Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lužný okruh cez Čičarovce popri Latorici a Laborci

Diskusná téma K článku: Lužný okruh cez Čičarovce popri Latorici a Laborci

Keď je v horách škaredo, treba ísť na rovinu. Aj na nej môže byť turistika zaujímavá. Prevýšenie nebude nič moc, zato uvidíte biotopy, aké v horách nie sú. Napríklad mŕtve ramená riek pokryté plávajúcimi rastlinami, či viate piesky. Koncom júla som absolvoval lužnú prechádzku v CHKO Latorica a kúsok som išiel po jedinom značenom turistickom chodníku pri sútoku Laborca a Latorice.

Sona , 1 reakcia

Kotúč modrastý ma zaujal, vídam len ten obyčajný.
Príroda okolo Latorice je veľmi zaujímavá. Požičiam si z môjho iného článku:
Hustá sieť mŕtvych ramien, kanálov a mokradí vytvára unikátne podmienky pre vodnú a močiarnu vegetáciu, zachovali sa tu aj zvyšky pôvodných lužných lesov. Iba na tomto jednom mieste na Slovensku rastie marsilea štvorlistá, chránený druh európskeho významu.

Ad Tice: Hrádze odrezali od vody sústavu ramien s názvom Tica. Kedysi bola samostatným tokom. Historik a geograf Anton Sirmay de Sirma opísal Ticu koncom 18. storočia vo svojom diele Topografické a politické poznatky stolice Zemplínskej ako tok s vlastným, dosť hlbokým korytom. „Keď sa Tica vyleje, spojí sa s Tisou do jedného koryta podobného moru. Preto musela byť skrotená ohromnými hrádzami.”

dennikn.sk/…/okolo-rieky-lato…

Martin knor

Sona, tiez som hladal marsileu v mokradiach ci mrtvych ramenach v okoli Latorice. Ale nakoniec som nasiel obrovske zarasty tejto paprade na vypustenych mensich rybnikoch ponize Sene. Najprv ked letnili posledny a o par tyzdnov, ked posledny napustili a letnili predposledny, tak bola marsilea v predposlednom. Tvorila tam husty koberec. Pridavam obrazky.

Ade.e

Aj na Zempline su zaujimavosti, len ich treba hladat. Ja sa do tejto oblasti chystam uz dlhsie, ale kedze je tam dlhe obdobie kvalitny vypek, tak dobry cas je asi len v uvode jari. Tak verim, ze v najblizsiu sa uz zadari.

Tono , 2

Ja som chodil v tychto koncinach este v casoch, ked ani HIKING.SK neexistoval :) S kamaratmi Šobulom a Sklenikom sme to tam cele velmi podrobne prechodili. V mieste kde si zacinal aj koncil turu stala velmi dobra restauracia. V okoli trasy je viacero hradov a hradkov (aj inych pozoruhodnosti). Oplati sa kraj navstivit.

Tomka

Oáza ešte stále funguje. Dá sa tam výborne najesť a oddych v chládku je na nezaplatenie.

Tono

Tak ta restauracia stale funguje denne od 10,00 do 20,00

Matobee , 3 reakcie

Martin Knor zaujímavú lokalitu si navštívil. Veľmi sa mi páči rastlina Kotúč modrastý. Tá farba je neuveriteľná. :-O

Veru, správne uvádzaš, že raz by som sa tu mal ukázať. Ak som sa v texte správne našiel. Koumal som už tieto kraje na mape. Raz sa tam vyberiem aj keby tam značka nie je, ale túto zelenú TZT som postrehol pred asi 2 rokmi. Tak uvidíme kedy na ňu príde. :-)

Psiská si zvládol skvele. Klobúk dole. Také malé sa veru dajú aj keď je ich viac. Nie sú tam až také obavy ako pri 50 kg „hovädách.“

Elektrických ohradníkov so samoobslužnými prechodmi je už aj u nás celkom dosť. Aspoň ja mám také skúsenosti po strednom Slovensku. Minimálne 30 krát som už rôznymi prechádzal, ale tiež je pravda, že aspoň 50 krát som musel len preskakovať alebo podliezať "bezprechodové." Samozrejme s Rakúskom to porovnávať nemôžem, keďže tam nechodím.
Päťlanový je veru poriadny. Taký som veru ešte nevidel.

Veľmi nesúhlasím s tvojím tvrdením o psiskách ako daň za medvede. Určite nie v rámci článku o Zemplíne. Ale hlavne pred 100 rokmi u nás bolo cca 50 medveďov, ale strážnych psov po horách bolo určite viac, dovolím si tvrdiť. Keďže bolo o dosť viac rozšírené ovčiarstvo a pasenie po holiach alebo horských lúkach.
Ale chápem ťa, tiež občas na to nadávam lebo sa často s podobnými problémami ako ty stretávam a komplikuje mi to trasy.

Martin knor

Martin, pochadzam zo stredneho Slovenska a na hory chodievam odmalicka. Cize poslednych 50 rokov si aj co-to z prechadzok pamatam. V minulosti bolo oviec po horach viac, ale pobehovali okolo nich maximalne 2 male psy, ktore sluzili bacovi na zavracanie. Nie na strazenie. Teraz su potrebne pri kazdom stade velke "hovada" kvoli medvedom. To nebyvalo. Je to dan za medvede presne ako pisem. Nemusis s tym suhlasit, ale jednoducho je to tak.

Ale v prvej casti prispevku mas pravdu. V texte spominam Teba :-).

Matobee

Martin Knor tvoje dlhoročné skúsenosti sú mi jasné, vysoko ich uznávam a teším sa z každého takéhoto Turistku s veľkým T. Ale ja tiež chodím nielen po okolí Banskej Bystrice 30 rokov a posledné roky mám "prisám bohu" určite lepší prehľad o strednom Slovensku.
Na východ a západ sa ani zďaleka nechytám.

Samozrejme je veľke percento pravdy o tom, že je to aktuálne aj kvôli medveďom ale tiež vlkom, okrem iného.
Ale dakedy (u nás aj pre 3 rokmi) sa zas aj ovce, ba až celé kŕdle kradli, takže psi boli a nie len dva kámo. Pochádzam z bačovskej rodiny a počul o tom dačo, ako sa bačovia a valasi zbavovali strážnych psov pri krádežiach. Nasekané baranie mäso ošetrili živicou stromov, podhodili psiskám, ktorým sa zalepili papule a boli ticho.

Ani zďaleka väčšina salašov a pastierov nemá posledné roky len veľké psi. Práve naopak. Možno tam 35 %. V tejto súvislosti písala článok pred nedávnom aj Soňa.
Nechcem sa určite hádať ale veľkých psov je okolo stád a kŕdlov cca 35%. Isto nie väčsina. Neni to tak. Polemizovať môžme ale vedel by som sa o to staviť.

Martin knor

Martin. Myslim, ze hovorime o 2 roznych situaciach. Strazne psy byvali vzdy na salasoch, ale nespominam si, ze by sprevadzali pasuce sa ovce. Ja ako turista mam problem s volne pustenymi velkymi psami, ktore su s ovcami na pasi. A to, pokial sa dobre pamatam, nebyvalo. Je to dan za medvede.

Tomka

Pekne Martin. Mňa už dávnejšie chytil Zemplín za srdce a rada sa tam vždy vraciam. V pondelok som sa vrátila zo štvôrdňového pobytu v okolí Sobraniec.
Na článok to nie je, ale fotkami v mape pozapĺňam niektoré "biele miesta."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum