Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Lezenie v Tatrách pre začiatočníkov

Diskusná téma Lezenie v Tatrách pre začiatočníkov

Ahoj, chcel by som sa opytat, ci by ste mi vedeli poradit nejake lahke kratsie (do 250 m) cesty v Tatrach vhodne pre zaciatocnikov, kde mozu zdokonalovat svoje metodicke zrucnsti a skusenosti :) Poznam samozrejme Velicky zub, Juzne rebro Volej veze, potom Zabieho kona. Este som Uvazoval o nejakych cestach na zeruchy...

Ak by ste vedeli poradit cesty podobne spomenutej Volovke, kde trebars mozem ukazat aj novemu partakovi ako vyzera tatranske lezenie, pricom by som nemusel dookola liezt uz prelezene cesty, pripadne sa i sam ako zaciatocnik zdokonalovat v skusenostiach a technike zkladani istenia.

Poprosil by som typy na cesty 3 az 4 pricom pokial by islo o stvorkove cesty, tak skor myslene ako 4kove useky su klucove miesta. Samozrejme mozete spomenut aj original stvorkove cesty :)

dik

Ervin Velič

Červená čiarkovaná je ľahká zaistená mixová zimná cesta kl 3-4 vhodná pre začiatočníkov a pre záujemcov o horoškolu,ale aj pre štarších lezcov,čo si chcú prevetrať kosti a nemusia preto pol dna šlapať dolinou lebo nástup do tejto cesty je 30 ninút od Sliezkeho domu.Okrem toho je okolo Sliezkeho kopa ľadov a na Sliezkom sa dá aj prespať na turistickej ubytovni v cene 30e/osoba a v tom prípade pokial si klient Sliezkeho domu môžeš využiť ich vývoz.

Peter61

dnesne heslo dna na lezec.cz :

Tři pevné body prvolezce:

Naděje, že nahoře půjde založit
Láska i ktomu nejtitěrnějšímu chytečku a

Víra ve svého výborného jističe.

Remy

raymond, ja sa nikam nechystam. Aj keď mozno si mal ten dojem.
Predpokladam vsak, ze niekto si z tychto príspevkov nieco odnesie.

Raymond

Po tvojej nizsie uvednej otazke nemam ten dojem. Tak vela stastia.

Remy

Len mam niekedy pocit, ze su zbytocne. Hlavne po tych kvantach vsade dostupnych info ak si niekto postavi hlavu, tak polezie aj tak a potom ako to tu už niekto pisal, uvidi, ako dopadne. Ved kazdy si je strojcom svojho stastia.

Remy

raymond: to bola len otazka, nie tema na slohovu pracu. Nemam 19 a pocit, ze ak napr. na preglejke dam 7, tak v horach 6 v 5 dlzkach.
Viem co obnasa lezenie v horach a tiez sa mi kedysi stavalo, ze viacdlzka trvala raz tolko ako bolo v sprievodcovi, zostup bol potme, bludenie v cestach, hladanie nastupu, dokonca nenajdenie cesty :)
Cize vsetko poznam a len som chcel vediet ci su v puskasovi vyistene standy(som o tom cital), lebo PaliT písal,ze mu kamos padol z vlastneho standu a tak mi to nedava logiku. Tot vsjo.

Jedina otazka a odpovede ako na lezcovi...

Vrana

To sme mozno liezli tu Knihu v rovnaky den :-)

Tiez jun, vlhko, zlahka nad nulou. Den predtym hore snezilo, zaver Medenej bol od 2200 m komplet biely. Uz prva dlzka bol boj. V druhej som mal vypadok, pri odleze zo standu cez previs mi ostal v ruke loker. Nastastie som bol na druhom konci tak som sa len pohojdal. No a v Knihe samotnej som zakladal frendy do potocika z topiaceho sa snehu co tiekol zliabkom.

Raymond

Podla mna je uplne nevyhnutne, aby si prvych par sezon liezol na lane s niekym, kto je skusenejsi a vykonostne na inej urovni. Lebo niekedy sa stane, ze zabludis a uz nie si v IV, ale VI tkovom, istenie daleko pod nohami a to ako novacik nevykryjes lebo si zrazu na hranici tvojej fyzickej vykonosti + psychika k tomu. Treba mat po ruke vzdy niekoho v zaciatkoch kto zoberie zodpovednost na seba a prelezie to tazke. Jednak si to nezhnusis hned v uvode a aj sa dost naucis, v tazkom mieste si maximalne sadnes. Samozrejme sa to neda odkladat do nekonecna, raz to budes musiet skusit a bud to dopadne dobre alebo zle :-).

Knihu som raz liezol v polovici juna. Nebola nejaka pocitova zima aj pekne bolo. Prisli sme pod nastup a zistili, ze je to trochu vlhke, no tak sme tam nastupili, ze vyssie to uz bude od slnka vysusene, nebolo. Lenze studena vlhka skala zapricinila, ze som si po par chytoch necitil prsty, taka mi bola zima, ze ich vobec mam. Na chrbte batoh a ovesany = +10 kg cistej vahy, nastastie na druhom. To klucove miesto s borhakom by som na prvom v tom momentalnom stave nepreliezol a to pre mna V-tka neni normalne ziden problem. Som bol rad, ze tam bol niekto skusenejsi na prvom konci. Pri tom toto nie je ziaden alpinizmus vo velkej stene, tato vyborhakovana skalka na 3 lezecke dlzky.

Vrana

Juzna stena Kezmaraku ma kolko, 450 m ? Remy kedy ste s partakom naposledy vyliezli 450 m za den kazdy? :-)

Ako pisu chalani, 450 m je darda a pre neskusenych to moze predstavovat v rozumnom case nezvladnutelnu porciu. Sustredit sa teda na lahsie cesty, tak do 5 dlzok, s relativne bezpecnym zostupom. Zabudnite na to, ze vyleziete Kuttove Platne alebo Motykovu cestu na Ostry za 3 hodiny. Zo zaciatku odporucam nasobit cas uvedeny v sprievodcovi x 2, ked budete rychlejsi nevadi :-)

Ohromnou pomocou su standy na borhakoch. Ako zaciatocnik by som urcite isiel hlavne do takych ciest. Niekolko dovodov:

  1. rychlost. Nikto neurobi vlastny stand rychlejsie
  2. bezpecnost. Vyrazne sa znizi riziko tragedie ako popisal Pali nizsie.
  3. Orientacia. Vies ze si dobre v ceste a nie niekde mimo.
  4. Zlanaky v pripade nutnosti uniku

Nevyhoda je jedina. Lezci idu po tychto cestach ako muchy na hovno :) Kuknete na Javorak od Zbojnicky a cela zapadna stena prazdna, len na Kelleho pilieri 5 druzstiev. Nemusi to vsak byt na skodu veci. Trosku sa pocka vo fronte na nastup, obcas niekoho pustite pred seba, pokecate na stande s inymi ludmi.

Trening a prax. Uz to spominal Raymond, treba liezt veeela metrov na skalach. Nekrokovat tazke cesty na hranici svojej vykonnosti, ale liezt metre v mierne tazsej klase ako sa chystam ist do Tatier. Chcem ist v Tatrach 4-ku? Tak dam za den 10-15 ciest od 5- do cojaviem 6-/6. Nie je odveci skusat cesty po vlastnom isteni, alebo aspon priistovat.

Urcite si osvojit klasicke lezenie v druzstve a natrenovat to na skalkach. Teda standovanie, doberanie druholezca, istenie zo standu, zlanovanie, ... Mozno budu na Vas ostatny kukat co vyvadzate, ale je hlupost ucit sa to v Tatrach.

A hlavne s rozumom, opatrne a nepadat ! :-)

Este k cestam, celkom popularne a lahke su aj piliere na Soliska z Furkoty. Ale to som neliezol.

Raymond

Remy, taku dlhu cestu ako zaciatocnik nemozes liezt preto lebo 9 dlzok lezenia je pre dvoch zaciatocnikov proste moc, aj ked realne bude z toho lezenie tak v polovicke. Chod na tie Zeruchy a uvidis kolko ti taka skalkarina v Tatrach so zostupom zozerie casu...Lenze v horach ide o to, ze musis byt prote rychly a hlavne efektivny, takze ziadne zdrzovacky so standami, postupovymi a lezenim. Toto mozes dosiahnut iba vtedy ak uz tak dobre ovladas metodiku uzly, havne standy a postupove istenia, ze to robis uatomaticky a podvedome bezzavahania a takisto k tomu este pridaj schopnost sa isto a rychlo pohybovat v lahkom IV terene a nematurovat nad nejakym miestom hodinu ako cez neho. Toto dosiahnes iba kilometrami nalezenych ciest, ktore ako zaciatocnik nemas. Ak chces liezt v horach dlhe cesty tak sa v treningu sustred nie na vysoke cisla ale na co najvacsi pocet prelezenych ciest bez prestavky v rozsahu tvojej vykonnosti, kde sa citis bez problemu. Chod na stenu/skalky a vylez ich tam za trening 30. Ak to budu tie IV rky, tak mas odpoved na to, ze v takych cestach v Tatrach nemas co robit :-)).

Remy

Pytal som sa preto, lebo som sa docital o vyistenych standoch a aj nejakom postupovom isteni V tejto ceste.
A co sa tyka zrakvenia, ci bude cesta 100 m alebo 400 m je myslim jedno.
Avsak suhlasim, ze je narocnejsie tahat napr. 9 dĺžok ako 3.

PaliT

Puškáš v Kežmaráku?
V tej ceste sa mi zabili dvaja kamoši - začiatočníci. Bol to ich prvý pobyt v Tatrách. Nad nimi liezla ešte jedna dvojka so skúsenejším lezcom, ktorý podľa možností dozeral na postup, ale v kľúčovom momente na nich nedovidel. Približne 300m nad nástupom sa odohralo zhruba toto. Prvolezec došiel na štand, zabil skobu, uviazal sa a kázal druholezcovi zhodiť, čo ten aj urobil a až na jedno istenie zrušil štand. Prvolezec s čokom v ruke sa rozhodol zatiaľ dokončiť horný štand a vytiahol sa kúštik vyššie. Pravdepodobne vytrhol loker a spadol do jedinej skoby, ktorú tam mal. Vytrhol ju a vyzipsoval všetko, čo bolo v dĺžke založené. Druhý chalan sa prizeral s rukami zvesenými pri tele až vyšklblo aj jeho istenie a zleteli až pod stenu. Ďalšie detaily už si odpustím.
Práve na tento incident som myslel, keď som písal o tom, že začiatočník, čo lezie na skalkách šestky, by mohol podceniť Tatry. Treba vlastné istenie, vyrovnať sa s lokrami a všetkými nástrahami, vrátane správneho poradia povelov. NIKDY sa netreba snažiť šetriť takto čas a druholezcovi treba dávať povel na zhodenie až po dokončení štandu.

Mimochodom, nie, tak veľkú stenu nepovažujem za vhodnú pre začiatočníkov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum