Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sedlo Príslop

Diskusná téma K článku: Sedlo Príslop

Sedlo Príslop som navštívil zatiaľ dvakrát. Pri mojej prvej návšteve som bol sklamaný zo zničeného zrubu v sedle Príslop. Po vyše roku som sedlo navštívil opäť, ale tentokrát ma potešil nový prístrešok, o ktorom som sa dozvedel pár týždňov skôr z fotiek galérie od našej autorky Jany Bílešovej.

Matobee

Pavel aj takto sa to dá v zmysle: "Kde končí motivácia, nastupuje vôľa." :-)
Fajn, že si to spravil a teším(e) sa na prípadné ďalšie.
Nejaké tie,svoje, tajné tipy má asi každý, kto veľmi veľa a často chodí po našich horách. Tak mám aj ja, ale znižuje sa ten počet. "Trináste komnaty" sú žiadúce a zaujímavé. :-)

Pavel Forgáč

matobee - mne sa tiež moc nechce opisovať útulne a búdy, ale videl som, že keď to neurobím ja tak nikto. Tak som to za jeden deň všetko spísal a nahodil do systému.

Niektoré miesta sa ani neoplatí zverejniť ako článok, lebo by mohli dopadnúť zle. Preto si myslím, že pridanie fotky je dobrý kompromis. Fotky v mape si tu pred túrou pozerá len úzka skupina ľudí a myslím, že tí by objektu neublížili.

Ade.e

Pali Diky

Mato Hej, konecne. Ale ide to ako v lete na saniach.

PaliT

ade.e tu na stránke máš v menu Služby –> GPS databáza a tam už len zadaj požiadavku v príslušných regiónoch. Výsledný zoznam sa dá aj vyexportovať v gpx formáte.

Matobee

PaliT dobré tipy do budúcna. Díky.

Heňo ejhaaa tak si sa hecol. Supeeer. Teším sa na poriadnu "útulniarsku smršť". :-)

Ade.e

Pali
Ako sa da dostat k tomu, co spominas?
Inac, ten zrub, viem o nom. No nechal som ho "nepoznany", aby zbytocne nelakal "turistov".

Mato
Jasne, ze je lepsie, ked je clanok, ale sam pises, ze sa ti clanky o utulniach nechce pisat, tak pridanie fotky je idealny kompromis.
Takze ak nechces pisat o nich clanky, bolo by fajn, keby si aspon fotky hodil do mapy ako Palo Forgac, (co som mu tiez dost vzdacny a uz si mozem planovat..) a nenechaval si ich v sufliku. Lebo dost chodis po horach a pises, ze ich mas niekolko v zalohe.

Ja som sa k pisaniu konecne dokopal, teda aspon o chatach. Bude aspon 10. Jeden je v systeme, dalsie budu nasledovat.

PaliT

Škoda, že sa nedá priamo v menu mapy nastaviť, aby zobrazovalo všetky také objekty v GPS databáze. Dnes zobrazuje iba tie, ku ktorým existuje článok.

Keď si napr. zadáš v GPS databáze "útulňa, búda" a vyberieš Volovské vrchy, nájdeš dva moje záznamy – zrub tesne pod hrebeňom Kloptane, či senník pri chate Galmus, čo je fajn, keď si robíš prípravu pre nejaký horský celok, ale praktickejšie by bolo, keby sa taká vrstva dala zapnúť rovno v mape.

Matobee

Heňo tak je ako píšeš, súhlasím. Aj keď predsa vrstva chaty, útulne je pri plánovaní oveľa efektívnejšia a lepšie keď je to v takejto forme. Fotky som už pár krát prehliadol, ale je to lepšie ako nič samozrejme. Pár krát mi aj pomohli ako v tomto prípade od Janky Bílešovej.
Niečo občas určite pridám a dúfam, že aj ty už v nejakej forme, ak sem ešte plánuješ prispievať. :-)

Ade.e

Mato, nemusis pisat clanky o pristreskoch, staci aspon ked pridas fotku do mapy a kratke info.
Vie to dost pomoct, pri planovani vandru. Ja sam robim prieskum na troch mapach, kde pozeram fotky.
A asi aj ty sam ocenijes, ked vies o nejakm pristresku...

Matobee

Maťo, Janka ďakujem. Je fajn takéto tipy pridávať. Mám viac v zálohe, ale málo kedy sa mi ich chce spisovať. Radšej píšem o túrach, ale povzbudil ma Pavel Forgáč, ktorý sa aktuálne zameral (aspoň to tak vyzerá) na jemu blízky Vtáčnik a pridal pár tipov.
Aspoň dva, tri za rok snáď pridám aj ja.

S tou vodou myslím, že by sa dala nájsť pri väčšej snahe nad Soblówkou, kde mapa ukazuje množstvo prameňov. Ja som tomu hladaniu venoval len tak 10-15 min. Hehe.

Janka tak vravíš, že sa tu dá aj duchovne "nabažiť" keď je človek v správnom čase v sedle Príslop. Omše v horách majú fajn atmosféru. Chodieval som na blízke mne blízke Kalište v Starohorských vrchoch, kde býva na Cyrila Metoda.

Janabilesova

Super, že si prístrešok doplnil. Využíva sa počas omší, ktoré sa tu konajú. Na žltej od chaty do Príslopu si prameň nepamätám.

Daulagiri

Pekný tip Maťo, dobre že je v databáze. Tie fólie po stranách sú trochu nepodarený architektonický počin, ale rozumiem ich účelu.
Vyzerá to byť príjemné miesto, snáď raz pôjdem okolo...
A voda by hádam mohla byť na žltej smer na chatu Rycerzowa, v mape tam trasu križujú nejaké potoky, aj keď je to už trošku ďalej.

Matobee

PaliT dobrý postreh. Asi aj takto funguje aj keď nemá nezstennú stranu na volný pohyb ako tvoje príklady a tiež podobný prístrešok/útulňa na omše je aj Vresovianka na Smrekovici Braniska.

Ja si takmer vždy odfotím každú stavbičku na oddych alebo nocľah ale málokedy sa mi chce o tom písať článok. Chcel by som sa v tomto zlepšiť.

PaliT

Podľa celkového výzoru prístrešku by som tipoval, že ide o oltár určený na slávenie bohoslužieb pod holým nebom, kryje duchovného v prípadoch, keď je nevľúdne počasie, viem si predstaviť, že pozdvihovanie v lejaku by dosť ubralo na dôstojnosti obradu. Samozrejme, má zjavne aj funkciu úkrytu pre turistov.

Podobný objekt je na kalvárii nad Hornou Porubou, pod Slopským vrchom.

To isté sa dá povedať aj o prístrešku nad hradiskom Bojná.

Škoda, že mi neprišlo na um tie objekty nafotiť, hodili by sa nám do databázy objektov, kde sa dá prespať pod strechou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum