Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Via Magnou na Vyšehrad

Diskusná téma K článku: Via Magnou na Vyšehrad

Vyšehrad v pohorí Žiar je známy mnohým turistom. Je zdolávaný hlavne krátkym výstupom od cesty vedúcej Vyšehradským sedlom. Ostatné možnosti nie sú až tak využívané. Okrem diaľkovej varianty návštevy skalnatého vrcholu počas Cesty hrdinov SNP sú k dispozícii aj iné, dĺžkovo primerané trasy. Dnes to bude o jednej, dá sa skoro povedať, historickej možnosti. Dosiahnutie jeho úpätia v stopách Via Magny, starej obchodnej a poštovej cesty.

Tramtária

Obidva kraje v podstate neboli osídlované odnikadiaľ, pretože tam osady boli dávno už slovanské. Silné bolo osídlenie okolo Bojníc a Prievidze, na druhej strane Slovenské Pravno, Blatnica, Jaseno.. Toto kontinuálne prešlo ďalej do Uhorska, tie mocenské rody tam už boli pred vznikom Uhorska, len sa tak nevolali. Napríklad Diviak je meno nie zviera, je to starý slovanský rod, tiež Ježko, tiež rod, nie zviera. Diviakovci by sa mali ťahať už od veľmoža Poznana, ktorý stál pri zrode uhorského kráľovstva. To boli tí páni na Vyšehrade.

Martin knor

Danka a Samko. Ja som zasa kdesi cital, ze Turiec bol osidlovany z Hornej Nitry. A na leto chodievali past ludia dobytok z Hornej Nitry na Turiec. Tak vraj vznikli tie dvojite nazvy. Podla toho, z ktorej dediny kam chodievali past.

Janabilesova

Ta kalvaria vyzera pekne, vskutku zaujimave putovanie. A zopakovat si Vysehrad by tiez nebolo zle... Dakujem za pekny clanok.

Samkoh

V knihe Povesti z Turčianskej záhradky som čítal, že svojho času hradný pán Vyšehradu pred smrťou rozdelil panstvo medzi dvoch synov tak, že jednému dal Ponitrie a druhému Turiec. Lenže bratia sa povadili a začali si kopírovať dediny, resp. len ss drobnými odchylkami(napr. Bystrička vs. Bystričany). To viedlo aj k vzájomnému vyhováraniu sa pri povinnostiach voči kráľovi(pán daňový úradník, u nás ste už boli, zájdite si aj do tých opačných Diviakov :), a tak kráľ musel v tom urobiť poriadok v zmysle, že sa budú rozlošpvať.

Tomka

Páči sa mi keď má turistika pridanú hodnotu, keď to nie je len o chodení, ale aj o poznaní.
Tú kalváriu v Solke mám už dávno v pláne, len mi pokazili spoje zo Zvolena. A tiež ma fascinujú tie rovnaké názvy dedín v Turci a na Hornej Nitre.
Vďaka za tip.

Matobee

Vladimír dobre si to vymyslel. Podobne som pred vyše rokom aj ja. Ale vyrážal som z Jasenova a spravil som turistickú osmičku. Zažil som priam totožné podmienky tak som si pri čítaní zaspomínal.

Za posledné 2 roky som si toto mini pohoríčko prešiel po turistických trasách celé a pár desiatok km som pridal aj mimo značiek. Je malé ale pestré. Rád sa tam zas vyskytnem.

Vyšehradské výhľady veru stoja za to tu navštíviť aj opakovane a scenéria Solkovského kostolíka je má neopakovateľné čaro.

SatelitHomer luxusné zábery. Díky za ne fotograf. :-)

Martin knor

Vystupovu trasu nepoznam, zostupovou som siel hore pred 2 rokmi. Vysehrad som uz poznal zo skorsich navstev, kalvaria v Solke je paradna.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum