Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Koliba na Ohništi

Svatopluk Štěpánek

Mirino, 100% súhlas. Také boli Ramža a Andrejcová v októbri 1990, keď som šiel hrebeň N. Tatier . Ale bolí tam možno nejaké piecky.

MisoB

Mirino - plný súhlas. Ade.e - plný nesúhlas (v okolí búd nebýva dreva nadbytok na taký luxux ako ohník vonku).

Ade.e

Suhlasim. Napr. ta piecka je velky risk, ze to niekedy vyhori... Matrace pochybnej kvality.. Ale fajn napr. je, ze je poruke pilka alebo sekera, aby sa dal ohnik vonku spravit.

Mirino

Chlapi ja nejako neviem.... vždy sa mi zdá, že lepšie bývalo, keď bola len holá búda bez komfortu naviac. Komfortom naviac myslím všetky tie píly, sekery, riady, matrace, sviečky a podobne. Osobne som bol vždy spokojný, keď mala búda strechu, cez ktorú netieklo, steny, cez ktoré moc nefúkalo a pričňu obyč doštenú, ktorá je konieckoncov aj najhygienickejšia. Ja tie matrace zožraté a poondiate od myší teda fakt nemusím. Chcem tým povedať, že ak chcem spať, tak si donesiem spacák a karimatku. Ak chcem variť, tak ešus a varič mám svoj a ti hrnce som nikdy nepoužil a pre mňa tam naozaj byť nemusia a ak chcem zakúriť, tak tú malú pílku si donesiem tiež. Vyberám veci aby neboli velké a ťažké, ale vždy sú funkčné, ostré a dá sa na ne spoľahnúť. A naopak velmi ma poteší, ak prídem a aj v búde aj na okolí je poriadok. A keď je búda vybavená kadeakým komfortom, tak to iba láka ožranské a aj feťácke partie, jednoducho kadeakú chamraď všivú bez kúska slušnosti. Ostane po nich bordel, poničený "komfort", nefunkčné náradie a po tom, čo som predvlani videl na kolibe pod Barancom, myslím tie obhorené klady okolo ohniska, tak môžeme byť radi, že tá búda ešte nelahla popolom aj s priľahlým kusom lesa. Jediné čoho sa potom docieli bude strata pekného a pohodového miesta a reakcie zo strany ochranárov, urbárnikov a podobných na seba nenechajú dlho čakať. To som si istý. Nehovorím, že tie búdy nepotrebujú občas aj údržbu aj finančnú injekciu, ale hovorím, že navyšovanie komfortu bude mať v naslednom horizonte zákonite za následok vyššie popísané negatívne jevy.
Naozaj to takto chceme?!

KeXoSk

jjano, tym by som sa netrapil. Radsej odlozit a ak tam bude dakedy hore cesta, tak tam zobrat zas nieco uzitocne.

Jjano

KeXoSk, skvelé a veľká vďaka!
Kam môžem poslať pár euro?

KeXoSk

Po stravenom vikende na kolibe poupratovane, pozametane. Vyzeralo to tam jak na smetisku, popritom mechy na smeti tam su! Koliba bola zase trosku dotesnena, aby v tychto zimnych podmienkach drzala viac teplo. Teraz vonku -12, vnutri vykurene na +15. Obe petrolejky sme tam nasli uplne rozbite, jedna nepouzitelne (inak fungel nova donesena pred rokom), druha sa zobrala na opravu. Hore sme doniesli a nechali tam: novu pilu, ak by nesedel nahradny pilovy list do starej (ale sedel, takze su tam teraz 2 funkcne pily), novy panvo-hrniec a nerezove vedierko na rychlejsie topenie snehu.

KeXoSk

Presne ako Caterpillar pise. Taka napodobenina raketovej piecky upravena pre miestne pomery ;-)

No daky pramen pobliz lesa by sa urcite hodil, lebo to neustale roztapanie snehu liezlo na nervy, hoc to je teraz ovela komfortnejsie.

Caterpillar

rast: podoba sa to na raketovu pec "rocket mass heater" bez "turba".
jednuduche, funkcne, lacne.

Mirino

Ešte tak vynaliezť vodu bližšie, ako v Michalovskom sedle. Nedalo by sa?

PaliT

Týmto sa z koliby stala štvorsezónna ustanovizeň. Čarovné miesto, jedno z najlepších na svete :)

Possum

Chalani dakujeme velmi pekne. Skvely pocin.

KeXoSk

Tak po tomto víkende už žiaden cencúľ ani údený oštiepok. Vnútorné otvorené ohnisko bolo nahradené novo nainštalovanou pieckou. Pri -6°C vonku sa nám podarilo vnútri dosiahnuť teplotu 12°C a po znížení stropu fóliovou textíliou (ktorú sme tam ponechali) až 14°C. Najviac je však to, že dovnútra nevchádzate jak požiarnici pri výcviku, vnútri sa po troch krokoch nestratíte a nevychádzate von s krvavými vyštípanými očami.

Okrem iného pribudli fungel nové karimatky, petrolejka + 2 fľaše petroleja, dvojo balenie veľkých zápalok, nová sekera, na utesnenie sa použili nejaké izotermické fólie + 3 kusy sa ponechali ako núdzové rezervné a ešte dáke drobnosti ako deka, konzervy a iné... Zišiel by sa doniesť ešte nový plát do tupej pílky a jedno nové 10-15 litrové pozinkované klasické vedro na vodu, či roztápanie snehu.

Hoc sme mali túto misiu naplánovanú v čase kedy sme tam nikoho neočakávali, tak už v piatok na večer keď sme tam dorazili v počte 8ks, kolibu odhrabávala z pod snehu česká 6 členná osádka v zložení 2x (1 otec + 2 deti). Najmladšia mala 12 rokov. Chvíľu sme sa báli zostať aby sme neskončili do rána pod lavínou ;-) ale nakoniec sme sa nejak potlačili spolu až do nedele a bolo fajn.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum