Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Návštevný poriadok TANAP-u: Naďalej reštrikcie a svetový unikát

Diskusná téma K článku: Návštevný poriadok TANAP-u: Naďalej reštrikcie a svetový unikát

Správa TANAP-u odovzdala koncom marca 2023 okresnému úradu v Prešove upravený návrh návštevného poriadku. Mal byť kompromisom po tom, čo TANAP uplynulé štyri roky rokoval so všetkými dotknutými subjektami aj športovou verejnosťou. Väčšina nových obmedzení pre turistov aj horolezcov v ňom však ostala. Bizarná je požiadavka členstva v národnom horolezeckom zväze a doklad o absolvovaní výcviku pre domácich aj zahraničných horolezcov.

EmilPG

Ešte by som doplnil, že Letecká Amatérska Asociácia (zväz paraglidingu/národný športový zväz) proaktívne ostlovila správu TANAPu s tým, že by sme radi vysvetlili problematiku vykonávania paraglidingu v chránených oblastiach. Odpoveď bola, že sa nám ozvú a budeme pozvaní na prerokovanie návrhu. Nestalo sa, nikto sa neozval. Miesto toho pribudla nová povolená "letová dráha" ponad zjazdovku Spálená čo svedčí o absolútnej nekompetentcii navrhovateľov NP. V danej lokalite nie je možné štartovať z viacerých dôvodov. Skončí to tak, že nový NP bude ďalej masovo ignorovaný keďže prispôsobovať sa hlúpostiam nemá chuť nikto.

Fangorn

Bizarné je hlavne zrušenie VHT, nie požiadavka členstva alebo absolvovania výcviku.

Hlavne berme stále Majka ako menšie zlo, že hiking, pritom aj vrece zemiakov by bolo na jeho mieste lepšie.

Jakub Rusnák

Zahrám sa na čertovho advokáta...

Individuálne horolezectvo od I. UIAA je predsa super, v praxi to umožní väčšinu výstupov normálkou na vrchol, jedno či sa to volá alebo nevolá VHT. VHT po starom aj tak bolo na nič, lebo sa smelo len v sprievode inštruktora, samostatne sa aj tak nesmelo. (alebo sa mýlim?)

Skialp v celom horolezeckom areáli je paráda, takže to by znamenalo, že väčšina túr aspoň vo Vysokých Tatrách bude OK, bez nutnosti akože mať lano a ísť do steny.

Princíp, že keď uzávera, tak pre všetkých mi príde férovejší, ako to bolo doteraz. No mohli toho uzavrieť menej.

No hej, to bumážkovanie je taký gadžizmus, až praští...

Beta

Dobrý deň. Mám otázku: Dobre rozumiem, že Poliak, ktorý nie je členom dajakého slovenského zväzu nesmie robiť ani to najľahšie horolezectvo v Tatrach? V Poľsku není povinnosť byť členom horolezeckého zväzu.

Fangorn

Individuálne horolezectvo od I. UIAA nie je vôbec super, nakoľko sa bude týkať iba vyhradených lokalít, veľa ich určite nebude.

Beta

Aha, okej. Už toľko sa toto robí, že myslela som, že konečne je toto hotové. Ale či niekto sa stane advokátom cudzincov v rokovaní?

Lubo

Dobre rozumiem, že Poliak, ktorý nie je členom dajakého slovenského zväzu nesmie robiť ani to najľahšie horolezectvo v Tatrach?

Podla aktualneho navrhu musi byt Poliak clenom polskeho spolku a preukazat sa potvrdenim o vycviku. Ako sa ta druha vec bude v realite vobec realizovat, to podla mna nikto nedomyslel.

Lubo

@Fangorn, toto si si kde precital v navrhu?

Individuálne horolezectvo od I. UIAA nie je vôbec super, nakoľko sa bude týkať iba vyhradených lokalít

Fangorn

Mám informácie od konkrétneho človeka z KST

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum