Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný okruh Vtáčnikom z partizánskeho kraja

Diskusná téma K článku: Zimný okruh Vtáčnikom z partizánskeho kraja

Na jednodňové výlety chodím prevažne do relatívne neďalekých končín do 100 kilometrov. Keďže mnou neprebádaných trás v okolí bydliska je poredšie, postupne do výberu zaraďujem aj o niečo vzdialenejšie pohoria ako Žiar, Štiavnické vrchy alebo Vtáčnik. Tak sa k slovu dostávajú aj horstvá, v ktorých som bol len sporadicky. Medzi takéto patrí Vtáčnik. V jeho horách som sa doposiaľ túlal len tri alebo štyrikrát.

Pavel Forgáč

Môj klasický okruh :). 13.12.2022 som robil prvú stopu až po vtáčnik. Iba od Vtáčnika po Kľak bol prejdený chodník.

Bohužiaľ Vtáčnik (vrchol) postihol turistický armagedon. Ešte 3-4 roky dozadu tam človek aj cez víkend stretol 2-3 ľudí. Dnes sa dá stretnúť toľko ľudí cez týždeň a cez víkend tam už ani nechodím. Medzi sviatkami som bol s rodinou ešte raz na vrchole a bolo tam hádam 50 možno aj viac ľudí. Keby som sám, tak sa otočím na päte a idem preč. No s rodinou som to musel nejako pretrpieť. Doslova ma vytočila asi 20 členná skupina ľudí, čo sa asi 10 minúť fotili pri kríži a zjavne dosť opitý hulákali na polovicu pohoria. Až sa mi ten kopec na chvíľu zhnusil. Katastrofa čo sa to stalo s pekným tichým miestom. Podobne aj Veľký Inovec aj keď tam to už pomaly začína opadávať a chodí menej ľudí.

Dopočul som sa, že partizánsku chatu (škurátku) vraj chcú Lesy SR zbúrať. Ak je to pravda, tak si možno zažil jej posledné chvíle.

Daulagiri

Ach jo, nádherné rozprávkové podmienky si zažil. Mne sa to ešte nepodarilo (zasnežené stromy a modrá obloha).

Ale ak tomu správne chápem tak túto túru si robil pred Vianocami 2021 (tým pádom je chyba vo faktoch, kde je rok 2022).
Veru tá Klenová dolina je prekvapivo strmá, chodím ju aj na bajku uff :-) Rúbaniská v okolí Rúbaného vrchu už zarastajú, výhľady pomaly miznú, ale na Kamenných vrátach je jedno tajné bralo s top výhľadom ;-)
Inak tiež sledujem ten fenomén že ľudí na Vtáčniku je stále viacej aj v týždni. Pamätám keď som tam chodil častejšie a býval som tam aj sám...
Tej Partizánskej chaty bude škoda hmm.
Ja som tu už bol na kadejakých túrach aj v hlbšom snehu, ale z jednodňoviek články nepíšem, tak je dobre že si to takto zmákol.

Pavel Forgáč

To tajné bralo na Kamenných vrátach mám rád. Je odtiaľ najlepší výhľad smerom na juh. Z vrcholu Vtáčnika na tento smer veľmi nevidieť.

Najviac ľudí na Vtáčniku som videl keď bol jeden z lockdownov. Aj keď nie na vrchole. Lebo tam som bol už o 6:00 aby som sa vyhol davom. Ráno tam ešte nebol nikto. No keď som schádzal do kľaku tak sa hore trepali hádam stovky ľudí. Keď sa to hore zbehlo zo všetkých strán, tak si to ani neviem predstaviť čo vtedy muselo byť hore.

Jana T.

Parádny zimný Vtáčnik! A radostný,aj keď je plno. Aspoň sa postretáme. :) ;)

Matobee

Pavel taká tvoja klasika v domácich končinách. V úvode som narážal na tvoj článok spred vyše roka, kde si zažil ešte krajšie podmienky.

Je to krásny a bohato vyhliadkový vrchol tak sa niet čo čudovať. Aj keď stále je toto pohorie pomerne neznáme, aspoň v takom zmysle keď sa povie u nás Vtáčnik, len zanietení turisti alebo dobrí geografi vedia kde to je a východniari už ani nehovorím. Stále to nie je Malá Fatra, Slovenský Raj alebo Nízke Tatry.
Ale v bližšom okolí je isto iné. Určite robí svoje aj dobrý prístup po R1 a blízkosť Nitry. Ale samozrejme ty ako domáci to vieš oveľa lepšie zhodnotiť.
Čo sa týka Veľkého Inovca tam som v júni pred rokom a pol mal možno celkom šťastie. Nespal tam nik, ani pri chate som nikoho nestretol. To pohoria na mňa celkom pokojne zapôsobilo. Ale bola to len jedna dvojňová návšteva.
Snáď tá pekná Partizánska chatka vydrží, alebo sa nejak využije.

Maťo díky. Vyšlo to a bol to najkrajší minuloročný Vianočný darček.
Ajajaj bude to chyba s tým rokom 2022. Dobre vravíš.
No snáď sa vám s Pavlom tento vrchol nezhnusí a ošiaľ kus opadne. Ale podľa mňa to bude lepšie keď sa už môže cestovať, lyžovať, kadejako inak zabávať a športovať. Poznám to aj na svojom okolí. Zo známych chodilo pred 3 a viac rokmi po horách tak 3 - 5 %. Teraz je to 15 % a viac ale uvidíme koľkým to vydrží aj dlhšie.
Na druhej strane posledných 6 - 7 rokov chodím viac aj ja. A posledné 2 bolo za tým aj viac voľno skrz pandémie. Už to bude asi rednúť aj u mňa. Hehe.
Verím ti, že si tu zažil kadečo a všelijaké podmienky, keď máš Vtáčnik "za humnami". :-)

Janka T. ďakujem za zastavenie. Samozrejme, človek tvor spoločneský. Avšak vychytať ako Pavel také hučiace skupinky ako by boli na Silvestra na námestí, v horách moc nepoteší. Ale keď sa turisti vedia správať, nech je ich aj veľa. Aj také štefanské a iné výstupy som zažil.

Pavel Forgáč

Ono je najhoršie to, že človek je tam veľakrát sám a zvykne si nato ako na tiché miesto. A potom tam príde raz a dostane takúto nevľúdnu sprchu. Niekam na Chopok už idem s tým, že tam bude nával, tak som s tým nejak zmierený. Ale na takýchto miestach ma to vie dosť zhnusiť.

Daulagiri

Veru to bralko na Kamenných vrátach je topka.
Čo sa týka davov ľudí, myslím že to prežijem a tento vrchol sa mi kvôli nim nezhnusí, ale už budem mať menšie očakávania. Ešte neskôr večer alebo ráno bude šanca na samotu. V podstate Vtáčnik je prvá 1300-vka keď sa ide od západu, tak aj preto je atraktívny a turistika sa začína tešiť čoraz väčšej obľube. Mňa však fascinuje to že stačí ísť len kúsok bokom, napr. na Kláštorské skaly a tam je kľud.

Martin knor

Nadherne obrazky zasnezenej prirody. To uz na prvy pohlad vidno, ze nemohlo ist o tohorocnu zimu :-).

Ked som bol na vrchole vtacnika prvy krat, nocoval tam radioamater. Stan mal priamo pri smernikoch a celu noc vraj lovil spojenia. V tych dobach tam vela ludi nechodilo. Naviac, prave zcinali MS vo futbale.

Matobee

Martin no decembre boli posledné dva roky slušne snehové. Síce k Vianociam sa to vždy pokazilo.

Hehe. S tým radioamatérom to musela byť sranda.
Veru takéto vyhliadkové a zároveň najvyššie vrcholy pohoria lákajú influenserky, ktoré s to tam s peknými riťkami hyzdia a zaludňujú. Tak sa tam dostanú ľudia, ktorí by tam v živote neprišli. Taký je bohužial aktuálny svet.
Ale stále je dosť miest kde to tak nie je a potrvdil som si v piatok v Cerovej vrchovine. Kde som v peknom počasí som na 30 km nestretol nikoho a to som bol aj na známej, vyhliadkovej Steblovej skale.

Ade.e

Nadherne zasnezene fotky z pohoria, kde som este nebol. Vtacnik je asi jedina pohorie, kde som este ani nepachol. Ale vela tomu nechybalo a myslim, ze je uz len otazka casu, kedy sa tam pojdem tulat a to aj ked ma Vtacnik az tak nelaka.

A ti ludia na Vtacniku. Noo, musime si zvykat, ved sme ich hejtovali, ze chodia len do Tatier a Fatier. :) Tak uz chodia aj inam. :)

Sona

Paradny vylet a fotky neuveritelne. Na Vtacniku a pri Klastorskej skale som este nebola. Zatial som si z tohto pohoria pozrela Velky Gric, Jancekovu skalu, Biely kamen a trhliny nad obcou Cigel: dennikn.sk/…/?ref=list

Sona

Ano, za tym pasmom skal, ktore je vedla modrej znacky Cigel - Dierovce.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum