to, ako Slováci vnímajú dejiny (napr. toho Štefánika) je asi jednostranný, teda iba podľa jednej skúsenosti, ale zásadnej - vidím to ako učiteľ na žiakoch a rovnako (hlavne) na rodičoch. Vedomosti aj postoje. Samozrejme, že to nie sú všetci, ale z môjho pohľadu väčšina. Je to veľakrát šokujúce, ako málo ľudia vedia a ako málo chcú vedieť. A to isté si myslím aj o našej politickej reprezentácii. Škoda hovoriť. Na takýchto miestach to je jasne vidieť. Nevedomosť a nezáujem.
A pretože je takýchto miest určite veľa neobjavených (aj tých objavených je dosť), ostáva to asi na nás. Si to budeme musieť sami zisťovať, fotografovať a sami propagovať. Snáď sa pri väčšom záujme a viac informáciach niečo rozhýbe.

Vladvlad

Zaujímavé a niektoré aj smutno pravdivé informácie.
Ale ten opis Štefánika :))) no :)
Síce sa nejedná o hradiská z dávnych dôb, ale akurát tento týždeň som čítal o "hrade" v Šaštíne hrady.sk/?castle=195 a pri obci Banka hrady.sk/bana.php?comment=list Tiež zaujímavé informácie a aj diskusia k nim.
Zaujal ma tam jeden komentár, niečo v zmysle, že kedysi bolo skoro na každej vývýšenine nejaké osídlenie, hrádky, hradiská, strážne veže, atď. Čiže ich je určite ešte veľa neobjavených.

Tidoj

To, že všetko píšem len „asi“, je výraz toho, ako málo o tomto mieste vieme. Ako málo sa tu skúmalo (hradiska.sk/…/zemianske-podhr…), ako málo zistených informácií sa zverejnilo, ako málo bolo a je tých pár informácií propagovaných na verejnosti a ako málo si takéto miesta ctíme.
Na tomto hradisku nenájdete totiž okrem spomínaných chabých a zničených tabúľ nič. Len ten val. Vnútro areálu je podobné ako na fotografii – nízke stromy, nepriechodné kroviny a zvyšok zarastený vysokou trávou. Žiaden náučný chodník, žiaden pamätník, žiadna úprava terénu, žiadna modelová chatka alebo naznačené základy obydlí, žiaden pokus o skanzen. Žiadne civilizovane prezentované informácie a ani žiadna upútavka pre ľudí v okolitých obciach a pre turistov – prečo aj, keď tam nič nie je.
Všetko stojí peniaze a archeológovia sami a zadarmo tu asi neurobia viac, ako už urobili. Obce by možno nedokázali financovať výskum aj jeho sprístupnenie verejnosti na mieste aj v médiách. Toto by mal podporovať štát. Sú to významné čiastočky skutočných dejín nášho územia. A bez ich poznania nie je vlastenectvo. Slováci svoje skutočné dejiny nepoznajú, poznajú iba zľudovelé báchorky o Svätoplukoch, Matúšoch Čákoch, Jánošíkoch a Štúroch. Každý by sa bil za M.R. Štefánika, ale málokto o ňom vie viac, ako to, že bol Slovák, lietal na lietadle a tragicky zahynul. Keď môžeme poznávať minulosť na takomto mieste, necháme ho radšej zarásť, načo tam investovať. Zbytočne sa ten Holuby snažil. Hlavne že sa podporujú futbalové ihriská, lebo iba to dokáže spasiť Slovensko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Červený kameň Tiež sme si v minulosti prešli tieto bralá, ale do hradu Lednica sme sa nedostali, bol zamknutý úplne, ani nádvorie sme nemali možnosť vidieť. Snáď nabudúce. In …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Najkrajšia Maťo veru je to užasné miesto. Žasol som už v zime, keď mala tiež skvelú atmosféru, akurát by to vtedy chcelo viac snehu. Takto začiatkom leta nemala chybu. Spo …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma