Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jozefa Maka na Mihalinovej

Robo Go

V Makovej útulni som spal pred rokom v teplom júli a chcem v prvom rade pochváliť a poďakovať všetkých, ktorí sú za jej stavbou. Nato aké chvály sa popísali na tuto útulňu chcem dat aj praktickú kritiku. A to sú tie nešťastné DVOJKRÍDLOVÉ DVERE. Spal som vo veľa útulniach, búdach, posedoch, zruboch, salašoch... V peknom počasí tie dvere ujdu, ale do zimy sú jednou katastrofou a amaterizmom. V zime potrebujú byť dvere utesnené aby bolo v útulni prijemne teplo. Čo z toho že okná sú asi z dvojskla, keď okolo dverí môže dnu fúkať ľadový vzduch aj sneh. Nerozumiem prečo všade dookola dverí nie je normálna drevená "zárubňa". Alebo aspoň nejaké dorazové "strešné laty" a na zemi prah. Prípadne tesnosť medzi dverami a "zárubňou" poistiť pásmi filcu/koberca. A načo dve krídla? Aby škárou medzi nimi fúkal dnu v zime vzduch a sneh? Chudák piecka ak to ma pri týchto "lietačkách" ako tak vykúriť, najmä prízemie. Nerozumiem tým architektom, ako keby nikdy nebivakovali v zime v podobnom zariadení. A keď som už rozbehnutý, druhá vec: Ten priestor povaly na ktorom je naťahané lano na sušenie vecí, tomu tiež nerozumiem. Taký vzácny priestor kde by sa mohol vyspať ďalší človek keby to bolo vylatované. Veď to lano alebo hocijaké žinky na sušenie mohli byt spokojne naťahané popod celým stropom nad pieckou... Ja by som tých architektov poslal za trest v zime dať tam jednu noc. Ale okrem tých dverí a "sušiča" je ta útulňa skvelá.

Pavel Forgáč , 3 reakcie

Prespal som tu z 19 na 20.11.2023. Pekná útulňa len už ako tu už niekto písal, tak by trebalo akútne vybudovať v blízkosti latrínu. Ľudia chodia očividne vykonávať potreby za utulňu kde sú tie okná a hromadia sa tam servítky. Vo vnútri celkom poriadok akurát už zmizla sekera aj pílka. Asi skončili u niekoho doma. Našťastie bolo dnu nachystané dosť dreva a tak sa dalo zakúriť. Potreboval som vysušiť veci po výdatnom lejaku a keď som šiel spať tak mi kalibrovany teplomer ukazoval dnu 20 stupňov. Ráno keď som vstal tak dnu bolo ešte stále aj po 7 hodinách +16. Útulňa bude teda dobre zateplená. Všimol som si že sú na nej aj dvojsklá. Tak snáď ich niekto nevymlati. Bolo by dobré tam priniesť aspoň sekeru ak pôjde niekto okolo. Keby som vedel, tak by som vzal aj ja.

Maximilián Seleš

Zdravím, chcel by som sa spýtať, že ako presne to funguje. Som v tomto celkom nový tak si nie som istý. Treba tú útulňu vopred rezervovať, alebo tam stačí len prísť? Vopred ďakujem za pomoc :)

V.v.l.a.a.d.o.o

Útulnu financoval Trnavský kraj
"V Malých Karpatoch pribudne do konca tohto roku nová turistická útulňa. Postavia ju v lokalite Mihalinová neďaleko Smoleníc, Trnavský samosprávny kraj dá na jej výstavbu 30-tisíc eur."

Zivan

Vyzerá pekne a účelne, len nechápem prečo nebola v blízkosti (aspoň zatiaľ) postavená aj latrína. Hádam to ešte stavitelia dobudujú.
Viacej fotiek útulne je na mapy.cz/s/jatucomoze

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum