Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O útulniach a ich obnove s Paľom Timkom

Ade.e

Chodec: A preco ja im mam pisat? Nech sa napise v mene OZ, to doda vacsiu vahu.

Adee.e

Peter61: A co mi tym basnik chcel povedat?

Peter61

že aj supermanom z hikemates sa pri rozhodovaní zíde input nielen od OZ, klubov a pod., ale aj od jednotlivcov. Teda aj od Teba.

Adee.e

PEter61: Ak by si bol v nejakej partii, ktora ma 50litrov po ruke, tak by si potreboval "radu" od nejakeho zkaderukazkadenoha, ze co s tymi peniazmi? Asi tazko.
Ale ked sa ozve, OZ, ktore sa venuje opravam utulni, tak nemyslis, ze mu budu skor nacuvat?
A ja som sa ozval, nie kvoli hipsterom, ale na PaliT vyzvu.
A ze som spomenul hipsterov bolo len o tom, ze by nebolo odveci spravit nejaky zoznam, ppod hlavickou OZ, i pre "interne" potreby, aby sa vobec vedelo, kde by OZ mohlo opravovat, ale aj pre tych hipsterov, aby mali vobec sajnu, ake a kde vsade co treba. Lebo dost pochybujem, ze maju take info, ako my. jednotlivi prispievatelia na tomto fore.
Btw, OZ tvorime my vsetci. I ked nie ako clenovia, ale tak volne v ramci tohto fora.
A stale ma vacsiu vahu rada od OZ ako od jednotlivca.
Pekny den.

PaliT

Pozorne si značím podnety a mnohé z nich presne ladia s tým, ako to vnímam. Bude potrebné tomu prideliť nejaké priority, vopred však hovorím, že to všetko bude krok za krokom, na nejaké revolúcie ani výstrelky neverím. Láska k veci, dlhodobé úsilie a schopnosť niečo naozaj urobiť, to musí byť naša hlavná devíza.

OZ komunikuje v rámci koordinácie s rôznymi subjektami, ale nezaškodí, ak im svoje nápady pošlete aj osobne, môžu to byť samosprávne kraje, KST, Hikemates, národné parky, všade má zmysel písať, že ako turisti by sme uvítali podporu pri obnove a stavbe jednoduchých bivakovacích útulní. Potrebujeme to omnoho viac, ako tie všelijaké atrakcie a chodníky v korunách stromov, či iné ohavnosti.

Svatopluk Štěpánek

Pavol,
"..na nejaké revolúcie ani výstrelky neverím.."
"..láska k veci.."
nepotrebujeme "..atrakcie a chodníky v korunách stromov, či iné ohavnosti."
Toto bysom tesal do kameňa, to je pre mňa správny prístup.

Pavel Forgáč

Ja som osobne názoru, že momentálne nič nové stavať netreba. Pokiaľ nie je v uspokojivom stave to čo už máme.

timo79 - to si vymenoval pohoria, ktoré majú skoro všetky ideálne rozložené útulne. Medzi Donovalmi a Ďurkovou máš útulňu Kečka, Prístrešok v Hiadelskom sedle a ešte by tam mala byť aj nejaká pastierska búda. Medzi Krížnou a Donovalmi je Rybovský salaš. Je trochu mimo značku ale zbehnúť sa k nemu dá. Z útulne javorina pod kľakom na Hornú lúku je to 20 km. To si tiež myslím že je tam blbosť niečo stavať. Poľana aj Levočské s tým čiastočne súhlasím aj keď dá sa aj tam dačo nájsť. Na václaváku je veľký prístrešok a na Vinnej sa dá prespať v stajni. Žiadny luxus ale noc s búrkou som tam vlani prežil v pohode. Osobne som názoru, že každý čo chodí na viacdňové túry by mal byť vybavený tak, aby bol schopný prespať hocikde. Netreba sa spoliehať na útulne. Samozrejme to sa netýka národných parkov, kde bivakovanie obmedzuje zákon.

adee.e - nemyslím si, že by sa im OZ malo pchať do úsmevu len kvôli tomu, že vyzbierali hrču peňazí. Majú úplne iné filozofie a dokopy by to asi nešlo. Keby chceli pomoc sami by o ňu požiadali. Podnetov budú mať dosť od turistov si myslím a je to ich iniciatíva, tak nech ukážu čo vedia. Aj keď si osobne myslím, že to bude len rozfliaskanie peňazí s malým osohom. Mohli radšej spraviť zbierku čisto na opravu útulní a peniaze by sa vyzbierali s rovnakým nadšením. Ale je to ich vec.

Opraviť všetky útulne sa určite nepodarí ani OZ a ani hikemates. Nato by bola potrebná podpora domácich nadšencov z daného regiónu. Ale ruku k dielu by mal priložiť každý z nás čo sme tu. Či už finančne alebo na brigáde.

Anonymized_25093

Update:
OZ Sloboda pohybu a Hikemates uz riesia obnovu utulni.

Ked bude co zverejnit tak sa to zverejni...

Lubo

Utulne potrebuju najma podporu a nadsenie v lokalite, kde sa nachadzaju:

1) Lokalnych ludi, ktori tam budu pravidelne chodit a starat sa (opravovat, upratovat, znasat odpadky po neporiadnikoch). Partie ako su Tri Nity na Salasi pod Suchym, Horske spolocenstvo na Andrejcovej, ci partia okolo grandhotelu Partyzan. Je to nikdy sa nekonciaca praca, potom ako odznie medialny potlesk ci odletia paciky na socialnych sietach. Bez takychto partii je to stavba/renovacia, ktora nikam nevedie.

Staci sa pozriet na desiatky naucnych chodnikov, ktore vznikli, peniaze pretiekli, pasky sa strihali a dnes su schatrale a mnohe ani nenajdete v terene. Nadacia Ekopolis vie, preco pri programe Zive chodniky spolurpacuje len s lokalnymi organizaciami, ktore maju track record.

2) Nemenej dolezite je mat podporu aj lokalnych ludi v sirsom meradle. Najma v turistami menej objavenych lokalitach moze mat masivny marketing typu Hikemates az devastacny ucinok. Staci si pozriet co sposobila zrakova pyramida na Sulove. A Hikemates utulne (ak nejake naozaj aj vzniknu) budu presne o tomto – bombasticky magnet na lovcov zazitkov. Lebo ich cielom nie je nezistne pomahat turistickej komunite ale budovat svoju znacku a mozno trosku si riesit svedomie.

Pristup k teme utulni od OZ Sloboda pohybu je ovela udrzatelnejsi a nadvazujuci na to, ako sa utulne doteraz riesili. Tiez s odkazom na Hubovcov.

PaliT

My máme vlastný program obnovy útulní, samozrejme, nebudeme odmietať pomoc rôznych subjektov. Ak hovoríme o financovaní, stále to budú dary od turistickej verejnosti, 2% z daní, donorov ako je napr. Kamzík 1000+, ktorí nás sami od seba zaradili medzi príjemcov za "kilometrovné", príspevky od nadácií, dotačných schém na zlepšovanie infraštruktúry napr. zo samosprávych krajov a nebudeme sa brániť ani tomu, aby zo zbierky na Hikemates venovali prostriedky na naše renovácie útulní, lebo myslím, že my sa venujeme niečomu, čo oni nemajú v pláne robiť. Čo sa týka stavby nových útulní, tam máme my inú filozofiu a kým neuvidím architektonický návrh útulne, ktorý sa naozaj hodí do našich hôr, tak dovtedy budem skôr skeptický.

My pracujeme na vlastnom koncepte, ktorý je doslova odpozorovaný zo slovenského terénu, nebudeme vymýšľať koleso, finalizujeme náš vlastný pilotný návrh, až budem mať v ruke statický posudok a prvotný rozpočet, potom celý koncept predstavíme. Prezradím už len to, že ide o modulárny systém jednoduchých útulní od 3 do 9 nocľažníkov, základné tvary zostávajú zachované, mení sa len kapacita.

Čomu sa chceme vyhnúť, to je budovanie nejakého objektu, ktorý by sa stal základňou pre akúkoľvek partiu, to je viac objasnené tu: slobodapohybu.sk/starostlivos…

PS: V rámci zachovania kultúrneho dedičstva plánujeme dokonca urobiť aj klasické zruby za použitia pôvodných technológií, kde by sa mohli vyučiť na workshope budúci dreveničiari, to už ale zachádzam asi priďaleko...

Peter61

ad 5.4.2021 08:04 adee.e
hm, nepomýlil si si v prvej vete prvú a druhú osobu jednotného čísla ?

Anonymized_25093

Najdolezitejsia otazka: obnovovat a stavat tam kde utulne treba a chybaju alebo tam kde netreba a nechybaju?

PaliT

Keďže sa množia takpovediac bulvárne články, ktoré propagujú turistické útulne ako cieľ výletu do prírody, výsledkom sú nájazdy neturistickej verejnosti na tieto "chaty zadarmo". To potom vyvoláva rozhorčenie klasických turistov, ktorí útulne chápu v prvom rade ako miesto na prespanie v rámci dlhšej viacdňovej túry.

Čo sa s tým dá robiť a ako by sme sa k tomu mali postaviť v budúcnosti, som načal v nasledovnom článku: slobodapohybu.sk/mizeria-utul…

Marcel.c

Pandorina skrinka už bola otvorená zverejnením, aj na tomto portáli. Dôsledky boli nevyhnutné, pretože to tu nečítajú ani zďaleka len diaľkoví turisti, ale kde-kto, napr. aj tie ožranské partie.
Už sa s tým nedá nič robiť, raz vypustené slovo je ako vták, ktorý uletel z klietky - nazad ho už nezavrieš. To je rub dosahu Internetu.
Nápad nechávať drevo v metrovici rieši problém len minimálne, pretože ak niekto ide zorganizovať ožranskú párty, vyvezie si "tekutý materiál" a poživeň terénnym autom, štvorkolkou alebo snežným skútrom, netreba zabúdať, že v drvivej väčšine ide o miestnych, ktorí tým disponujú a disponujú aj rozličnými výnimkami, ktoré sú pre tento štát charakteristické a ktoré to umožňujú. No a k tomu už nie je problém pribaliť benzínovú pílu, ktorá to drevo poreže bez námahy v okamihu.
Skôr je už účinnejšia tá absencia stola a lavíc.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum