Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Yari-ga-take (槍ヶ岳) – japonský Matterhorn v národnom parku Chubusangaku

Diskusná téma K článku: Yari-ga-take (槍ヶ岳) – japonský Matterhorn v národnom parku Chubusangaku

Yari-ga-take (3180 m), v preklade hora - oštep, sa nachádza v národnom parku Chubusangaku. Je na konci najvyššieho hrebeňa pohoria Hida Sanmyaku, alebo Severných Álp (Kita Arupusu). Japonský Matterhorn je možno trochu prehnané prirovnanie používané v literatúre. Predsa len, Yari-ga-take je o 1300 m nižší a na vrchol sa čiastočne zabezpečenou cestou dostanú bez vodcu aj zdatnejší vysokohorskí turisti, ale je to rovnako krásna hora.

Daniela DD , 2

Ahoj, chystam sa na mesiac do Japonska a rada by som si vyskusala aj niektory z dlhsich, povedzme 7-10 dnovych hikeov. Vacsinu z odporucanych vyletov co som nasla su skor take vikendovky. Vedel by si nieco odporucit? Dakujem za super clanky, oba :)

Peter Šufliarsky

Ahoj Daniela, žiaľ neviem Ti odporučiť/poradiť, sorry, ja som si vyberal výlety práve len z takých dvojdňoviek s jednoduchou dopravou, pretože moje obe návštevy Japonska boli krátke…

LPik

Zdravím, v tomto by som vedel prípadne poradiť. Ako som písal aj nižšie, tak minulý rok som absolvoval takúto túru v Severných Alpách, môžem to odporučiť, je to nádherná trasa po hrebeni s peknou scenériou. Ide z Murodō (室堂) do Kamikōchi (上高地), dajú sa urobiť náročnejšie aj menej náročnejšie varianty. Murodō a Kamikōchi sú velké turistické centrá, takže prístup je dobrý. Pre Japonské Alpy odporúčam knižku The Japan Alps and Mount Fuji od Tom Fay a Wes Lang, sú tam popísané viaceré pekné túry. Tento rok, ak to vyjde, tak sa chystám zase do Južných Álp. Tam sa dá urobiť tiež podobne dlhá túra taktiež s vysokými vrcholmi. Prístupový bod je tam najlepší asi Hirogawara (広河原). Na Hokkaide som absoloval len jednodňovky, ale dá sa tam v Daisetsuzan National Park urobiť viacdňová túra, dajme tomu z Furano-dake (富良野岳) na Asahi-dake (旭岳). A potom také klasiky sú na Shikoku alebo Kumano Kodo.

LPik

Som rád, že tu vidím niečo z Japonska. Pekný článok. Ja som bol na Yarigatake pár dní po vás. Začínal som ale na severe z Murudó a po hrebeni až do Kamikóči. Inak to Daikiretto neni až tak náročné ako to opisujú, tak isto aj Tsurugi-dake. Samozrejme treba mať pred tým rešpekt, ale za dobrého počasia sa to dá pekne prejsť. Na veľa miestach sú naťahané reťaze, ale väčšinou ich človek nemusí ani použiť, skala je tam pekná.

Peter Šufliarsky

Klíma na horách ako u nás v Nízkych, alebo Vysokých Tatrách, ale prudké slnko. Nebolo vlhko/dusno Nad 2500m n.m. bolo príjemne, ale veľké výkyvy. Keď vykúklo slnko, tak krádky rukáv a keď sadla hmla, tak zimná vetrovka. Tento rok bolo v Japonsku extrémne horúco, preto aj tá zdravotná prevencia a rozdávanie elektrolitov.

Martin knor

Paradne hory. Nebola tam pre nasinca prilis vysoka vhkost vzduchu? Ked som sa pred rokmi presiel kdesi (z nasho pohladu) nie daleko od Japonska, tak sa zo mna pocas celeho vystupu liali potoky vody, pricom miestni si hopkali ako nic a takmer vobec sa nepotili.

Peter61

Hehe. .."Nafasoval som tri jednorazové sáčky:...
mi pripomenulo jednorazové lietadlové sáčky na chodbách a záchodoch na Mönchsjochhütte ( je cca o pol kilometra vyššie, ako Yari-ga-take)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum