Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ostrý Roháč a Baníkov z Liptova

Diskusná téma K článku: Ostrý Roháč a Baníkov z Liptova

Tatranský národný park – to sú aj Západné Tatry. Pochopiteľne, prvé kroky vedú turistov zvyčajne práve do známejších Vysokých Tatier. Veď kto by nechcel zdolať aspoň to málo našich najvyšších sprístupnených štítov a sediel. Počas svojej tretej tatranskej turistickej sezóny som však postupne zapojil aj Západné Tatry. Bolo otázkou času, kedy sa vyberiem aj na hrebeň Roháčov, konkrétne do ich najexponovanejších miest, ktorými sú Ostrý Roháč, Tri kopy a Baníkov.

Martin knor

Vzdy som daval prednost Zapadnym Tatram pred Vysokymi. Su krasne zelene, zatial co Vysoke Tatry su tmave, miestami az posmurne. Ostry Rohac som pred rokmi podcenil a podvrtol som si tam clenok. Usek od Smutneho po Ziarske sedlo som nesiel uz davno. Asi sa nan vyberiem o rok. Pokracovanie od Ziarskeho sedla po Brestovu som siel minuly tyzden.

Matobee

Dominik dobre si sa prešiel západotatranským hrebeňom. V úvode som neveril, že to stihneš, ale zas keď si tak skoro nastúpil už sa môj pohľaď menil. Nakoniec všetko dobre dopadlo aj keď možno trochu na úkor pokojného pokochania sa úžasným hrebeňom.

Skoré ráno v týchto dolinách môže byť adrenalínové hehe. Spomínam si na svoje ranné, osamotené putovania Jamníckou, Račkovou a Kamenistou dolinou.
Cez Hrubé Kopy som ešte nešiel, akurát na Baníkove som bol minulý rok v poriadnom peku ale pekne cez Jalovecké sedlo.

Cyro

Odkedy som sa zacal zaujimat o Tatry (teda od cias takeho vacsieho pubertaka), tak Zapadne Tatry boli nejako automaticky zastrene aurou odlahlosti a nedostupnosti. Asi to bolo na zaklade reci starsich turistov, ze tie nastupy nemaju konca kraja, je to na konci sveta a pod. Ako som vsak vyrastal a zbieral turisticke skusenosti, tak sa aj tieto hory "zmensovali" a ani s tymi dlhociznymi nastupmi to nebolo az take tragicke :) Dnes uz mozem len skonstatovat, ze povabu Zapadnych Tatier som uplne podlahol. Prave pozvolna stupajuca Jamnicka dolina predstavuje idealnu vystupovu trasu, ktorou sa z liptovskej strany da pomerne jednoducho a rychlo dostat do sameho srdca tychto nadhernych hor. Vdaka za pekny clanok... a uz ma to tam zas taha :)

Dominob

@Tomas neviem prečo sa mi ten ostrý roháč nezdal až taký náročný ako kombinácia Tri kopy a baníkov.. takže len na spresnenie som chcel napísať že ak chce ísť niekto len na baníkov, má veľa iných možností, ale tri kopy do toho nemusia byť zahrnuté.

Ale ani ten reťazovú úsek na baníkov nie je jednoduchy, je to tam taka sikmina

Tomas Vohlarik

Dominik pekna trasa s riadnym prevysenim. Preco neodporucas vystup na Banikov od Hrubej kopy? je to narocnejsi teren, alebo je tato strana lepsia na zostup ako na vystup?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum