Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výberové konania riaditeľov NP

Lubo

ked ide o biznys tak objem ludi na gerlachu nehra rolu

Omyl, vystupy HV na stity ma tiez svoje limity. Treba vsak povedat, ze je dost rozdiel skalny teren Batizovskej a Velickej proby a povedzme lesny biotop v Tichej doline. Treba mat cit pre primeranost.

Figo

s tym samozrejme suhlasim, ale tu sa stale argumentuje objemom - ano aj s tym suhlasim, ale zaujimave je, ked ide o biznys tak objem ludi na gerlachu nehra rolu, aj ked to tam je uvedene a v inych lokalitach to zrazu vadi. Dalsia vec je taka, ze vela ludi do divociny chodit nebude z roznych dovodov - boja sa medvedov, esliem, tmy, nevedia najst chodnik, proste potrebuju to mat vyznacene atd. Maly priklad - zruseny chodnik do tomanovskej doliny, kde chodilo malo ludi ale aj tak sa to zavrelo akoze ochrana prirody. Zmysel zatvorenia bol iny, len sa to oficialne tak nehovoilo.
Tym chcem povedat to, ze si myslim, ze tie povolenky nie su uplne stastne riesenie a nemyslim si, ze keby sa uvolnil rezim, by to znamenalo nejaku devastaciu, ono aj tak tam ludia chodia ale len ti, co vedia ako sa tam chovat atd.
Inak mimochodom tych chat v koprovej doline a tichej doline a v odbockach tychto dolin je viac a tiez sa tam chodi, v koprovej doline chata zverinec bola nedavno obyvana - rekreanti? stali tam auta s BA značkou...
Co ludom vadi je ta nestastna legislativna uprava a netransparentnost

Jjano

A popri objeme výnimky je tu tiež aspekt kvality, odbornosti. Je rozdiel, ak má výnimku na pohyb a sprevádzanie Erik Baláž, Maroš Jasík a pod., skrátka ľudia, ktorí vedia, kde a kedy ich pohyb škodí a kde a kedy neškodí, alebo či ju má zeleninár z Petržky, ktorý nerozlíši smrek od srnky alebo trebárs hoteliér z podhoria, ktorý tam vodí svojich hostí a chce ich tam čo najviac, aby zarobil.

Lubo

Osoba s výnimkou škodu nerbí a osoba bez výnimky škodu robí, ci ako to mám chápať?

Chapat to treba v rovine objemu. Cez vynimky sa strazit pocet ludi, ktori tam kedy a ako mozu chodit. Je rozdiel, ked cez rezervaciu prejde par desiatok ludi a par stoviek ci tisicok ludi. Ano, mozeme sa bavit o tom, ze by mali existovat permity ako v inych narodnych parkoch, no sucasny legislativny stav je, ze treba mat vynimku. Principialne vynimka a permit su to iste, reguluju zataz uzemia.

Figo

Ad sona 27.10. - to je take slovenské tie výnimky, najpr niečo zakážeme aby sme mohli následne dať výnimku pre osoby, ktoré majú z toho výhody...
Osobne nevidím nič zlé na tom, aby ľudia videli rezervácie, ak je to v období, kedy tam ich prítomnosť neurobí žiadnu škodu. - tak nemal by byť zákaz pre všetkých len v tomto období?
Osoba s výnimkou škodu nerbí a osoba bez výnimky škodu robí, ci ako to mám chápať? Nemám nič proti sprevádzaniu keď to niekdo chce/potrebuje. Problém vidím v tom dvojitom metri. Chodníky sú tam pekné a vyšľapané, nie je probém ich nájsť, takže problém s trafením sa nevidím. Plus za sprevádzanie može byť ten odborný výklad, ale nie každý ho chce alebo potrebuje mať. zajujímalo by ma tiež podľa akých kritérií kdo dostáva výnimku a kdo nie....

Lubo

Karol, tvoj prispevok bol zmazany, pretoze jeho forma bola proti nasim pravidlam a nahlasili nam ho citatelia. Tu sa diskutuje v priatelskom duchu, slusne a bez osobnych utokov.

Karol52

Chcem sa vám pán/i/ admin/i/ z celého srdca poďakovať za zmazanie môjho posledného príspevku "pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK". Vyhodnotili ste to správne, pretože: "Tak to je správne a tak to ma byť" - citácia z filmu Černí baróni, ktorého nosnou ideou bola satira založená na absurdite vtedajšej doby. Vďaka vám sa pokúsim zamyslieť, či moje zmýšľanie a postrehy nie sú náhodou hrozba pre našu vzácnu a ušľachtilú spoločnosť. Opätovne ďakujem za tento váš počin, lebo vytvoril priestor pre moje osobné zamyslenie - situáciu vnímam ako vlastné momentálne zlyhanie. Konanie som patrične oľutoval a verím, že bude začiatkom mojej prevýchovy. Pekný dníček prajem!

Machaon

Som veľmi zvedavá, prečo Eric Balaž a ďalší ekoaktivisti sedia ticho, keď ide o ničení prírody v ochrannom pásme Tatranského národného parku vdáka nekontrolovanej vystavbe z požehnaním Spravy TANAP? Neverím že nechápu že je to obrovsky problem...
Prečo Soňa Mäkka nepíše o tomto vážnom probleme? 
Približne jedna tretina ochranného pásma TANAPu je už v schválených územných plánoch určená pre novú výstavbu apartmánov, domov a rekreačných zariadení a jeho ekologický účel tak prestáva plniť svoju úlohu. Inými slovami, zhruba jedna tretina ekosystémových funkcií a služieb v tejto zóne môže byť zničená. Prepojenie jednotlivých biotopov a migračných koridorov divo žijúcich zvierat bude prerušené, zvyšujúc tak extrémne možnosť neželaného stretu človeka s veľkými cicavcami. https://machaon.eu/sk/tatras_in_danger/

Karol52

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

RoL

Nuž pán ešte riaditeľ a rovnako už skoro budúci riaditeľ má rád vianočnú klasiku a S tebou mě baví svět. "A hlavně si pamatujte - lepší drobné ústupky než vážné komplikace.”

Lenkasyrovatkova

Oz les chatku v prenájme už nemá, stanica zachránila rysa. Aká náhoda že všetko hneď po Tom, čo sa o to začala zaujímať verejnosť...už len čakám kedy tam otvoria aj to info centrum, asi po začatí zimnej uzávery...
Ja súhlasím, nech to slúži prírodnému turizmu, ale nech to zoficiálnia, nech sa k tomu môže dostať každý rovnakým spôsobom.

Marcel.c

@Pavol Gavlák
Trafil si zlatý klinček strieborným kladivkom rovno po hlavičke :-)

Čo sa týka tvojich rečníckych otázok v druhej časti príspevku, ako odpoveď môžu poslúžiť dva okrídlené latinské výroky:

Quod licet Jovi, non licet bovi (čo je povolené bohu, nie je povolené volovi)

Pecunia non olet (Peniaze nesmrdia)

Vyber si, ktorý sa ti viac páči :-)

Sona

Erik má na to sprevádzanie výnimku. Nedávno som aj ja bola na exkurzii v Tichej doline, takže to viem presne. Bolo to aj s účasťou správy národného parku. Osobne nevidím nič zlé na tom, aby ľudia videli rezervácie, ak je to v období, kedy tam ich prítomnosť neurobí žiadnu škodu. To sa ale rieši práve v procese udeľovania výnimky.

Aby pracovníci správy národného parku robili prírodný turizmus, je úplne bežné, stačí sa ísť pozrieť do Českej republiky.

Čo sa týka chaty Tábor, OZ Les ju už v prenájme nemá. Písala som o tom v tom článku: dennikn.sk/…/?ref=list

P.G.

Asi nastal čas skončiť, už som povedal všetko. Myslím si, že hlavným cieľom bola rekonštrukcia chaty Tábor ako takej a to ostatné bol iba krycí manéver. Lenže nerátali s tým, že sa nájde nejaký p. Bednár, ktorý ten krycí manéver označí za čiernu stavbu v 5. stupni ochrany. Transformácia NP totiž prinesie netušené možnosti, ako si zarobiť pri rozvoji toho tzv. mäkkého turizmu. Jednou z jeho foriem zrejme budú zážitkové pobyty v divokej prírode, pri ktorej sa návštevníci na výnimku z návštevného poriadku dostanú pod vedením profesionálneho strážcu za poplatok aj tam, kam iní nesmú vkročiť. No a títo ľudia musia aj niekde bývať, nie ? Rysuje sa mi tu vidina "dobrého zárobku" – sprevádzanie by vykonali strážcovia v pracovnej dobe na náklady štátu a poplatok za ubytovanie na chate Tábor by si vyúčtovalo OZ Les. Mal som takého tušáka, či sa náhodou niečo podobné už nedeje a tak som začal hľadať na internete. A na základe toho, čo som našiel, by som mal sto chutí opýtať sa, či tí ľudia náhodou neboli ubytovaní na chate Tábor ? To je ale len taká konšpirácia, neberte ma vážne. Našiel som na internete enviroaktivity najznámejšieho „guru“ slovenskej ochrany prírody, stačilo dať si do vyhľadávača Zaježová a Sokratov inštitút. Našiel som harmonogram a obsah workshopov, Európska divočina je naplánovaná na 1. – 4.6.2023. Študenti sa vtedy pod vedením Erika vydajú do prísne chránenej oblasti Tichej a Kôprovej doliny. Mimochodom, nevadí, že v tom čase bude ešte platiť sezónna uzávera (do 15.6.) ? sokratovinstitut.sk/…/#sokrat…. Na tomto linku na facebook som pre zmenu našiel fotky zo „sprevádzačky“ aj s popisom, kde sa uvádza, že už 7 rokov sprevádza študentov Sokratovho inštitútu po najväčšom prísne chránenom celku u nás. Aby ste sa do tejto divočiny dostali, potrebujete výnimku. Kto sa tu pohybuje bez výnimky, riskuje pokutu. Foto Danka Laciková, 7.6.2020, čiže aj v tomto prípade v čase sezónnej uzávery. m.facebook.com/…/298666857478…. Fotky sú s najväčšou pravdepodobnosťou z túry po obvodovom chodníku, ktorý vedie v úbočí Kriváňa ponad Kôprovú dolinu. Začína sa v oblasti Grúnika a končí sa v doline Nefecerka, prísnej rezervácii TANAPu, ktorá je považovaná za kľudovú zónu pre zver a prítomnosť človeka je v nej nežiadúca. Okolo tohto chodníka sú nádherné, niekoľko storočné limby, Erik mal z tohto miesta viaceré TV šoty v televíznych novinách. Pre porovnanie prikladám vlastné fotky, porovnajte tie skaly a najmä žľab Kotliny s impozantnou stenou Kriváňa. m.facebook.com/…/298666857478… No a na tejto dosť neostrej fotke pravdepodobne práve vyrážajú na tento chodník, dole by mala byť Kôprová dolina, v pozadí Liptovské kopy, pričom spoza nich vytŕčajú Poľské Tatry – je to dosť neostré, zrejme to bude Svinica. images.app.goo.gl/emr1ug3U6xm…
A tu je ešte aj mapa, kde to vlastne je:
sk.mapy.cz/turisticka?x=19.97…
V tejto súvislosti by ma zaujímalo, na základe akej výnimky sa toto deje ? A ak ju naozaj dostal, tak prečo práve on ? Lesných ekológov, ktorí by chceli robiť takúto vysnívanú prácu, by sa predsa našlo viac než dosť. Nie je pritom zamestnancom ŠOP, tak prečo má niekto výnimku a niekto musí dodržiavať rôzne prísne obmedzenia vrátane sezónnej uzávery ? Prečo napr. riaditeľ navrhuje sprísnenie pravidiel lezenia pre horolezcov v novom návštevnom poriadku, aby v určitom období roka vôbec neliezli a nerušili zver, a na druhej strane niekto môže sprevádzať ľudí do zón kľudu aj v čase sezónnej uzávery ? Je to ako „vodu kázať a víno piť“. Ja osobne nie som až taký nadšený z reformy národných parkov a rozvoja mäkkého turizmu. Veď ako môže rozvíjať mäkký turizmus niekto, kto bol až doteraz výrazne protituristický ? To sa rovná biblickému zázraku premenenia Šavla v apoštola Pavla. Podľa mňa pribudnú ďalšie obmedzenia pre bežných turistov, začne sa platiť za vstup do NP a za rôzne ďalšie aktivity (nevestičky, traste sa, dobre určite nebude). Lenka Syrovátková, ktorá založila túto diskusnú tému, to pomenovala jasne – nebolo by dobré brániť sa, kým je čas ? Mimochodom, skúšal som zavolať tomu p. Dobšovičovi. Nevedel som vôbec, o koho ide, myslel som, že ide o nejakého Ľubovho kamaráta, ktorý čítal túto diskusiu a chce sa dozvedieť viac. Bolo to viac než trápne, lebo som zavolal v nevhodný čas a ten človek o nejakej diskusii vôbec nič nevedel. Tak mu už volať ani nebudem. Nechcete ho na túto diskusiu upozorniť vy, keď ste HIKING, ktorý háji záujmy turistov ?

P.G.

Tá zúfalá snaha obhájiť neobhájiteľné je až tragikomická. Opäť sa vo mne zobudil lesný ekonóm – účtovník. Kto posudzoval ekonomickú stánku zámeru vybudovať na chate Tábor záchrannú stanicu pre kamzíky ? Veď ide o peniaze daňových poplatníkov, nie ? Alebo to celé financoval nejaký rozmaznaný miliardár, ktorému na peniazoch nezáleží ? Prečo nie v Liptovskom Mikuláši, kde je vysunuté pracovisko Správy TANAPu, alebo ešte lepšie v Tatranskej Lomnici, keďže došlo k zlúčeniu Správy so ŠL TANAPu ? V Lomnici by na to mali určite zďaleka najlepšie možnosti a dostatok skúsených zamestnancov. Z Mikuláša je to na Podbanské nejakých 30 km a ďalších 8 km po Tábor. Rátajte krát dva s cestou späť. Tých 8 km v Tichej doline sa dá absolvovať na bežnom osobnom aute len v „letnom režime“. Zhruba pol roka tam vládne zima a cestu pokrýva sneh. Vtedy sa tam dá ísť iba na lyžiach alebo na snežnom skútri. Dá sa aj terénnym autom, ale na to treba mať vypluhovanú cestu. Snehu tam býva veľa a tak je pluhovanie nákladné. Terénne auto navyše zožerie viac ako bežné osobné auto a v zimných horských podmienkach ešte viac. Predpokladám, že aj toho zachráneného rysa neviezli do rehabilitačného zariadenia niekde na severe Slovenska na bežnom osobnom aute ale na terénnom. Nechajme ale rysa, rysom. Malo to byť pôvodne pre kamzíky. Nepamätám si, že by s nimi bol nejaký problém v lete. Problémy majú hlavne v zimnom období v čase kamzičej núdze, keď je veľa snehu a hladujú. Alebo keď je ľadovo a občas sa niektorý zrúti. Takže prichádza do úvahy skôr tá drahá zimná prevádzka. A čo keď príde obdobie vetrov a snehových kalamít, dolina je neprístupná – potom čo ? Navyše je to ďaleko, takže sa aj veterinár predraží. O poranené zviera sa treba pravidelne starať, to sa zariadi ako ? Pendluje tam to terénne auto, alebo sa tam prechodne nasťahuje nejaký zamestnanec ? A kto ho zaplatí – príplatky za prácu nadčas, nedele, alebo sviatky ? Oproti tomu v Lomnici by len niekto poverený odbehol na pracovisko, platila by sa len pracovná pohotovosť, zatiaľ čo na chatu Tábor si treba urobiť „horský výlet“. Jednoducho pekne predražený špás.... Vrátim sa ešte k tomu OZ Les a k tomu deklarovanému zámeru pomôcť vystrojiť strážcov. Pred viacerými rokmi mal kolega v horách ťažký pracovný úraz na skialpinistických lyžiach, lebo mu nevyplo viazanie. Nabehol bezpečnostný technik a ako prvé kontroloval, či mal lyže s viazaním zapísané na svojej osobnej karte, aké sú staré a dokonca aj to, či boli lyže pravidelne servisované v autorizovanom servise. Čiže tá transparentnosť obstarania vecí je mimoriadne dôležitá. Myslím si, že to, čo som dostal „mimo poradie“ cez OZ Les a čo nebolo zapísané na mojej osobnej karte, ako keby ani neexistovalo. Pre porovnanie, viete si predstaviť profesionálneho záchranára, ako vyráža na zásah, pričom na svojej osobnej karte má zapísané len dve položky z toho všetkého, čo má na sebe, k tomu má na sebe veci, ktoré mu poskytol jeho šéf, ktorý si založil OZ Milujem horskú službu, aby ho mohol lepšie vystrojiť, niečo by mal oblečené svoje a k tomu by si zobral svoj čakan a mačky ? Asi by to bolo čudné, nie ? Lenže my sme ten kamzičí trus zbierali v takom istom zimnom vysokohorskom prostredí ako oni....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum