Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zlatno – České Brezovo, smútok jedného kraja

Martin knor

Paci sa mi kostol v Ceskom Brezove. Ale je narocne naplanovat si tade zaujimavejsiu turu. Ruiny zavodov vidiet nechcem, ani znicenu kryptu. Pozeral som sa po Internete, zda sa, ze tie sklarne zanikli z viacerych dovodov. Pred rokmi som bol na exkurzii v jednej sklarni v Janove nad Nisou. Aj sme tam cosi pokupili. Zda sa, ze tie sklarne este funguju.

Svatopluk Štěpánek

Adee.e: aby bolo jasné - ja som 100% presvedčený, že vznik Československa je takmer najdôležitejším okamihom pre Slovensko. Ale niekde som čítal a stotožňujem sa s tým, že úpadok väčšej části južného Slovenska po 1918 zapríčinilo spretrhanie dlhodobých hospodárskych väzieb tých krajov na Maďarsko ( bez ohľadu na etnickú príslušnosť obyvateľstva ).

Adee.e

Z tych dedin na juhu citit totalnu mizeriu az priam beznadej.

Najlepsie sa do Dubakova sa dostat asi zo Zlatna, tak som uz na tu dedinku pokukoval, ze tu zacnen, hoc som nou uz vlakom prechadzal.
A tak mam v hladaciku aj tie "skryte" pamiatky.

Marcel.c

@Svatopluk Štepánek
To, čo je opísané v článku, je pravdepodobne Rhus typhina, Sumach pálkový, ktorý je invazívnou rastlinou, rozšírenou k nám zo severnej Ameriky.
Rhus coriaria, Sicílsky Sumach, pochádza z južnej Európy a západnej Ázie a je mu podobný.

Svatopluk Štěpánek

Nie som botanik, nechcem mýliť iných. My v orientálnych obchodoch kupujeme koreninu sumach písané aj sumac či sumaq. Sú to rozdrvené plody rostliny rhus coriaria, česky škumpa koželužská. Či je to sumach pálkový neviem.

Tomka

Anna Lenkeyová
Ďakujem. Vidím, že by sa dalo spojiť príjemné s užitočným!:)

Anna Lenkeyová

Veľmi pekný a zaujímavý článok. Pripomenul mi našu minuloročnú túry na hrad Drienok.???? Aj video so sprievodným textom a hudbou je vydarené. Ďakujem za nové poznatky o tejto lokalite. Inak je to aj hubársky raj a pre mykológov miesto úžasných objavov.

Tomka

Svatopluk
Nevedela som, že sumach je jedlý - zaujímavé.
Ja som tento kraj najskôr spoznávala botanicky a popri botanike som objavila aj turisticky zaujímavé miesta.
Teraz tam chodíme častejšie.

JanaT.
Máš pravdu. Ale nemalo by sa na ne zabudnúť.

Jana T.

Zaujímavé, pekné miesta. Len tých smutných je strašne veľa...

Svatopluk Štěpánek

Dobrý deň Danka,
Sumach - my používáme rozomleté plody ako koreninu na šaláty. V Zlatne som bol 2 x, okolie na sever a západ poznám, láka ma prejsť cez doliny do Seliec.
Krásne fotky.

Tomka

To je naozaj škoda - netušili sme.
Ale máme ďalší tip. V takom medziobdobí - skorá jar a neskorá jeseň - je to veľmi príjemný kraj na táranie sa.
Ďakujem.

Tono

Akurat pozeram trasu, ktoru ste isli... skoda ze ste nepokracovali dalej po hrebeni "Hradnej strane". Natrafili by ste na pekne hradisko (poloha Slatina, kota 404). No a nad Ceskym Brezovom, v polohe Hrb, kota 365 je velmi dobre zachovala pevnost z 15. stor. (Jiskra).

Tomka

Tak to je už druhý kiks v tomto článku! Najskôr dve rovnaké fotky, teraz aj nesprávny dátum, (samozrejme je to rok 2021), som zvedavá čo bude do tretice?!
Tá moja nepozornosť! Ospravedlňujem sa.

Matobee

Danka pekne ste sa potúlali týmto zabudnutým, ale krásnym krajom.
Pred mesiacom som sa krátko vyskytol v Zlatne. Spomenutú kaplnku sa mi zdá, že som si všimol z okna autobusu cestou sem. Trošku som sa v Zlatne pomotal, obzrel si spustnuté budovy, kúsok sa nadýchol miestneho života a popod jeden zo spomínaných, pekných oblúkových mostov pomaly smeroval svahmi Zdehýnova k Ďubákovu.

Vetou „Nedokázali sme zachrániť niečo, v čom sme boli svetoví a namiesto toho sa venujeme niečomu, v čom svetoví nikdy nebudeme.“ si to trefne vystihla. Je to skutočne škoda.

Napriek spomínaným smutným skutočnostiam je to však turistický raj v zmysle, že tu veru človek ťažko na niekoho natrafí. Skôr na vlčie a medvedie stopy ako v oblasti Maťovho poľa respektíve Líščieho vrchu. Jedného unikajúceho vĺčka sa mi pri samote Adamka dokonca pošťastilo z diaľky zazrieť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum