Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Sutiny

Diskusná téma K fotke: Sutiny

Vo výškach od 800 mnm vznikli žulové sutiny podobné tatranským ,proces vzniku však nebude rovnaký.Rád by som vedel ako vznikli, predpokladám, že môžu byť vytvorené mrazovým zvetrávaním počas glaciálov alebo postupným odnosom menších častíc vodou.Práve na nich sa zachovali malé zvyšky bývalých pralesov, sú útočiskom napr. pre dutinové hniezdiče

Mario Duchon

Áno, triedenie tam nebolo( jedine ,že v dolnej časti boli koncentrované výnimočne veľké balvany), skalná stena tam nie je. O vodnom činiteli som uvažoval aj preto ,lebo naozaj, toto kamenné more je v dolinke i keď to tak na fotke nevyzerá. V dolnej časti tohoto mora pretekal popod kameňmi potôčik.

Teší ma ,že som tu dostal také odborné vysvetlenia, vždy sa rád dozviem niečo nové. A som rád ,že som uvažoval lepšie ako polovica študentov geomorfológie, :) a to som ešte od nich aj mladší. :)

IvanB

To kamenné more je jednoznačne pleistocénna záležitosť. Dnešné procesy sú minimálne (aspoň v porovnaní s tým čo sa dialo v glaciáloch). Gravitačné triedenie by tam mohlo byť len keby nad ním existovala skalná stena z ktorej to padalo. Podľa toho ako si to opísal tak by som to za triedenie nepovažoval a toto je zrejme rozpad hornín in situ, len s malým transportom. Gravitácia až taká dôležitá nebola (ak tam tá stena naozaj nie je). Každopádne veľmi dobrá úvaha, Mário, lepšie ako polovica študentov na skúške z geomorfológie :)
Aj ten odnos malých častíc tam určite prebieha a taktiež prispel k tvorbe, sám osebe však dokáže "vytvoriť" kamenné more len v žľaboch kde je koncentrovaný odtok a odnos.

Mario Duchon

Som rád ,že aj táto dokumentačná fotka niekoho zaujala. Dúfal som ,že sa tu nájde niekto čo mi ujasní akým procesom vzniklo toto kamenné more a rád zisťujem, že moja úvaha nebola až taká zlá :). Svah má približne 40°- 50°sklon a táto fotka vznikla približne v strednej časti kamenného mora, v dolnej časti bolo viac balvanov aj s 1,5 m dlžkou hrany. Ale aj vyššie sa našli väčšie, napr. tie dva v popredí. Ďakujem za informáciu Pafi.

Pafi

Pekné! Foto kryštalického jadra Stážovských vrchov, ktoré v tomto případe predstavuje M. magura, som ešte nevidel. Mario, predpokladáš správne, že v takejto nadmorskej výške prichádza do úvahu ako hlavný proces vzniku tohto kamenného mora mrazové zvetrávanie s nasledným pôsobením gravitácie. Zo záberu to vyzerá ako strmý svah. Ako tak tam je badateľné gravitačné triedenie (veľké kamene sú najnižšie).:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Marunovci Janka díky. No mám viac záberov ale tento síce aj s káblom sa mi najviac páčil. Stĺpy, káble, paraboly, autá atď. veru dajú občas zabrať. Hehe.

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Chodníček Danka je to krásne a nezvyčajné miesto. Oživil som si tvojou fotkou spomienky na to ako som sa tadiaľto prešiel v auguste minulého roku.

nová téma

Komentár

Yetee k fotke: Leto v Balogu Drevenice v Balogu to budú asi ťažko, keďže je to zrubový, gréckokatolícky kostol z Matysovej zo skanzenu pod Ľubovnianským hradom.

nová téma

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Predbežne mám vymyslenú trasu, ktorá zahŕňa túto červenú, potom modrú z Topole a ešte motanie sa okolo Uliče. Len musí prísť vhodný čas :-)

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma