Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krížom cez Slovenské rudohorie (Kokava nad Rimavicou – Kopráš)

Diskusná téma K článku: Krížom cez Slovenské rudohorie (Kokava nad Rimavicou – Kopráš)

V poslednom čase túry už veľmi neplánujem. Mám len pár bodov, ktoré chcem navštíviť a ako sa k nim dostanem, nechávam na voľný priebeh. Tak vznikla aj rudohorská túra, kde som si ako záchytné body dal Hradovú nad Tisovcom, Gemerské spojky, Skalisko a Hájsku dolinu. Kde začnem, kde skončím a kadiaľ vlastne pôjdem, nechávam na náhodu života.

Matobee , 1 reakcia

Pavel parádna spoznávacia trasa. Napriek nezdarnému úvodu si to dobre premyslel a potom to už šlo ako po masle.
Väčšinu trasy poznám ale nešiel som napríklad modrou na sedlo Babiná za Klenovcom a tiež mi som sa ešte nevyskytol na východ od Kohúta.

Krásne viaceré zábery. Kukám a spomínam na dni keby som tadiaľ šiel ja. Spomínam na sedlo Chorepa, domček na strome aj sympatickú Hradovú.
A do budúcna si ma zlákal na Ostrý vrch a jeho brezové lesy pôspbia nesmierne lákavo. Díky za tip.

Turistu Jána M. behajúceho po červených TZT sme už ako vidím spoznali viacerí, síce ja len online. Ako už aj ty vieš, už si tento pekný cieľ splnil a nech sa mu to šlape ďale!

Tiež som mu pred 2 rokmi komentoval/laikoval jeden príspevok na sociálnej sieti a teraz si naňho spomenul.
Snáď sa niekedy aj podelí tu na Hikingu o svoje zážitky. :-)

Pavel Forgáč

Sú to pekné miesta. Som rád že si si pri tom zaspomínal na svoje potulky v týchto končinách :).

Veru Jana už poznáme viacerí. Škoda, že ho scenzorovali. Dostal som povolenie od neho na celé meno :D. Tiež som mu hovoril, že by to stálo za opis. Tak uvidíme, či časom niečo pridá :).

DoxaD , 1 reakcia

Pavel, riadna štreka za 1 deň. Kalap lou po našom.

Na Hradovej na tom exponovanom úseku bola reťaz?

Za toho Jánošíka píše internet:
"Nad Klenovcom je kopec, ktorý sa nazýva Mravcov vŕšok. Meno dostal po Martinovi Mravcovi, alias Tomášovi Uhorčíkovi. Keď sa zbojnícky kapitán Uhorčík oženil, presťahoval sa do Klenovca na lazy a zmenil si meno na Martina Mravca. V zbojníckej družine ho ako kapitán nahradil Jánošík. A ten u svojho starého priateľa trávil zimné mesiace na prelome rokov 1712–1713.

Uhorčík bol v Klenovci obecným hudcom a pastierom, no niektoré správy hovoria, že aj krčmárom. A práve v Klenovci oboch mužov drábi zlapali. V osudnú noc do Mravcovho domu vtrhlo 30 ozbrojencov a v presile zbojníkov premohli. Na Mravcovom vŕšku je dodnes miesto, ktoré domáci poznajú ako Mravcovu izbu."

A ešte 2.9.23/ sa dá nazrieť do útrob Klenovskej priehrady v čase od 9.00- 15.00 pri príležitosti 5Oteho výročia jej fungovania.

Na Kohútovi sme boli 12.8.23 a chata Parajka je nádherná, je tam t.r. výdatný prameň, aj WC a hlavne, je tam veliká skala a z nej výhľad ako z Nemcovej- na Muránsku planinu. Od nej sme šli modrou na Kohút a bola to asi výhľadovo lepšia voľba ako od nej na Malý Kohút žltou. Vrch Kohúta bol zarastený, neprehľadný, ale smerom na Faltenov vrch sa to zlepšovalo, už len s lokálnymi polomami.

Pavel Forgáč

Myslím, že tam reťaz nebola. Ale je to v pohode aj bez nej.

Hej viem tú históriu. Bola to skôr taká rečnícka otázka a nie každý čitateľ bude vedieť, že Janošíka zlapali práve v Klenovci. Ale vďaka za priblíženie histórie :). Za tým Kohútom ma až tak nemrzí. Videl som aktuálne fotky od kamaráta a je to tam riadna džungla. Aj značkár to vraj v polke kopca vzdal :D.

Daulagiri

Zaujímavé putovanie, niektoré miesta poznám, iné sa len chystám niekedy navstíviť.

Martin knor

Na mna tento rok jedno tmavsie dievcatko z okna zavolalo: "Prajem Vam pekny den." Potesilo. No po par sekundach nasledovalo: "Prosim si cukriky." :-?

Tiez som volakedy chodieval tak, ze som vedel cez ktore miesta chcem prejst a presnu trasu som neriesil. Najma v Cechach, kde som navstivil vela zamkov, co sposobovalo neocakavane casove posuny.

Svatopluk

Pavel, Ty si ma vrátil v čase. Mám tie kraje dosť prechodené a stále na to tam ťahá.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum