Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Jána na Jelenci alebo v kraji roháčov

Diskusná téma K článku: Na Jána na Jelenci alebo v kraji roháčov

O pohorí Tribeč som dlhé roky len počúval a takmer vôbec som ho nenavštívil. Z tohto pravidla je výnimkou akurát krátka vychádzka na známy Zobor pred pár rokmi. V minulej zime som zas jemne zabŕdol do pohoria zo severu a obzrel si Dobrotínske skaly a obec Veľké Uherce. Naposledy som sa Tribeča „dotkol“ nedávno v máji z Penhýbla.

Daulagiri , 1 reakcia

Krásne potulky dubovým Tribečom :-) Gýmeš aj Studený hrad sú fakt nádherné miesta, poznám ich a hádam sa tam ešte niekedy vrátim, možno jeseň.
Ten Oponický hrad môže byť tiež zaujímavý, niekedy naň zájdem. Hmyzu som tam toľko nevidel, ale tie trávové dubiny zaujali aj mňa. Aj na Remitáži si sa osviežil, to sa mne nepodarilo.
Nocľah na tom hrade má čo ponúknuť, dobre že sa aj tebe podarilo vychytať počko.

Matobee

Maťo spomínam si na tvoju parádnu, jarnú túlačku. Celkom ma aj inšpirovala dať tieto končiny do väčších priorít. Počasie a svieže, jarné podmienky si mal za odmenu. Napriek tomu, že bolo chladno ak si dobre pamätám. Na veľa hmyz bolo vtedy asi ešte dosť skoro.
Taká farebná jeseň musí byť parádička. Nech sa ti to niekedy podarí!

Gýmeš bol super ale najviac sa mi asi páčila atmosféra skalky pod ním a tiež na Studenom hrade napriek tomu, že tam bolo dosť ľudí, dokonca tam stanovali. Ďakujem za príjemný koment.

Pavel Forgáč , 3 reakcie

Tak toto bola jedna z mojich vysokoškolských klasík 😃. Keď nám dačo odpadlo, tak hneď smer Tribeč a túto trasu Gymes - Oponický hrad som chodil často. Prešiel som ju asi v každom počasí a ročnom období aj v noci. Pekne som si zaspomínal na tieto nedávne dobré časy 😃. Hneď by som ich vrátil späť. V Tribeči je málo spoľahlivých prameňov. Prskticky iba ten pri útulni Vlčica, ten v Kostolanoch, pustovnikova studnička a ešte lazarova studňa. V lete si treba dávať pozor na vodu. Inak nedávno som čítal v nejakej literatúre že pohorie Tribeč je najbohatšie na hmyz u nás na Slovensku. Po skúsenostiach môžem len súhlasiť.

Matobee

Pavel peknú klasika si si dával a priamo z Nitry si išiel? Či si sa niekam previezol busom?
Poznáš to tam teda poriadne. S tými prameňmi si to snád zapamätám. Dík za radu aj zaujímavé zistenia o chrobákoch. Tiež sa mi to tak zdalo už pri prvej poriadnejšej návšteve.

Pavel Forgáč

Ako kedy, niekedy busom niekedy autom. Priamo z Nitry som chodil len okruh Zobor, Žibrica, rozhľadňa Hôrka a Meškov vrch. Pripadne skrátený Zobor, Meškov vrch a Dražovsky kostolík 😃. Tribeč je najkrajší na jar keď všetko kvitne a najmä tieto Zoborské vrchy majú neskutočne veľa kvetov na jar. Až na diaľku je cítiť sladkú vôňu. Pekná je potom ešte jeseň keď sa duby sfarbia do rôznych farieb. Leto je také suché a nie až tak prívetivé s tým hmyzom 😃. Aj keď rád tam vždy vybehnem.

Inak ešte k tomu pivu. Ja síce pivo nepijem ale mám kamarátov vášnivých pivárov a tí hovoria že Corgoň je najhoršie slovenské pivo. Ale neviem ja sa v tom nevyznám.

Matobee

Tak si to dobre využíval keď dačo odpadlo. Ja tiež podobne som občas vybehol z BB sídliska Sásová na svahy Panského dielu. Ale boli sme aj dobrá partia na VŠ tak som často aj posedával niekde s nimi. Každopádne som vtedy chodil na túry o dosť menej ako posledné roky.

Ďakujem za tipy. Určite sa na Tribeči objavím ešte viackrát v každom ročnom období. Na Zobore som raz na jeseň bol a veru krásne bolo aj keď dosť silný opar. Ale okolitú, farebnú vegetáciu si pamätám.

No Corgoň je veru slabšie pivo ale 2 krát v živote som ho pil skvelé. Čapované raz v Babinej v Javorí a na tejto túre v Horných Lefantovciach. V obidvoch prípadoch čapovali skúsení krčmári, čo urobí dosť a veru stálo za to najmä v tej Babinej. Vtedy som fakt nechápal či je to ozaj Corgoň a musel som si dať aj druhé.

Martin knor , 1 reakcia

Z Velkej skaly viedla na vychod v minulosti znacka hrebenom. Este stale sa tam daju najst pasiky. Je to zaujimavejsie, ako zbehnutie po zvaznici a nasledny traverz.

Matobee

Martin Knor díky za tip. No veru menia sa tie trasy v priebehu rokov. Niečo sa mi marí že tam aj nejaký chodníček bol, ak to nebola. prť. Ale inak to tam bolo dosť zarastené na vrchole Veľkej skaly. Na tom úseku chodníčku potešil jeden z roháčov.

Tomka , 1 reakcia

Môj milovaný Tribeč! Martin skús niekedy zísť aj popod skaly, to je iný zážitok. Výhľady z hôrok sú úžasné, ale prejsť sa popod ne, to sú zase iné emócie.

Matobee

Danka ďakujem za tip. Určite sa raz prejdem aj poriadne popod kremencové bralá. Tentokrát som spod nich len stúpal v smere od Gaštanice.

Na tejto túre som na kremencovú hôrku vystúpil ako si odporúčala v mojom minulom článku z okraja Tribeča a veľmi sa mi páčilo najmä na bralku pod hradom. Nie len výhľad ale aj podvečerná atmosféra miesta alebo inak, emócie. Hehe. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum