Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Sádok cez Kozlicu zo Zlatna

Diskusná téma K článku: Na Sádok cez Kozlicu zo Zlatna

Pokračovanie série “Paliho bezvýznamné vandre” nás zavedie na Tribeč, kde sme si s Monikou a našimi havkáčmi dopriali peknú jesennú vychádzku na hrebeň, ktorý vychádza z Javorového vrchu na sever. Je to neznačená trasa, ktorá prekypuje krásnymi dubovými lesmi a kremencovými skalkami. To treba vidieť.

Martin knor

Este som chcel, ze tiez mam problem v tom, ze casto poviem viac ako je nevyhnutne, a potom si to musim "vyzrat" :-?.

Martin knor

Kremencove horky su paradne. Pacil sa mi aj kostol nad Sadkom. Tuto cast Tribeca som uz celkom dobre spoznal.

Tomka

Pali výborné čítanie. Trpela som s Monikou.:)
Trniny, Kozlica, Vres - nádherné miesta.

FunTTomas , 2

v reportáži o Ponitrianskej magistrále odznelo, že mohutné kamene v Kostoľanoch pod Tribečom a v Sádku pri kostoloch sú pôvodne náhrobné kamene, ale bez opracovania a nápisov. Niečo podobné je v Dalmácii a v Hercegovine - stećak sk.wikipedia.org/…/Stećak, kde taktiež staršie stećci sú len jednoducho opracované a bez reliéfnych výjavov.

Tono

Presne tak, chcel som to napísať ale Tomáš ma predbehol. Inak Pali, super vander. Podľa môjho gusta.

PaliT

Vychádzal som zo Zíbrtovej knihy "Seznam pověr a zvyklostí pohanských z VIII. věku", čo je kniha pôvodne vydaná v roku 1894, ale vychádza z latinského stredovekého originálu INDICULUS SUPERSTITIONUM ET PAGANORUM.
Trochu pochybujem, že by išlo v našom prípade o náhrobné kamene, keďže Slovania v predkresťanskom období dávali prednosť žehu a veľké kamene, špeciálne na výšinách používali na obetné obrady. Keďže cirkev nevedela zabrániť zhromažďovaniu ľudí na takýchto miestach, problém vyriešili tým, že ich jednoducho obsadili postavením kostola, alebo aspoň kaplnky.

Matobee , 1 reakcia

PaliT parádne čítanie so všetkým čo mám rád. Trošku napätia na úvod bolo super a potom ste si už viac menej užívali prírodu. (Ty už od začiatku). Striedanie počasia od tajomných hmiel po ukážkové leto s dobrou dohľadnosťou neskôr. Čo viac si priať.

Senzačné zábery. Kremencové skalky sú skutočne krásne a pomaly ich krásy a atmosféru spoznávam. Pár krát som toto pohorie už tento rok navštívil a je silnou konkurenciou mojim obľúbeným horstvám. Asi pomaly prehodnotím zoznam.
Nechýbalo veľa a do Zlatna by som vyrazil včera ale nakoniec vyhral západný Pohronský Inovec. Nechcel som ísť dva krát za sebou na Tribeč keďže som bol minulý týždeň na Vrchhore. Už sa teším keď príde aj na tieto lokality.

PaliT

Ďakujem za komentár, presne takto sa snažím turistikovať, tieto hodnoty a zážitky hľadám a o ne sa chcem podeliť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum