Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: NP Muránska planina by mal mať oveľa viac bezzásahového územia

Tramtária

Veď to povedal hovorca np p. Salov,takto pred týždňom.Uznávam, že slovo bezzásah nepoužil, ale menoval lokalitu. Ktorá je v bezzásahu.
Ak je to medzičasom inak, tak normálne beriem späť.
Neviem, čo ste sa zas tak na to upli, veď to je celkom normálne, že začne horieť v bezzásahu.

Jjano

Lubo, o to nejde, podľa českej tlače je požiar v oblasti, kde nie je lesné hospodárenie.Mňa iba zabáva tá snaha o konšpirácie - tá pôvodná poznámka navodzuje dojem, že nám chcú zatajiť pravdu.

Lubo

Taktne sa mlčí, tým som myslel práve novinové články, kde sa spomína stále dokola lesný požiar, požiar v lesnom poraste a podobne. A ani raz, že požiar vznikol v bezzásahu a tam sa aj šíri.

Ze o tom nepisu noviny znamena len tolko, ze ziaden relevatny odbornik taketo vyjadrenie neposkytol. Takze podobne ako Janciho ma zaujima odkial to mas, kto to povedal a aku ma ten zdroj expertizu.

Jjano

A teda keď sa o tom mlčí a nediskutuje, ty odkial vieš, ze požiar vznikol v bezzásahu?

Tramtária

Je to tu taká debata ako niekde v politickom ringu, kde jedna strana má byť vždy tá porazená, priznám sa nemám chuť to ďalej riešiť. Len zo slušnosti teda odpoviem.
Taktne sa mlčí, tým som myslel práve novinové články, kde sa spomína stále dokola lesný požiar, požiar v lesnom poraste a podobne. A ani raz, že požiar vznikol v bezzásahu a tam sa aj šíri. Ak sa to niekoho dotklo, tak pardon za túto emočnú reakciu. Nepovedal som, že či je to dobre alebo zle. Myslel som to skrátka len ako fakt, nič viacej. A ako taký ho treba brať do úvahy, aj pri našich bezzásahoch, že toto sa jednoducho môže prihodiť. Otvára to možno ďalšie otázky, napríklad češi berú vodu z labe, čo je už veľká rieka, a budeme mať my napríklad podobný zdroj vody prípadne. To je akože tá diskusia.
Aj som videl na ČT, možno čo myslel Peter61, hovorcu np Šuňava sa vyjadrovať. V podstate povedal, že im sťahuje riťky, lebo vedia tam že potenciu majú, a zdroje sú v českom švajčiarsku, takže vedia, že k nim nik už nepríde.
Ďalej, jasnē že príčinou je kl.zmena, sucho, extrémne sucho. Pecho používa termín, že zmena akceleruje a ja s tým súhlasím. Bude ešte horšie, čiže viac takýchto požiarov, možno väčšie budú. A bude to stáť aj nejaké peniaze.
Ja si napríklad vážim každého názor, aj laika, naštudované mám lebo mám vyštudované, ale kdo má načítané tiež fajn.

Peter61

tamtária, 29.VII.2022 22:26 si napísal :" Taktne sa mlčí,...".
Kua, kde sa mlčí? Keby si namiesto vypisovania ***jovín kukol na ČHMÚ, aké boli zhážky etc, prispel by si viac k všeobecnému blahu.

Tramtaria

Ja napriklad zo všetkým čo uviedla Sona bezozbytku suhlasím. Neviem chlapci kde ste tam nasli, že som proti bezzásahu, prave naopak.
Ostatne je brak, osobne urazky, nie reakcia.

Vladeno

Čítam... Zaujímavá debata ohľadom lesných požiarov sa rozprúdila.

Sona

A este: Čo spôsobilo masívnosť požiaru?

Oblasť Českého Švajčiarska bola vždy suchšia a podľa správy parku sa tu lesné požiare vyskytovali aj v minulosti. Od vzniku národného parku horelo približne štyrikrát do roka, v niektorých rokoch aj deväť- až jedenásťkrát. Taký masívny požiar však oblasť ešte nezažila.

„Je to súhra okolností. Obrovské sucho, niekoľko týždňov tu nebola búrka a niekoľko mesiacov nepršalo. Územie je úplne vyprahnuté. Keď sa do Česka valili búrky, zasiahli južné Česko, Moravu a Českomoravskú vrchovinu. Našej oblasti sa dlhodobo vyhýbajú. Pôdna vlhkosť nie je žiadna, zvyšná sa odparila,” vraví v Studiu N riaditeľ parku Pavel Benda.

Podľa Bendu bol problémom aj vietor a zložitá prístupnosť terénu pre hasičov, do mnohých miest sa možno dostať len pomocou horolezeckej techniky.

Sona

Hovorca národného parku České Švýcarsko v kolegyninom článku:

Salov tiež v rozhovore pre český Deník N uviedol, že tento rok už hasili jeden menší lesný požiar smerom na Pravčickú bránu. Zo založenia požiaru podozrievajú dvoch návštevníkov, ktorí na lesnej ceste zapaľovali pyrotechniku a odhadzovali ju do lesného porastu.

„Naši strážcovia denne napomínajú fajčiarov, denne likvidujú ohniská, pokiaľ nejaké nájdu, aby nemotivovali niekoho založiť ďalšie. Určitú skúsenosť s tým máme, ale zatiaľ to nenabralo taký katastrofický rozmer,” uviedol pre Deník N.

dennikn.sk/…/?ref=list

Lubo

Tramtaria, ja neviem, kde sa v tebe berie tolko iracionalnej nedovery voci serioznym mediam. Asi radsej cerpas info zo zdrojov, ktore ti hovoria, co chces pocut ako zo zdrojov, ktore hovoria, ako to je. Pripadne si mozno dezorientovany v tom, ako informacie interpretovat a ako hodnotit zdroje a preto nez rozmyslu verklikujes veci, ktore si videl na socialnych sietach.

PaliT

Prekvapuje ma, ako sa na turistickom portáli neustále snažia presadzovať so svojimi naratívmi apologéti žigožrútov a užitoční trolli lovcov trofejných veľkých šeliem.

Navyše stále tie isté anonymné profily.

Čakal by som, že toto bude bašta milovníkov prírody, ktorí majú ochotu o tom aj niečo naštudovať, nielen chodiť do lesa, na ktorý sa pozerajú ako Alenka v Ríši divov.

Peter61

Jjano, tiž patrim jak bager na tvardu hľinu.
A mal by si vedieť že svet (aj požiare) ovládajú americkí Židia , konkrétne Mark Zuckenberg :-)
A na pobavenie : " Častější lesní požáry podle odborníků souvisí s globální klimatickou krizí. Co by mělo Česko dělat, aby podobným katastrofám jako té v Hřensku předcházelo?"
denikn.cz/…/?ref=list
STAN veliteľka Lucie Potůčková:
„V poslední době vnímám trend, že se každý vyjadřuje ke všemu – a to velmi k často i k odborným věcem, na které nemá znalosti získané zkušenostmi ani vzdělání (ať už se jedná o amatérské epidemiology, válečné stratégy, nebo nyní třeba experty na stíhačky). Jelikož jsem právník, a nikoli klimatolog a přírodovědec, přenechám možnost vyjádřit se k tomuto tématu právě jim. Jediné, co vyjádřit mohu, a ráda to udělám – je velké díky za odvahu a pracovní nasazení profesionálním a dobrovolným hasičům. I já jsem jejich velitelka v naší obci, a jelikož ležíme v Krkonošském národním parku, vím, co je to za riziko, a vím, jak neuvěřitelně fyzicky i psychicky jsou náročné jejich výjezdy k chalupám zasaženým požárem v nedostupném terénu.“

Jjano

Aha, a akú inú debatu myslíš, ak nie v médiách? Na facebooku?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum