Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cesta hrdinov SNP za 21 dní – 2. časť

Diskusná téma K článku: Cesta hrdinov SNP za 21 dní – 2. časť

Druhá časť Cesty hrdinov SNP vedie z obce Kysak do Telgártu na úpätí Nízkych Tatier. Vedie hrebeňom Slovenského rudohoria, presnejšie jeho oblasťami Čierna hora, Volovské vrchy a Spišsko-gemerský kras. Posledná možnosť nakúpiť potraviny, prípadne modifikovať výstroj, je metropola východu Košice. V Košiciach - Čermeli sa Cesta prudko stáča na západ a začína ozajstné dobrodružstvo. Takmer 130 km ľudoprázdnymi lesmi Rudohoria vzbudzuje rešpekt.

Pavol "Chodec" Horvath

Prave som docital. Super clanok. Dik ze si ma spomenul, to sme sa minuli, lebo som siel do Dobsinej na nakup+postu. Tie holoruby su fakt katastrofalne v tejto casti trasy. Ale na vychodne Nizke Tatry aj tak nemaju.
Teraz som si spomenul, ze ja som problem plynu vyriesil tak, ze som bral len jeden a novy som si kupil v Puchove (cestou na oravu).

Pavol "Chodec" Horvath

Bud ides na SNPcku systemom: mam vsetko, nic nekupuem a nemenim (okrem jedla), alebo systemom ze si veci mozes dokupit po ceste, hlavne vo velkych mestach.
Najlepsi plyn je campingaz: ten dostav v baumaxe, hornbachu a vo vacsine outdoor obchodoch.

Knor

Uf, to nie je putovanie, ale sprint! Chodievam podstatne pomalsie, hoci s kratsimi pauzami. Ale rano tiez najprv hodinu-dve slapem, az potom ranajkujem. Akosi sa mi potom ranajky lepsie smykaju dolu hrdlom. Inak, zrejme aj kvoli tomu tempu si minal tak vela vody.

Pavol "Chodec" Horvath

Ja som to v tej oblasti tiez sprintoval, hlavne kvoli tym holorubom. Chcem som byt z tej hrozy cim skor prec.
Vodu v lete stale nosim so sebou. min. 5litrov. Na pramene sa v lete nespolieham. Takze ja som problem z vodou nemal.

Vrana

2 Palo: ano spatne sme sa dopatrali, kde sme sa to vlastne obisli :-)

Peter61

@ Pavol 8:38, ja si cSNP planujem na neskor, dovtedy budu aj ine technologie :-)

K veci :
su aj ine moznost ( Misova), ze vymenis cast vystroje podla potreby, alebo pride podporna udolna skupina, moze doniest kacacinu
cestasnp.sk/…/391-cesta-hrdin…

Dakedy sme hovorievali, ze Coleman je na hory a Camping gas do kempu. (Este davnejsie predtym bol napichovaci CG Bleuet, ohrieval sa svieckami.) Uz vtedy bol Var1, neskor Var 2 a dalsie varice okolo 80-100 g.
Samozrejme, ze je mozne okrem Easy clic pouzivat aj napichovaci system, aj to obcas na horach vidno tieto tazke varice ( v hyperemarketoch a v zeleziastvach je ich dost).
Na zvazenie je, ze Jetboil a podobne PCS vcitane kartuse vazia cca 700 g, ktore znamenaju, ze mas 10 l vriacej vody ( 5 v zime zo snehu). Tieto idu na srubovacie kartuse.

Skratka : spocitat si
varic + plyn + zavetrie + esus = x gramov y lt vody
Takze pri solo prechode by som uvazoval o PCS.

Pri skupine aj o 2.varici, ev. esuse na varenie na ohni.

varic na tekute palivo ? Zvazil by som pri skupine.

  • doplnanie paliva aj od LKT
  • varenie v stane ?
  • vyssia hmotnost
Pavol "Chodec" Horvath

Michal: si ma predbehol ked som bole v Dosinej. Neviem presne, pozriem sa na to.
Peter: Kadzy si to riesi po svojom. Ja odporucam kazdemu si kupit campingaz ktory dostat skoro vsade (Baumax, Hornbach, atd) a kupit si novy plyn v strede cesty (alebo podla potreby). Alebo pozistovat outdoor obchody po ceste a kupit tam napr. Coleman alebo Primus. Ja som bral stredne velky na celu cestu a kvoli zime a zlemu pocasiu som v Ruzomberku musel kupit novy, tentoraz velky plyn. Som myslel ze v lete bude teplo a nebudem musiet varit. Mylil som sa.

Vrana

Nesiel som velmi rychlo, s tym batohom sa ani nedalo. Take normalne tempo ako sa chodieva, aj som posedel ked som to uznal za vhodne. Nemal som problem vstat velmi skoro a zacat slapat, kludne aj o stvrtej. Potom sa do vecera da prejst dost a 40 km nie je problem.

Dlhy bol 7. den, vobec najdlhsi den na trase, fakt extrem. Ale ked pozries na 6. a 8. den tak boli v podstate oddychove.

Problem s vodou som mal preto, lebo som mal jednu flasu 2l. Nebol som ochotny nosit viac kil :-)

System skoro rano vstat a pred ranajkami prejst nieco sa mi velmi osvedcil a zvyknem ho praktikovat aj pri dlhsich jednodnovych turach (napr. v Tatrach ranajky az rano na Teryne).

Adushka

Prečítané na jeden dych a už teraz sa teším na pokračovania :) inak ten prameň pod Hekerovou je možno aj menej ako 20 min dokopy, je to nenáročný terén, v horúčavách by som asi neváhala. Studničku opravili priaznivci geocachingu geocaching.com/…/GC4JZ74_geos…, stojí za zastavenie. Tiež je voda ccav týchto miestach mapy.hiking.sk/?x=20.66094…, pri poľovníckych chatách je pramenisko potoka, viď keška geocaching.com/…/GC26B32_uhor…

Pavol "Chodec" Horvath

Ja sa snazim drzat batoh medzi 20 - 25kg. Vodu ale nikdy nepodcenujem. Mam 0.75 cutoru (tu vojensku som teraz vymenil za 1L Laken) 2x 1.5L flase + 1 alebo 2L flasa. V lete dam aj 6 litrov za den. Moj osobnt rekord je 4L za 4 hodiny a to som musel jednovku (Slovensky Kras) ukoncit kvoli tomu.
Na pramene sa NIKDY netreba spoliehat! Ani netreba podcenovat nedostatok vody pre organizmus.

Peter61

Pavol 09:41:
OK, kazdy ma nieco zabehnute. Aky mas varic ? kolko vazi ?

Este raz :
nieco nesiem stale ( varic + esus + zavetrie) a podla toho, aku to ma ucinnost, tolko plynu musim niest/doplnat.

Co sa tyka plynu CG , u prepichovacich maju iba butan, v cvakacich maju zmes PB. Srubovacie maju vacsiu paletu zmesi, co moze byt dolezite v chlade napr na hrebeni NT a pod.

Boro

Niesť 5 l vody? No čo som na púšti ? Ja som vždy chodil len s 1,5 l vody a takmer nikdy sme netrpeli smädom. A ak, tak sme to museli vydržať. Kludne sme brali vodu s potokov a len raz za 50 rokov sme sa z toho posrali. A aj to len preto,lebo sme nemrkli do mapy a tak nezistili, že je nad nami dedina. Varič som používal Var 2- t.j. šrubovacia kartuša. Kartuše si plním sám. A tvoj príbeh je stále lepší a lepší. Len tie ,pre mňa, konské dávky ba som nezvládol.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k článku: Tri Vody Prechádzal som okolo 1.5.2024, oddychoval a skrýval som sa tu pred silným slnkom. Prístrešok je pekný, na spanie len v núdzi, ale pred dažďom by mal ochrániť do …

nová téma