Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Verejná doprava a turistika (2. časť) - súčasnosť

Diskusná téma K článku: Verejná doprava a turistika (2. časť) - súčasnosť

V druhej časti pokračovania článku sa pozrieme na súčasný stav verejnej dopravy a jej použiteľnosť z pohľadu turistov či cyklistov. Tak ako v prvej časti článku, našu pozornosť zameriame opäť na železničnú a autobusovú dopravu. Osobitný priestor venujeme aj cyklobusom, ktoré majú v rámci Slovenska zatiaľ krátku históriu, sú však veľmi vhodným nástrojom prepájania verejnej dopravy s využívaním rekreačného potenciálu.

PaliT

Vláčik na Záhorie sme minulú sobotu využili, bol pekne zaplnený, dáfam, že to vydrží. Keďže sme zbadali symbol bicykla aj na normálnom vagóne, tak sme ich dali tam, ale k vlaku bol pripojený aj špeciálny vozeň na bicykle. Kapacitne sa mi javil skôr problém v osobáku 8.15 z Ba hl. do Břeclavi, ale nejako sme sa pomestili.

Pre mňa to bol deň v znamení vlakov, lebo som cestoval ráno Regiojetom z Lehníc, prípoj do Zohora bol ideálny. Prešiel som si časť hrebeňovky Karpát a domov išiel vlakom z Ba Nové Mesto.

Množstvo ľudí v obnovenom spoji sa mi páčilo, pripomenulo mi to dávne časy, kedy som jazdil týmto vláčikom hádam aj 25 víkendov v roku.

Knor

Pozeral som obrazky - Tebe by sa asi pacila Bahnwanderweg pri Semmeringu. Uz si si ju presiel? Tento rok som kusok z nej siel opat. Je to zazitok.
Inak, mna ako anti-davoveho turistu skor mrzi, ze nie su spojenia do menej atraktivnych miest. Uvediem priklad. V pondelok som skoncil hrebenovku Javornikov v Lysej pod Makytou o 8:30 rano. No a kedy siel najblizsi spoj do Puchova? Okolo pol druhej. Tak som si tych cca 15 km na stanicu odslapal krajom hrdskej :-[ .

Vladimír Kobza

Martin, zatiaľ som tam ešte nebol, ale vyzerá to lákavo a určite by sa mi páčilo. Vďaka za tip.

PaliT: teší ma, že máš takúto skúsenosť. Ja sa tiež tohto roku chystám využiť obnovený vláčik do Plaveckého Podhradia a spojiť to s nejakou túrou do Malých Karpát.

Bikemartin

turistický bus na Kráľovu studňu ak je plný, tak hneď za veľkým tunelom pred strmým úsekom ľudí vyloží, nasleduje asi 400m presun po vlastných a nastupuje sa za tiesňavou pri stredovekom kamennom moste.

Bikemartin

jazda parným ozubnicovým vlakom z Tisovca na Zbojská.

Kroska

Prosím vás, ako sa v Lábe do vlaku nastupuje ?
Je perón zarovno vlaku? Alebo treba dvíhať bicykel?

PaliT

Hm, Láb nemá stanicu. Ale ak je reč o Zohore, tak áno, bicykel treba zdvihnúť do vagóna.

Samkoh

Nemyslelo sa tu nahodou labske jazero zastávka? Ale ani tam neviem, ako je na tom nástup s bicyklom.

Barack40

S dovolením trošku poopravím: Cyklobus z Dunajskej Stredy premáva tohoto roku do Kyselice ku kompe do Vojky nad Dunajom. Podľa môjho názoru je to škoda, lužné lesy okolo Gabčíkova mi prídu zaujímavejšie a navyše autobus tento tok nenadväzuje na vlaky...

Vladimír Kobza

Vďaka za upozornenie. Zaujímavé, že to tohto roku zmenili. S tým Gabčíkovom to podľa mňa nebolo zlé, čiže do určitej miery podľa mňa aj škoda.

Pre úplnosť ešte pridávam link na cestovný poriadok uvedeného cyklobusu (v premávke od 29.4.2017): sadds.sk/files/201431.pdf

Biker7777

V sobotu, 27. 5. 2017, sme sa zúčastnili "Cesty priateľstva" v Bratislave. Domov sme cestovali osobným vlakom z Bratislavy do Nových Zámkov. Bolo nás na tento vlak viacej cyklistov ako bolo vo vlaku držiakov na bicykle (tzn. miest na bicykle). Cestujúcich bolo tiež dosť. Názory niektorých ľudí a tiež pracovníkov železníc ma však prekvapil. "Vlak je vraj v prvom rade pre ľudí a až potom pre bicykele."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum