Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O útulniach a ich obnove s Paľom Timkom

Diskusná téma K článku: O útulniach a ich obnove s Paľom Timkom

V ďalšom dieli Hiking podcastu sa rozprávame s Pavlom Timkom, dlhoročným turistom, horolezcom a zakladateľom občianskeho združenia Sloboda pohybu. Budeme hovoriť o turistických útulniach, ktorých je na Slovensku približne 200. Pavol Timko s dobrovoľníkmi minulý rok niektoré opravovali, najväčšiu rekonštrukciu urobili na salaši Obrubovanec vo Veporských vrchoch. Odborný dozor pri oprave šindľovej strechy mal Jakub Huba zo známej ochranárskej rodiny Hubovcov. Zhodou okolností si kolektív okolo ochranára Mikuláša Hubu práve pripomína 40. výročie akcie, kedy začali rekonštruovať salaše a senníky a meniť ich na útulne pre turistov.

Svatopluk Štěpánek

Výborný, v najlepšom zmysle slova kultivovaný rozhovor.
Tento prístup sa mi páči, budem ho podporovať.

Miloss350

Super, ak budem môcť, tak vám rád prídem pomôcť s nejakou útulničkou.

Matobee

Soňa a Pali príjemný a poučný rozhovor na večernu pohodu.

Teším sa na ďalšiu spoločnú brigádu a som zvedavý kde to bude. Kedže si tam vsunul aj trošku tajomstva, z pochopiteľných dôvodov. :-)

PaliT

Za normálnych okolností by som veľké tajnosti nerobil, ale už som v živote zažil situácie, kedy sa nejaký zámer roztrúbil príliš skoro a opozícia sa stihla zorganizovať, a potom bolo treba čeliť polenám pod nohami.

Teraz to ale trochu otočím, zbieram podnety od turistov:

  1. Ktoré útulne treba podľa vás obnoviť, opraviť a pod.

  2. Kde podľa vás chýba útulňa (myslím tým skôr bivakovú búdu na prenocovanie, nie chatu s obsluhou)?

V prvom rade ma zaujímajú tie najfrekventovanejšie trasy, hrebeňovky, magistrály, kde chýba na viacdňových prechodoch nejaké miesto na prenocovanie.

Pavel Forgáč

PaliT - no o jednom objekte by som vedel. Prístrešok nad Muničkou (hiking.dennikn.sk/…/pristreso…) by potreboval opravu. Spal som v ňom v roku 2018 v poriadnej búrke. Strecha mala už vtedy najlepšie časy za sebou a bolo v nej niekoľko dier. Ale ukryť sa ešte dalo. Ako to tam vyzerá momentálne neviem nebol som tam. Je to dosť významný objekt na Rudnej magistrále. Vzhľadom nato, že chata pod Hrbom funguje podľa nálady majiteľa. Okrem strechy by to bolo dobré aj prispôsobyť na prespávanie. Teraz je tam iba udupaná hlina. Chcelo by to urobiť tam nejaké prične.

Timo79

PaliT - bivaky chybaju najma v lokalitach s vysokym vyskytom medvedov:
Lucanska Fatra - niekde v oblasti Skalka-Jankova, buda by pomohla aj na zimne prechody, alebo pre ludi co idu hreben od Fackovskeho sedla.
Velka Fatra - viackrat mi chybalo nieco na trase medzi Kriznou a Donovalmi, ked idem s prespanim na Borisove a potom chcem prejst na Donovaly tak je kralova studna prilis mimo trasu
Nizke Tatry - tradicne medzi Donovalmi a Durkovou je pre vela ludi prilis dlha vzdialenost a pristresok v Hiadelskom sedle ma malu kapacitu
Polana - niekde uprostred hrebena napr. pri prameni pod Brusnianskym Grunom
Levocske vrchy - pohorie ma velky potencial, niekde uprostred hrebena napr. ako je Vaclavak by sa zisla nejaka buda kedze Vinne je nepouzitelne

Samkoh

Aj v MK by sa hodila kdesi okolo zárub... možno na ostrý kameň, keďže od mon reposu po dobrú vodu(čo je celodenná túra) nie je do 1 km od SNP-čky oficiálne ubytovanie ani útulňa, ak nerátame otázne pri VN Buková. Pamätám si, ako ma na SNP-čke 18:30 stretli na Bukovskej zastávke snp-čkari idúci smer devín a ja som netušil, kam by stihli dojsť.
Možno obnoviť na mieste rozpadnutej chaty Brezinky, ale to je ešte pomerne blízko Mon reposu, skôr možno na druhej strane pod Havraňou skalou.

Mirino

Skalka-Janková je nonsens. Na tej lúke je toľko posedov, že ak by sa tam nejaká budka postavila, tak pred nabližšou rujou ....sa samovzieti.
Skôr sedlo pod hlinenou príšerou.

Ade.e

Na Vychod by sa tiez mohlo mysliet a nielen kvoli SNPcke. I ked je mi jasne, ze Zapadniar na Vychod pride len malokedy a celkovo nieje tu taka frekvencia ako zapadnejsie. No utulna sa priam pyta na hrebeni Slanskych vrchoch. Je nenormalne, ze tam ziadna este nieje. A pritom tam vedie aj E.. Rovnako aj hreben Levocakoch. Nedaleko neho, je vacsi altanok, tak by sa to po dohode s miestnymi, mohol prerobit na utulnu. A nakoniec asi Branisko, z JZ, tiez je tam vacsi altanok, tak len prerobit. A mozno este Slovensky kras. A moooozno Pieniny. A este ma napada aj Vihorlat. Vartas je prazdny, tak len usporiadat vztahy, nejaku pricnu dat, dvere nove.. A urcite by cosi bodlo pod Vihorlatom kvoli nevyhlassenej hrebenovke Vihorlatom..
Na Vychodnej strane by sa mohlo nieco dohodnut s hradarmi na JAsenove alebo Vinnom. Alebo zrenovovat bunkre blizko Kyjova.

Mimo Vychod. Neviem o nejakej utulni v Javornikoch, Bielych Karpatoch, Cerova vrchovina nic, cast Rudnej v okoli Zajezovej tiez nic. Stiavnicke vrchy by URCITE niekde potrebovali aj druhu utulnu, nielen tu na Cervenej studni. Teda ako asi cela Rudna..

No a Veporske vrchy.. Premenit tie smiesne pristresky na budy. A to asi vsade v SR na frekventovanych miestach.
A doplnit aj tie trojstranne budy ci v sedle Repy, alebo na Trohanke.. Alebo opravit maringotnu v Uhornianskom sedle.
Ci v okoli VElkej Raci by bodlo nieco jednoduche. Alebo opravit dosluhujucu budu v sedle Prislop nad Vychylovkou.
Je toho po aleluja. A je mi jasne, ze s minimum sa nieco bude robit. No taky zoznam by sa mohol posunut aj tym hipsterom, ked maju 50 litrov..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum