Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pozostatky Malokarpatskej železnice

Diskusná téma K fotke: Pozostatky Malokarpatskej železnice

Most bol súčasťou trate vedúcej z Chemickej továrne z Majdánu do Smoleníc.Je veľká škoda že sa táto trať nezachovala, bola by to veľmi pekná atrakcia. Zvláštnosťou je aj to, že potok je na pomerne dlhom úseku vydláždený. Majstri tej doby to stavali veľmi precízne, klobúk dole.

Vladvlad

Neobjavené úseky, držím palce. Môžu sa nejaké vyskytnúť, ale myslím, že stupeň prebádania Malých Karpát, čo sa týka lesných železníc je značne vysoký.
Špecialitky by sa našli, len či sa zachovali nejaké pozostatky.
Napríklad sa vraj ku koncu 2.svetovej vojny začala budovať trasa od obce Doľany (Sklená huta) do Sološnice, ale práce boli zastavené.
Ďalšie krátke úseky by mohli byť v Perneku v Podbabskej doline a pri Jablonovom. Tam sa ale pravdepodobne jednalo len o položenie koľajníc, zvoz dreva z nejakej lokality a následná demontáž. Bez zemných prác v teréne (násypy, zárezy,...).

Zaujímavé na hľadanie by ešte mohli byť úseky pod MK, vo vojenských lesoch na Záhorí. Od Malaciek, cez Studienku a Veľké Leváre a potom smer Podhradie, Prievaly, Hlboké.

Marek9912

Dúfam nájdem aj nejaké zaujímavé neobjavené úseky :)))

Adina

Dík Vlado. Počula som :-). No skúsila u odborníka :-).

Vladvlad

Adina: Medzi Lozornom a Košariskom (Volhoviskom) viedla klasická lesná železnica, násypy a zárezy sú stále viditeľné. Napr. hiking.sk/…/na_nasype.html Menej známa je odbočka pod Skalu hiking.sk/…/stopy_lesnej_zele… V prílohe tvojho príspevku je fotka, ktorú som kedysi, keď som bol činný na inom fóre (cyklofóre) videl ako vtip, či ako to nazvať. Jedná sa o tuším Thajsko alebo také niečo, čiže u nás v MK nič také nemáme.
To čo spomínam pod Vysokou je napr. hiking.sk/…/zeleznicka_pod_vy… ale sú tam aj zachovalejšie kusy.
Z lesných železníc v MK sú zaujímavé skalné zárezy na Dobrej Vode Ajšnit a kúsok pod hradom Lalkova skala.

Menej známy úsek lesnej železničky viedol kedysi aj nad Plaveckým Podhradím hiking.sk/…/lesna_zeleznicka_… Viac k téme mi momentálne nenapadlo.

Adina

Vlado, vedel by si povedať, kde sa nachádza v MK, ako je pri obrázkoch napísané, táto zaujímavosť ? Podľa odkazu na stránke som prešla nejaký násyp bývalej trate medzi Lozornom a Košariskom, no niečo takéto som nenašla.

Vladvlad

Ak ťa zaujímavú malokarpatské úzkokoľajky, skús navštíviť trať Malacky-Rohožník-pod Hubalovú. Pod Vysokou sa zachovalo množstvo podvalov priamo v zemi, niektoré sú vytrhané a odhodené mimo cesty, ale niektoré sa pekne zachovali. A teraz nemyslím tie priamo na modrej značke nad Vývratom. Je to ešte kúsok ďalej.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Pod Skríželným Veru bolo to neplánované a také sú naj. Hehe. Aj si ja ho zapamätám aj skrz medvedieho incidentu čo sa v ten deň stal a o týždeň zas tu neďaleko, kde sme sa str …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok