Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Strach a hnus na Ceste Márie Széchy

Diskusná téma K článku: Strach a hnus na Ceste Márie Széchy

Za sedlom Brezina sa opäť začína pozvoľné stúpanie popod starý rovnomenný laz. Na podrobnejší prieskum nejdem, ale vyzerá to, že sú tu len staré pozostatky ľudských obydlí. Čaká ma traverz vŕšku Laz a za ním bývalá banícka osada Polom. Na mape si však všímam, že pred tým budem musieť prejsť objektom pôsobiacim ako družstvo.

DoxaD

Maťko,
prepáč, ale musela som sa už zarána poriadne zasmiať, aj slzy mi tiekli. Tvoj článok je úplne super a keďže som to zažila párkrát na vlastnej koži, viem, o čom píšeš. Tvoj najväčší nepriateľ bola hmla, inak by si sa strategicky rozhodol pre širokú obchádzku družstva, keďže si mal traktor na dosah, bol si úplne v epicentre psieho priestoru. Ale myšlienka presunúť sa na traktore cez družstvo je geniálna, musím to majiteľovi navrhnúť. Bola by to traktorová kyvadlovka a ako atrakcia by sa iste ujala:-))
Inak je to poctivý majiteľ a o zvieratká je dobre postarané.
My sme to posledne vyriešili tak, že sme šli od Mútnika/ za Hnúšťou smerom na Tisovec vlakom/ na Polom, to je tutovka vždy. Keď ideme viacerí, telefonuje sa majiteľovi,aby sa psi zavreli.
Nech Ťa to od Tŕstia neodradí. Slávička omrknúť.

Baranček

Prechod cez farmu je vždy veľké riziko, že psy nie sú uviazané a bránia si teritórium.Tak je to aj na Polome od nepamäti.Sa čudujem značkárom,že to už dávno nevyznačili pomimo farmy.Od jari do jesene je riziko menšie,lebo sa v areáli pohybuje viac ľudí a keď na nich zakričíte že chcete prejsť tak Vám kývnu a psy ustrážia

Matobee

Katarína som rád, že ťa to pobavilo a dobre si sa zasmiala. Špecifické je, že to tu poznáš tak si vieš živo predstaviť. Samozrejme vtedy na tom mieste mi nebolo do smiechu ale postupom času budem už len spomínať. Stále viac s úsmevom. :-)
No tá kyvadlová preprava by nebola zlá veru. Mohla by to byť jedna z foriem agroturistiky. Prejsť sa k farme/družstvu a previesť sa so zážitkom (pozitívnym) cez areál. Hehe.

Ísť v skupinke je už samozrejme iná vec. Z 3 alebo 5 ľudí majú už psi oveľa väčší rešpekt. Psov ako takých sa dáko extrémne nebojím, že by som mal strach, keď ide po meste/dedine veľký pes. Ale zas iná káva je na odľahlých miestach kde som sám a nik tam často nie je. Zažil som už kadejaké zážitky. Minulú zimu nad Ďubákovom, pri Cisárskom sedle pod Klenovským Veprom, Hriňovské lazy pár krát atď.
Na druhej strane nikdy sa mi nič nestalo, alebo som mal šťastie. Mnoho krát obchádzam rizikové miesta. Tentokrát som mi strašne nechcelo obchádzať a tak to aj dopadlo. :-)

Na Tŕstie som sa vrátil o 2 dni na Štefana. Zvolil som kúsok inú stratégiu a išiel som z Hačavy. Prespal som na novej útulni Sláviček. Na druhý deň som navštívil aj Polom a doslova som sa zamiloval. Je to malebná osada. Veľmi sa mi tam páčilo. Išiel som aj smerom k areálu. Asi z 50 metrov som sledoval psi po viacerých stranách areálu, aj miesto a traktor kde som skončil. Videl som aj toho psa čo došiel vtedy ku mne ako vyskočil na pomaly idúce auto prednými labami. Išlo po štátnej ceste do Hnúšte/Mútnika. To sa často nevidí.

Baranček plne rozumiem tomu ako sa správajú psi. Robia si svoju prácu. Samozrejme v tomto prípade je trasa cez areál nie najšťastnejšie zvolená. Keby ide nejaký neopatrný človek, prípadne žena čo s tým vôbec neráta a nepozná to tam mohlo by to aj horšie skončiť ale to už trošku špekulujem.

Tomáš haha, presne tak. Všetci pravidelní turisti to asi poznáme, že nie vždy je to len pohoda a radosť.

Svatopluk Štěpánek

hodínAj aj - galiba sa pritrafí.
Tiež som zopár nepodarených výletov zažil. Mám to horšie, trepem sa 9 hodín z Prahy a to potom zamrzí o to viac.

Matobee

Svätopluk to ti verím. Máš to veru oveľa horšie s cestovaním.
Našťastie sa takéto trable nedejú pravidelne. :-)

DoxaD

Maťko, ako bola značkovaná tá trasa z Hačavy na Kvakov vŕšok- po ten krásny buk, kde sa už napájaš na červenú? Nešla som tadiaľ ešte, ani z Rim. Píly na Tŕstie a už by aj bolo načim:-))

Svatopluk Štěpánek

Výstup z R. Píly na Tŕstie bude možno hnusný. Šiel som pred okolo 10 rokmi z Tŕstia do R. Pily a nebola to pekná cesta, zväčša hustým studeným lesom. Jediné spestrenie bola lesná osada neprispôsobených občanov. Boli hodní, ale ich životné podmienky boli dosť otrasné.

Peter.m

Mojím najväčším strachom na odľahlých trasách sú psi. Na Rudnej magistrále 3 incidenty za 4 dni. Družstvo, lazy a pastierska chata. Najhoršie na tom, že ich majitelia to majú totálne na háku...

Peter.m

A ešte skús poslať podnet na zmenu trasy na email KST a trvať na zmene trasy, toto je fakt životu nebezpečné. Ja im budem tiež písať o iné veci.

Pavel Forgáč

Cez túto farmu som išiel v roku 2020. Tiež som tam pár minút stál a pozeral, či naozaj ide značka tadiaľto. Potom som nabral odvahu a prešiel pomedzi tie psiská. Toto je oveľa väčší problém ako napr. medvede, na ktoré sa robí doslova hon na čarodejnice. Incidentov so psami mám veľa. Na balkáne som sa však naučil, že najlepšia obrana je útok a keď po mne vyštartuje nejaký pes vyštartujem ja jemu oproti a začnem po ňom kričať. Vždy sa zatiaľ zľakli a utiekli. A pre istotu beriem odistený medvedí sprej do ruky pri psoch. Im stačí dať malú dávku spreja a sú KO. Odskúšane :).

Inak v Česku tiež často vedú značky cez areál družstva a je mi záhadou prečo tam nie je nikdy žiadny pes a s prechodom som problém nemal ani raz. Dokonca sú tam voľne otvorené maštale. Asi sa u našich českých bratov menej kradne.

Matobee

Katarína obe trasy čo spomínaš som išiel. Ten mohutný buk je parádny, aj ja som si ho fotil.
Z Hačavy sa mi to páčilo. Akurát počasie nebolo najkrajšie. Taká bezsnehová, hlmistá zima. Ale lúky v lokalite Petríkovo musia byť v takom máji alebo októbri v peknom počasí nádherné. Tou trasou by som sa rozhodne niekedy vybral.
Z Rim. Píly je to ako píše Sväťo nič extra. Akurát taký strácajúci sa chodník, že ho treba hladať v hustom listnatom lese. Ale zas nie je veľmi kde poblúdiť, stačí ísť kolko dole (hore). Akurát by si mohla netrafiť potešenie vidieť spomínanú osadu. Ja som to šťastie mal, ale zas bolo to fajn. Pozdravili sme sa a prešiel som bez ujmi. Psíky tam pobehovali len také menšie.
V spodnej časti sú aj lúky s vyhľadom na Hradovú a protiľahlé vrchy.

Peter.m mám to podobne. Aj ja som zažil aj situácie, že mal majiteľ na háku. Raz na Hriňovských lazoch. To som bol aj s dvoma kamarátkami a vybehli na nás dva dobermani. Majitel niečo robil asi 20 metrov od nás, ale keď som na neho zakričal, skryl sa do maštale alebo bol hluchý.

Pavel ty musíš mať ešte viac zážitkov veru. V Čechách ti verím, že je to lepšie. Tam má turistika väčšie "slovo" ako u nás. A aj zmýšľanie väčšej časti obyvateľstva je určite viac proturistické ako u nás.
Nad sprejom už dlho špekulujem, ale je vo mne taká obava, či to to nenaserie psi ešte viac. Ale verím ti, z tvojich skúseností. Myslím, ze skôr či neskôr si ho zaobstarám len sa mi dáko nechce do toho investovať.

Gusto

Matobee - nemusíš mať medvedí sprej. Stačí "peprák" za pár eur. Ver tomu, že ich to nenaserie ešte viac. Už malá dávka pepráku je pre psa s jeho veľmi citlivým čuchom hotová bomba.
A na veľkého psa veľkú dávku.

Inak neviem, kto z vás číta cestopisy od českého svetobežníka Ladislava Ziburu. On mal tých stretnutí s ovčiarskymi psami v Turecku a na Kaukaze požehnane. A vždy mal peprák v hrsti pre prípad najväčšej núdze.

Ade.e

Tiez sme s partakmi prechadzali tym druzstvom a bol problem. No nastastie nie taky ako mal Mato. Kamos sa sice zhacil, ze obide, ale nakoniec sme sli a aj tusim pribehli nejake mensie psiska, ale presli sme. Alebo sa mozno vynoril aj nejaky chlapik. Uz si presne nepamatam. Velky pes bol nastastie priviazany. Ale ta znacka cez druzstvo je uplne o nicom. Malo by sa to riesit.
Asi by bolo fajn, keby sa koordinovane napisal protesttny email na miestne KST.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum