Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cik-cak túra letným Považským Inovcom

Diskusná téma K článku: Cik-cak túra letným Považským Inovcom

Pohorie Považský Inovec som prvýkrát navštívil pred 4 rokmi počas jednej známosti z malej dedinky Cimenná. Vybrali sme sa toho času s vtedajšou priateľkou na Inoveckú rozhľadňu od chaty. Bola to samozrejme prechádza na hodinku, ale okolitý rozhľad ma zaujal aj napriek prítomnosti sympatickej slečny. Láska za pár týždňov vyprchala, ale spomienky najmä na Považský Inovec zostali.

Sona , 1 reakcia

Tá zelená od hradu a Úhrad sú veľmi pekné lokality. Túto jar som bola aj na rozhľadni, oplatí sa.

Matobee

Soňa díky za zastavenie a tip. Verím, že sa na ten Úhrad raz vyberiem ako odporúčal aj Martin Knor. A ako som už písal, okolie tohto vrchu zaujalo aj mňa. :-)

Martin knor , 1 reakcia

Cast tvojej trasy som siel pocas prvej navstevy Povazskeho Inovca ako student. Bola to Inovecka 50-ka. Tiez sme sli po tej znacke svahom Uhradu a na vrchol sme nesli. Po rokoch som zistil, aka to bola chyba. Aj jaskyna par metrov od vleku, popri ktorom si stupal, stoji za navstevu. Ale ako pisal Tom, nadhernych miest je v blizkom okoli Tvojej trasy viac.

Matobee

Martin Knor poznáš to tam určite dosť dobre. Priznávam, že som sa pod Úhradom na chvíľu zastavil a pohrával sa s myšlienkou ísť hore. Pôsobilo to tam dosť lákavo, ale nechal som si to na inokedy. Tento vrch ma oslovil už z jeho svahov. Ale určite naň nezabudnem aj na základe tvojich odporúčaní. :-)

Potešili ma zaujímavosti na trase ktorou som šiel ako Topolčiansky hrad, netradičné svahy Úhradu, pekné osady Čierna Hora a Nový Majer, stretnutie s Michalom aj neznámym turistom pod Bezovcom, večer na Panskej Javorine atď.

Ďalšie tipy popri trase čo vhodne s Tomášom spomínate si nechám na ďalšie návštevy tohto mne stále takmer neznámeho pohoria. Bolo to pre mňa všetko nové a nepoznané, preto mi stačilo aj to čo som videl a zažil. Ani času ani energie na viac neostávalo.
Samozrejme ďakujem za Vaše tipy, ktorých veru nikdy nie je dosť a je fajn, že je tomu tak. Máme to tu nesmierne zaujímavé takmer na každom rohu.

TomXX , 3 reakcie

V Považskom Inovci sú aj rôzne zašité zákutia, ako inak, mimo značiek...

Matobee

TomášXX verím ti, že áno. Možno nejaké neznačené niekedy pridám. Mohol si uviesť aj nejaký tip, kde sa ti páči. :-)

Matobee

TomášXX parádna trasa šéfe. Aj som už asi čítal ale zabudol som. Díky. :-)

Raz sa do tejto časti isto vyberiem a niečo z tvojich tipov určite vyskúšam.

Daulagiri , 1 reakcia

Pekne Maťo, na tej Panskej Javorine to má atmošku a aj ten hrad vyzerá dobre a lúčne partie taktiež.
"Odvrátená" stránka toho že sa v posledných rokoch rekonštruujú hrady je práve to že potom sú čiastočne uzavreté a prístupné len cez víkendy. Ja som sa takto nedostal do Čachtického a Lednice.
Inak ja som v tomto pohorí bol len raz v oblasti Marhátu na krátkej túrke. Ale mám nejaké plány - minimálne hrebeňovku, snáď raz príde čas.

Matobee

Maťo díky. Večer to bol naozaj veľmi pekný a zaujímavý. Páčili sa mi aj časti trasy popod Úhrad, Skaliny a Prieľačina.
Tak je ako vravíš s hradmi. Mňa posledný rok toto odrádza navštíviť Spišský hrad a jeho okolie. Lebo pohľady na žeriav ma moc nelákajú ale samozrejme treba spraviť to, kvôli čomu tam stojí.

Pekne, tak si sa už aj ty kúsok „nadýchol“ tohto pohoria. Ja som zas v južnej časti v okolí Marhátu zatiaľ vôbec nebol. Ale možno na jeseň alebo v zime doplním právu túto časť a určite aj ty raz hrebeň.

Tomas Vohlarik , 1 reakcia

ha ha ha - no nehovorím, na Panskej Javorine som bol cca 2 mesiace pred tebou. ten pramen Zlavy bol vtedy velmi vydatny

Matobee

Tomáš chodíš tiež kadetade po slovenských pohoriach. Pekne, pekne. :-)

No veru tohtoročná pokročilá jar (máj, začiatok júna) bola daždivá, tak Zlavy mohli krajšie tiecť.

Pavel Forgáč , 2

Keď som bol prvýkrát na Topoľčianskom hrade, tak ma nemilo prekvapila zatvorená brána (v zimných mesiacoch je hrad mimo víkendov uzavretý). Nedal som sa však odradiť a preliezol som hradný múr ako nejaký dobyvateľ zo 14. storočia :D. Dodnes je to jediný hrad, ktorý som musel do područia Forgáčovcov získať "násilne" :D.

Inak pekná túra. Považský Inovec mám rád, aj keď posledné roky som tam nemal nejakú poriadnu túru iba jednodňovky. Keď si šiel popri tom vleku za hradom tak si tesne minul peknú voľne prístupnú jaskyňu Opálená skala. Je to nejakých 150 m od vleku a vedie k nej neznačený dobre zreteľný chodník. Pred jaskyňou je aj pekné ohnisko a miesto na nocľah.
Tie stretnutia so zaujímavými ľuďmi vždy príjemne spestria túru.
K tej tvojej známosti. Ja vždy tak hovorím, že láska medzi ľuďmi časom tak nejak vyprchá, ale láska k horám a prírode nám ostane navždy a vždy rovnako vášnivá :D.

Matobee

Pavel haaa tak to som sa dobre zasmial, že si sa prebojoval do hradu. Ale s takým menom máš veru nárok minimálne na návštevu.
Škoda veru tej veže ale no možno sa dožijeme raz. Dnu sna nádvorí sa mi páčilo. Také menšie a útulné.

Tak tiež nemáš toto pohorie turisticky prešpikované ako aj ja. Niekedy na jeseň sa tam zas vydám.
Tak stretnúť niekoho z Hiking tímu je vždy potešenie. V piatok som si myslel, že na Sedielko v Tatrách večer došiel Maťo Baniari. Rovnaké oblečnenie, žltá bunda a tmavé nohavice aj postava. Ale nakoniec to on nebol. Ale zaujímavý bol aj turista v Dubnice. Hneď bolo vidno, že to nebude módny turista posledný rokov.

Hej no ani neviem prečo tá láska vlastne skončila. Nedala vedieť ale našťastie som už nebol najmladší, že by som to nejak riešil. Ale nebyť toho asi sa o mini dedinke Cimenná nedozviem nikdy.
A láska k horám. Šťastní tí čo ju zažili a tí čo ňou žijú desaťročia ani nehovorím. :-)

Pavel Forgáč

Do hradnej veže sa vraj dá dostať iba so sprievodom. Treba sa dopredu dohodnúť na obecnom úrade. Zrejme tam bude aj nejaký poplatok za vstup. Akurát neviem čo je dnu, že je uzatvorená. Ak je tam nejaká expozícia tak ok. No ak tam je je nič, tak nechápem prečo je uzavretá.

Ako sa to vezme. Hrebeňovku a trasy od Hornej Nitry mám pochodené skoro všetky. No trasy od Považia nemám skoro vôbec okrem tej čo ide cez hrad Tematin. Možno tam časom vymyslím nejaký cik-cak.

Mne sa zatiaľ nepodarilo ani raz stretnúť niekoho z hikingu. Iba tento rok som stretol jedného turistu čo číta moje články. To ma celkom prekvapilo. Zjavne sa efektívne obchadzame.

Ja som sa raz rozhodoval medzi dievčinou a cestou SNP. Asi nemusím hovoriť čo som si vybral :D. Nuž láska k horám je silnejšia. Odvtedy si hovorím, že buď len takú echt turistku ako ja alebo radšej žiadnu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum