Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cez najznámejšiu dedinu na hrebeň Bielych Karpát

Diskusná téma K článku: Cez najznámejšiu dedinu na hrebeň Bielych Karpát

Medzi priority turistického roku 2023 bolo navštíviť pohorie Biele Karpaty, v ktorých som dovtedy nikdy nebol. Z viacerých opisov túr a fotiek som ich túžil zažiť najskôr v sviežej zeleni. V slnečné a teplé májové dni záveru mesiaca všetko klaplo a „zaútočil“ som. Naplánoval som si dlhší okruh z možno najznámejšej slovenskej dediny - Bošáca na Veľký Lopeník a následne hrebeňom pohoria na hraničnú Kykulu. Druhý deň patril malebným lúkam Machnáča, prieskumu osady Liešna a záverečný zostup tiahlym hrebeňom cez Sokolí kameň do Chocholnej.

Daulagiri , 2

Pekne si si naložil ten prvý deň Maťo. Krásna túrka v oblasti ktorú ja príliš nemám schodenú zatiaľ. Akurát jednu túru som končil v Novej Bošácej kedysi aj s Miškou :-)

Haluzická tiesňava sa v posledných rokoch vyšvihla medzi top zaujímavosti Slovenska, snáď si ju aj ja niekedy obzriem. Ten úsek z Lopeníka po Machnáč vyzerá zaujímavo už pri pohľade do mapy. Tam raz snáď tiež pôjdem, takže vďaka za inšpiráciu Maťo.

Inak ja som zatiaľ bol v BK dokopy len dvakrát, takže tiež toto pohorie ešte príliš osobne nepoznám.

Matobee

Maťo díky. Veru prvý deň bol dlhší ale v lete sa dá aj takto potiahnuť na naše pomery viac ako obvykle. Taký Pavel z rodu Forgáčovcov by nás vysmial. Hehe.

Pekne si absolvoval túru s miestnou znalkyňou Bielych Karpát - Miškou. Aj mňa napadlo sa jej ozvať ale kedže ja túry vymýšľam pár hodín, alebo maximálne dní vopred tak ťažko sa tak dohaduje.
No máme obidvaja čo v tomto príjemnom pohorí dobiehať. Ja som mal premiéru ako aj uvádzam ale niekedy snáď na jeseň alebo v zime sem, „o dúm dál“ zas vyrazím.
Veru hrebienok od Veľkého Lopenníka po Machnáč bol top. Hlavne časť bližšie k Machnáču cez osady Výškovec a Kykulu. Samotný Machnáč to bola čerešnička na torte. Budem sa opakovať ale fakt úžasné výhľadové miesto.
A spomenutú Haluzickú tiesňavu sa tiež oplatí vidieť.

Daulagiri

Je to tam zaujímavá krajinka, trochu iná v porovnaní s "našim" stredným Slovenskom. Mňa ešte veľmi lákajú pochopiteľne Vršatské bradlá napr. A vrátiť sa chcem aj na Lednický hrad, kde bolo zavreté keď sme tam boli.

Martin knor , 1 reakcia

Vacsinu chodnikov ktore si siel som obehal, len som musel rozmyslat, kade som to chodil. Usek na Lopenik som siel vlani, no hoci boli hore okrem mna iba 2 dedkovia vyberajuci vstupne, rozhladnu som okaslal. Z okolitych luk su vyhlady, ktore mi uplne stacili.

K atrakciam co tu boli spominane by som pridal Krivoklatsku tiesnavu so sirsim okolim.

Inac, tu nie je teren narocny. Mohol si zbehnut do Liesnej dolinou a znackou ist iba hore. Nemusel si ist hore aj dolu rovnakou trasou.

Matobee

Martin Knor aj ja niekedy musím rozmýšľať, kadiaľ som už išiel. Ako napríklad túto nedeľu a najmä v prešpikovaných Štiavnických vrchoch. V iných lokalitách si prejdené trasy na tých 99% pamätám aj keď si ich značím. Ale výhodou je, že väčšinu som navštívil na posledné roky (6) a nie 20, 30 a viac dozadu. To už by sa uznávam, ťažšie spomínalo. :-)
Ja som v Bielych Karpatoch bol premiérovo tak som investoval aj do rozhľadne na Veľkom Lopeníku. Ale dobre vravíš a ako aj podobne uvádzam ďalej, na lúkach ďalej sa mi viac páčilo. Ak sa na tú rozhľadňu ešte niekedy vyštverám tak možno za skvelých výhľadových podmienok na jeseň alebo v zime. Aj keď pán spomínal, že v zime je to zavreté ak nemyslel len bufet.

Krivoklátskú tiesňavu si značím ako fajn tip. Počul som už ten názov, ale ako sa už opakujem, toto pohorie nepoznám. Ďakujem za tip.

Rovnako dobre vravíš aj s návratom po rovnakej trase z Liešnej. Pohrával som sa skôr z myšlienkou odviesť sa busom do lokality Brúsne a odtiaľ ísť hore na Machnáč zelenou ale nakoniec som si ju nechal na inú túru, keď sa do oblasti vrátim. A trochu som doprial oddych chrbtu bez batoha po rovnakej trase.

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Hrebene som už všetky obehal, tak teraz vymýšľam rôzne netradičné túry po bočných častiach pohorí a tak. Aby som vždy spoznal aj niečo nové zase. Niekedy sa tam určite vyberiem aj keď momentálne nemám Biele Karpaty v pláne.

S tou hranicou som to tiež raz využil a poslal slovenského poľovníka do faka s tým, že ja som už v Česku. Pomohlo :D.

Matobee

Pavel dobre si to vymyslel. Určite sa mnohé „bokovky“ potešia, svojou krásou. Mne zas pár hrebeňov ešte zostalo nepoznaných ako Slanské vrchy a Malé Karpaty, do ktorým som len zľahka zabrdol skraja.

Hehe no s poľovníkmi bývajú zaujímavé zážitky.

Matobee

Pavel no ty maš asi najradšej líniovky, priamo napred po hrebeňoch najlepšie. Ale v posledneom čase už aj zabáčaš na nepoznané "bokovky" ako som si všimol na IG.

Haluzická sa mi veľmi páčila. Rád sa tam ešte zastavím niekedy. Podľa mňa sa tam zastav niekedy, stojí za návštevu.

Ďakujem aj za tipy. V oblasti, ktorú ty máš najradšej som veru vôbec nebol. Ale určite to príde, lebo Vršatec okukávam posledný rok dosť často.

No mňa ani dáko nevyhadzovali. Len mi radili aby ma niečo v noci neprešlo, lebo hrozilo to tam trochu. Výhoda bola v tom, že keby ma vyhadzujú poviem im, že som za na českom území. Oni boli Slováci a poľovnícke revíry sa snáď delia hranicou aj keď neviem to naisto.

Pavel Forgáč

V Haluzickej tiesňave ani v Bošácej som nikdy nebol aj keď som sa motal v blízkom okolí. Niekedy sa tam snáď zatúlam.
Pre mňa je najkrajšia časť v okolí Vršatca, Červeného kameňa a Lednice. Máš sa načo ešte tešiť pri objavovaní Bielych karpát :).
V Česku je bežné, že sa platí na rôzne výhliadky. Väčšinou je to 50 korún. Kamarát mal tiež podobný zážitok s poľovníkmi akurát tí ho chceli
z lesa vyhodiť, tak sa tam musel s nimi v noci hádať. Si dopadol ešte celkom dobre. Radšej nech prídu tie diviaky :D.

Matobee

Gusto díky za tipy a odporúčania. :-)
No uvidím kedy sa tam vyberiem ale na jeden deň je to dosť ďaleko. Ale zas dá sa aj to, keby sa veľmi chcelo. Vyraziť skoro vlakom ráno zo ZV do Rožňavy. Ráno o 8 si tam a do večera pochodiť zo 30 – 35 km.
Ale samozrejme lepšie naplánovať nejakú dlhšiu túru na 2, 3 dni a v pohode si to vychutnať.

Gusto

Dolina Čremošná je vhodná skôr na výlet autom.
Lebo v Drnave sa rekonštruujú staré železiarne a je tam 700 ročný dub, v Kováčovej je zrekonštruovaný vodný mlyn, v Lúčke spomínaný kostol a v Bôrke kaštieľ a pútnické miesto - jaskyňa v ktorej sa údajne zjavila Panna Mária. Je tam jej socha. Pešo sa to dá za jeden deň len ťažko stihnúť.

Matobee

Gusto no aspoň máme kam chodiť. Kde sme ešte neboli. Ako aj podobne uvádzaš.

Na planine Horný vrchu som bol a tiež Zádiel pred 3 rokmi. Ale dedinky čo spomínaš aj ruinu kostola som nenavštívil. Raz tam ale určite zájdem. Ďakujem za tipy.

Hehe. No takých trekerov ako ja je dosť veľa. Či už v rámci hiking komunity ale aj mnoho iných. :-)

Gusto

Hehe, ja som zase nevidel Haluzický, takže ho poznám tiež len z fotiek, alebo telky. Ten v Lúčke je na kopci s krásnym výhľadom.

Aspoň máš dôvod zájsť aj do tejto časti Slovenského krasu, spojiť to s planinou Horný vrch, Bôrčianskou planinou a Zádielom.
Inak cesta z Lúčky cez Bôrku a Borčianske sedlo do Baksovej a Zádielskej doliny je veľmi pekná, aj ked je to len detský výlet, nie túra pre takého trekera ako si ty.

Matobee

Gusto veruže nebol a ani som tadiaľ nikdy neprechádzal. Súhlasím s tebou, že je to podobné aj keď ja to môžem zhodnotiť len z fotiek.
Je to lákavé miesto a verím, že sa touto cestou raz prejdem. Dobrý postreh. :-)

Gusto

Ten kostol v Haluziciach mi strašne pripomína kostol v Lúčke pri Rožňave. Neviem, či si tam niekedy bol?

Matobee

Boro vystihol si to. Bola to fajn pohodovka aj keď nie najkratšia. Ale príjemné jarné počasie prialo a vtedy sa ide skvele.
Určite mnohé miesta z trasy dobre poznáš. :-)

Boro tomis

Martin, to si si veru pekne "orazil". Túlačka ako z magazínu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum