Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Topoľčiansky hrad

Misob

No dobre... tak ta teda nechame nazive :)
Ale znacku zatial necham tak, ako je - vsetky novsie mapy ju maju kreslenu cez Uhrad.

JarinoM

No, keď ma aj zabijete, nespomeniem si, len sa mi marí, že úplne cez vrchol sme nešli.Mali sme už asi 6 hodín túry za sebou a už sme sa tešili na pivo.Čiže môže byť aj tak, ako píše misob, že som si valy nevšimol.

JarinoM

No, keď ma aj zabijete, nespomeniem si, len sa mi marí, že úplne cez vrchol sme nešli.Mali sme už asi 6 hodín túry za sebou a už sme sa tešili na pivo.Čiže môže byť aj tak, ako píše misob.

Misob

JarinoM - skusis si spomenut, ci ta modra vedie cez vrchol Uhrad alebo si ho traverzoval?

Tono

Miso, idem urobit scan s vyznacenim trasy modrej znacky, ale je to bez 100 perc. zaruky, lebo som tadial siel pred cca 8 rokmi.

Misob

Este by sa mohol JarinoM rozpamatat, ci siel cez kopec alebo ho traverzoval. Lebo to, ze nezbadal valy este neznamena, ze nesiel vrchom - a iba im nevenoval pozornost (pokladal to za obycajne terenne vlny...).

Misob

Jasne, ze citam :)... este pozriem nejake zdroje a zjednam napravu...

Tono

Jarino, takze vypada to na fakt, ze znacka obchadza vrchol Uhradu. Valy zacinaju kusok v lese, ako sa odbocuje cestou - cestickou na vrchol. Takze, pokial si toto precita aj MisoB, moze v buducnosti zmenit trasu znacky aj na turistickamapa.sk$ret

IND_jones

Ta hlavni vez je poznacena historizujici (re)konstrukci (asi zacatek 20. stol.). Podobne, i kdyz v rozsahlejsim meritku, je koncipovana prestavba ceskeho Karlstejnu od J. Mockera, ktera velmi dobre zachovany hrad premenila v romanticke sidlo (ktere uz nema sanci zapisu na seznam UNESCO).. Byl jsem na Topoľcianskem hr. tak pred 5 lety, a to jsem se dostal i do veze, kde byla i mala expozice s vitrinou s archeologickymi nalezy z hradu...=>moc pekny hrad, snad se tu podari zpomalit nezadrzitelny "zub casu"

JarinoM

Tono,díky za info. Tú modrú značku som absolvoval, ale priznám sa, že na Úhrade som si hradisko nevšimol, takže som išiel asi pod ním.

Tono

A do tretice...
V katastralnom uzemi obce Podhradie by sa mala nachadzat este lokalita maleho stredovekeho opevneneho utvaru - hradku. Lokalitu udava vo svojej mape opevnenych stred. sidiel A. Habovstiak. Zial ja vam nic blizsie o tomto hradku neviem napisat, lebo som ho este ,,neobjavil,,. :o(

Tono

ÚHRAD (685 m.)- dolomitový vrch 2 km JZ od obce Podhradie, kameňozemný val, pozostatky hradiska z doby halštatskej. Osídlenie hradiska malo len dočasný charakter. Vrch čiastočne skrasovatený, v dolinách na upätí sú vyvieračky. Na vrchole a v SZ svahoch zvyšky halštatského opida s valmi a slovanské hradisko. V blízkosti chránené nálezisko HOLÉ BREHY.

Tono

Hrad Topolcany je vseobecne znama ruina, o ktorej sa da najst na internete mnozstvo informacii. V kniznej podobe najdete najnovsie vysledky badania v Encyklopedii Slov. hradov od M. Bonu a M. Placeka. Ti trochu poopravili a spresnili arch. vyvoj hradu, doplnili historicke fakty a pod.
V roku 1999 sa zrutila cast ruin horneho hradu (ja mam foto este pred destrukciou) a tak sa pristupilo k ciastocnej rekonstrukcii ruiny, stat. zabezpeceniu a pod. V sucastnosti by mama byt veza hradu ciastocne opravena, ale uz nie je volne pristupna ako v minulosti. Vstup sa da dohodnut cez Obú v Podhradi.
Ale co zaujme turistov, tak to je trasa modrej znacky, ktora ide z Podhradia k tur. razcestiu Horaren pod Kostolnym vrchom. Znacka prechadza (podla turistickamapa.sk$ret) vrchom Uhrad, kde sa dochovali rozsiahle valy halstatskeho hradiska. Z jeho centralnej casti su vyborne vyhlady. Este poznamka k znaceniu. Ja som bol na Uhrade asi pred 8 rokmi. Vtedy znacka neprechadzala priamo vrcholom Uhrad, ale isla asi 500 - 700 m juznejsie. K hradisku a k samotnemu vrcholu sa muselo odbocit po lesnej ceste - cesticke. Takze neviem, ci bola od vtedy znacka pretrasovana cez vrchol, alebo stale vedie juznejsie od vrcholu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky